Kada vašoj bebi dati vodu i koliko?

Članak možete i poslušati

Oprezno s vodom kod beba do šest mjeseci! Višak vode može usporiti usvajanje hranjivih tvari.

Obavezno davanje vode bebama, pravilo je koje je vrijedilo kada ste vi bili beba. 

Suvremena pedijatrija ne preporučuje davanje vode bebama mlađima od šest mjeseci koje sišu. Koliko god vam se tijekom ljeta činilo potrebnim dojenoj bebi dati malo vode, to nije neophodno.

Naime, za male bebe prevelika količina vode u organizmu može biti i opasna - voda može opasno smanjiti količinu natrija u djetetovom organizmu.

Koliko vode smije piti beba do 6. mjeseci

Bebe mlađe od šest mjeseci, koje se isključivo hrane majčinim mlijekom ne trebaju dodatnu vodu. Majčino mlijeko u sebi sadrži oko 88% vode.

Kroz majčino mlijeko bebe dobivaju točnu količinu vode koja im je potrebna. Višak vode u malom bebinom organizmu može poremetiti usvajanje hranjivih sastojaka iz majčinog mlijeka što šteti razvoju bebe.

Dovoljnu količinu vode tijekom dana popiju i bebe koje su hranjene isključivo mliječnim pripravkom.

Kod beba koje su dojene, ali i hranjene mliječnim pripravkom uvijek se prvo stavi beba na prsa kako se ne bi ugrozila dobrobit dojenja- preporuka je nutricioniste Mihele Dujmović

Do šest mjeseci, dijete koje se budi tijekom noći je gladno. Bebe se bude baš zato što su gladne te ih je potrebno nahraniti, a ne davati im vodu.

Treba li bebama malo vode tijekom vrućina?

Tijekom velikih vrućina, misli svake mame idu k tome da bi malom dojenčetu trebalo ponuditi vodu.

Potrebno je rashladiti kuću ili stan, bebu čuvati od vrućina i čuvati je od sunca, a dojenom djetetu češće nuditi dojku.

I dojena beba će tijekom ljetnih vrućina tražiti više tekućine. To znači da mama treba više piti.

INFOGRAFIKA: Koliko mlijeka treba beba? ?

Bebama iza 6 mjeseci, koje su na mliječnoj formuli tijekom vrućina treba dati i vode. To ne bi trebale biti velike količine, tek nekoliko žličica, kako bi se bebi utažila žeđ, bez da se poremeti ritam hranjenja.

Kada bebi dati vodu?

Kad bebe počnu jesti krutu hranu, tada im možete početi nuditi i vodu.

Vodu nudite nakon obroka. Ako beba pije prije obroka, napunit će mali želučić tekućinom i neće moći pojesti svoj pripremljeni obrok.

Ako beba pije prije obroka, neće moći pojesti svoj pripremljeni obrok.

U početku neka to budu male količine (par žličica). Voda za piće uvijek treba biti sobne temperature jer previše rashlađena voda kod beba može uzrokovati probavne poteškoće.

Dodatne količine vode nude se bebi pri povišenim temperaturama, pojačanom znojenju, povraćanju ili proljevu te nereguliranoj stolici (npr. zatvor), a preporuku o točnoj količini potražite kod svog pedijatra.

Prokuhavanje vode za bebu, zbog klora

Na uputama proizvođača mlijeka naići ćete na preporuku da je za pripremu mliječnog pripravka vodu u koju se pripravak miješa potrebno prokuhati.

Voda se prokuhava zbog klora koji se nalazi u vodovodnoj vodi (klor se u vodu stavlja radi dezinfekcije).

Za pripremu mliječnog pripravka vodu je potrebno uvijek prokuhati i ohladiti na preporučenu temperaturu, dok vodu za piće prokuhavajte do 6. mjeseca starosti.

Ujutro pripremite i prokuhajte odjednom količinu vode za cijeli dan, time ćete imati spremnu vodu kad god vam zatreba.

Kupovna voda

Za pripremu mliječnog obroka može se koristiti i kupovna voda u bocama koja je zdravstveno ispravna te se obrok s njom može pripremati sa ili bez prethodnog prokuhavanja. Međutim, ako je boca s vodom otvorena duže od dva dana, vodu treba prokuhati prije upotrebe, na isti način kao i vodovodnu. Otvorenu bocu s vodom čuvajte na tamnom mjestu, pri maksimalnoj temperaturi od 10°C.

Saznajte više:

Kakva mora biti voda za pripremu adaptiranog mlijeka?

 

Imate li bilo kakva dodatna pitanja o prehrani vaše bebe uvijek nam se možete javiti. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili poslati na mail: [email protected].

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari