Carski rez: nekoliko važnih stvari koje morate znati

Buduće mame ne mogu same odlučiti hoće li roditi carskim rezom ili prirodnim putem. Carski rez provodi se u slučajevima kada je ugroženo zdravlje mame i bebe.

Tijekom trudnoće u glavi trudnice izmjenjuju se razni strahovi, no najčešći od njih je strah od poroda.

Taj strah je sasvim opravdan i normalan. Tijelo žene koje se devet mjeseci postepeno mijenjalo, u nekoliko sati proći će kroz veliku i naglu promjenu. 

Da, na svijet će doći maleno biće (ili njih više) koje ćete voljeti do kraja svijeta i natrag, ali tijelo će pretrpjeti traumu. Ona je sasvim prirodna i žene je već tisućljećima doživljavaju i proživljavaju, ali opet - radi se o velikoj i nagloj promjeni. 

Kako bi bili što spremniji za porod, najvažnije je informirati se o tome što vas očekuje. 

Prva postaja za to je liječnik - ginekolog koji se brine o vašoj trudnoći i prati vas i bebu iz mjeseca u mjesec. Također, ako u rodilištu u kojem planirate roditi postoji tečaj za trudnice - upišite ga.  

Tijekom trudnoće najvaženije se informirati o porodu

Primalje i ginekolozi koji svakodnevno obavljaju nekoliko poroda najbolje vas mogu informirati o tijeku poroda, položajima za rađanje kao i o mogućim komplikacijama.

Sigurno i sami znate, dijete na svijet može doći samo na dva načina:

 • vaginalnim porodom 
 • carskim rezom

Carski rez: što je i kada se provodi 

Buduće majke u Hrvatskoj ne mogu samostalno odlučiti hoće li njihova djeca na svijet doći vaginalnim porodom ili carskim rezom, osim ako ne rađaju u privatnoj klinici. 

U hrvatskim rodilištima vodi se stavom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO):

Carski rez mora se omogućiti u slučaju kada je ugrožen život majke i bebe, i treba se izvoditi samo kada za to postoji medicinski opravdan razlog. 

Carski rez jedna je od najvećih operacija u području abdomena i kao i svaka operacija sa sobom nosi određene rizike kao što su: pojačano krvarenje nakon poroda, mogućnost infekcija, alergijske reakcije na lijekove, tromboza, ozljeda unutarnjih organa majke te ozljeđivanje bebe. 

Upravo ti rizici glavni su razlog zašto su liječnici uvijek skloniji vaginalnom porodu, a na carski rez se odlučuju u posebnim okolnostima. 

Pročitajte o postporođajnoj depresiji

Carski rez se rijetko planira i liječnici ga najčešće zakazuju iz sljedećih razloga:

 • Majka je već imala veću operaciju trbušne šupljine.
 • Prethodni porod završio je carskim rezom i procjenjuje se da postoji rizik od prsnuća maternice. 
 • Blizanačka trudnoća. Iako blizanci mogu doći na svijet prirodnim putem, liječnici kod blizanaca preferiraju carski rez.  
 • Očekuje se da će beba biti velike porođajne težine.
 • Beba je okrenuta na zadak.
 • Termin poroda vrlo je blizu, a maternica je izrazito spuštena i prekriva debelo crijevo


Ako liječnici procijene da je ugrožen život majke i djeteta, provodi se hitni carski rez.

Razlozi za hitni carski rez mogu biti sljedeći:

 • Porod ne napreduje. U slučajevima kada rodilja dugo proživljava intenzivne trudove, a cerviks (vrat maternice) se ne širi.
 • Djetetovi otkucaji srca su nepravilni.
 • Javio se problem s posteljicom ili pupčanom vrpcom

Oporavak nakon carskog reza

Mame koje su rodile prirodnim putem, bez potrebe za urezom međice, samo nekoliko sati nakon poroda moći će se više-manje normalno kretati i sjediti. 

No mame koje su rodile carskim rezom jako moraju paziti na svoj oporavak. U hrvatskim rodilištima ostanak u bolnici nakon carskog reza je minimalno pet dana - ovisno o pravilima bolnice. 

Prva dva dana nakon operacije mamama je vrlo teško stati na noge, a tek zašivena rana vrlo je bolna. 

Nakon poroda u tijelu se intenzivno luči hormon oksitocin zaslužan za stezanje mliječnih stanica i kanalića. Taj hormon ujedno utječe i na stezanje maternice kako bi se ona vratila na svoje mjesto, što je nakon carskog reza posebno bolno. 

Kako se radi o operaciji u donjem dijelu trbuha, tijekom prvih dana pripremite se i na poteškoće s mokrenjem i stolicom

U bolnici će se medicinsko osoblje brinuti za ranu i šav, baš kao što će vam i pružiti pomoć oko bebe.

Za potpuni oporavak iznimno je važno pridržavati se uputa liječnika:

 • Samo polako. Krećite se, ali se i odmarajte koliko god je više moguće. Sve što je vama i vašoj bebi potrebno, držite blizu sebe. Prvih nekoliko tjedana nakon poroda nemojte podizati teže predmete i izbjegavajte čučeći položaj. 
 • Pijte puno tekućine. Zbog proizvodnje mlijeka osjećat ćete jaku žeđ i nemojte je zanemarivati. Voda će vam pomoći i da se oporavite. 
 • Pazite da rana bude čista. Nakon poroda svaka žena krvari oko šest tjedana. Brinite o higijeni rane prema naputku liječnika. 
 • Pitajte za lijekove. Rez može dulje vrijeme boljeti, stoga pitajte liječnika koje tablete protiv bolova smijete uzimati i koliko, a da ne utječu na dojenje


Svaki oporavak je individualan, a najbolji savjet koji vam možemo dati je da slušate svoje tijelo. Ako primijetite nešto što vas zabrinjava ili se javi visoka temperatura obratite se patronažnoj sestri ili liječniku

I bez brige, kada prođe prvih nekoliko tjedana brzo ćete zaboraviti na porod. Tada na red dolaze slatke brige s bebom  

Ispiši

Komentari