Beba dolazi: Vodič kroz drugo tromjesečje trudnoće

Drugo tromjesečje mnogima je jedno od najljepših razdoblja trudnoće. Pročitajte što vas sve očekuje.

Burno prvo tromjesečje je prošlo, sada je vrijeme za uživanje u trudnoći. Dobro došli u drugo tromjesečje najuzbudljivijeg razdoblja u životu.

Četvrti mjesec: 13.-17. tjedan trudnoće

Iako neki izvori računaju 13.-i tjedan kao zadnji tjedan prvog tromjesečja, većina stručnjaka se slaže da je on prekretnica između prvog i drugog tromjesečja.

Beba je u ovom tjednu velika od 6 do 8 centimetara (kao manji limun) i teži otprilike 20 grama. U maminom trbuhu već može osjetiti vibracije zvukova na svojoj koži.

Mame mogu postati lagano nespretnije nego prije pod utjecajem hormona relaksina. On potiče opuštanje ligamenata i zglobova i priprema tijelo za porođaj, pa ujedno djeluje na ruke i noge. Mame se ne bi trebale iznenaditi ako im stvari ispadaju iz ruku ili ako se susretnu s rubom ormara.

U 14.-om tjednu beba se još više izdužuje, a tijelo raste brže od glave. Na tankoj koži počinju se nazirati obrve i kosa te rasti paperjaste lanugo dlačice. Njihova glavna funkcija je zaštita kože bebe od utjecaja amnionske tekućine, a nestaju prilikom poroda. Bebe vježbaju grimase i pripremaju se na sisanje tako da se na ultrazvuku može vidjeti kako sisaju palac.

Mamama se lagano počinje nazirati trbuščić, no okolina s kojom nije podijeljena radosna vijest to još neće primijetiti.

trudica i ultrazvuk

U 15.-om tjednu trudnoće beba teži otprilike 70 grama i velika je oko 10 centimetara. Beba unutar posteljice vježba disanje amnionske tekućine, a posteljica preuzima proizvodnju hormona jer je do kraja razvijena.

Za mame je ovo doba dobivanja na težini, većinom jer su mučnine smanjenje u drugom tromjesečju. U ovom razdoblju moguća je pojava takozvanog trudničkog rinitisa ili začepljenog nosa zbog utjecaja hormona i pojačane cirkulacije.

Beba je dosegla prvih 100 grama u 16.-om tjednu trudnoće i velika je otprilike 12 centimetara te joj se polako počinju stvarati masne naslage.

Pročitajte više: Vodič kroz treće tromjesečje trudnoće ?

Mame bi u ovom tjednu već mogle osjetiti “leptiriće u trbuhu” i vrlo lako zamijeniti ih s kretanjem u crijevima. Ako su raniji testovi ukazali na moguće nepravilnosti, ovo je pravo razdoblje za provođenje dodatnih testova i pretraga.

Beba je već velika kao kruška (otprilike 150 grama i 14 centimetara) u 17.-om tjednu trudnoće. Tijelo polako postaje proporcionalno, a bebine oči, iako zatvorene, osjetljive su na svjetlost.

Nova promjena koju mogu primijetiti buduće mame je slabljenje vida. Ono može biti rezultat zadržavanja vode u tijelu, no moguće je i da je to jedan od simptoma trudničkog dijabetesa ili povišenog tlaka, pa to svakako treba napomenuti liječniku.

Peti mjesec: 18.-22. tjedan trudnoće

Peti mjesec trudnoće otprilike počinje s 18.-im tjednom. Beba je još narasla pa sada teži približno 200 grama i dugačka je 15 centimetara.

Vrijeme je za intenzivno učenje pjesmica i uspavanki jer beba može čuti zvukove. Dovoljno je razvijena da se može kretati pa bi mame mogle osjetiti prve prave blage udarce.

Mame bi trebale pripaziti na zubnu higijenu i redovito posjećivati stomatologa jer u trudnoći može doći do problema s desnima.

U 19.-om tjednu beba je toliko razvijena da se na ultrazvuku može primijetiti i njezin spol. Velika je oko 16 centimetara, a teška otprilike 250 grama.

Neke mame mogu na koži primijetiti kloazmu ili takozvanu “trudničku masku”, pojačanu pigmentaciju kože lica koja se pojačava izlaganjem suncu pa je poželjno adekvatno se zaštititi od UV zraka. Osim lica mogu potamniti i drugi dijelovi tijela, a na trbuhu se može pojaviti tamna linija koja najčešće nestane nakon poroda.

Ulaskom u 20.-i tjedan trudnoće mame i bebe nalaze se točno na sredini puta.

Beba je teška otprilike 300 grama i vježba probavu gutanjem amnionske tekućine. Organi i sustavi postaju sve složeniji i razvijaju se sva bebina osjetila. Beba je sve aktivnija, što će osjetiti i mama.

beba u trbuhu je aktivna

Mamin trbuščić je izraženiji i sada ga i drugi mogu primijetiti. Mame mogu iznenaditi oštri bolovi u trbuhu koji su posljedica rastezanja kružnih ligamenata unutar zdjelice uslijed rasta maternice. Probava se može usporiti i rezultirati zatvorom pa je preporučljivo piti puno tekućine i jesti hranu bogatu vlaknima.

Bebe su u 21.-om tjednu trudnoće sa svojih 350 grama i oko 26 centimetara pravi "majstori borilačkih vještina". Rastezanja prerastaju u udarce, a bebina osjetila su toliko razvijena da mogu osjetiti dodir kroz trbuh.

Mame u ovom razdoblju mogu primijetiti teškoće s proširenim venama koje mogu umanjiti svakodnevnim, umjerenim vježbanjem, spavanjem na lijevom boku i odmaranjem s nogama na povišenoj razini.

Do 50 grama više u 22.-om tjednu i otprilike 28 centimetara čini bebu pravim malim čovjekom. Koža je manje prozirna, pluća se dalje razvijaju, pojavljuju se lojne žlijezde, a prsti su u potpunosti formirani.

Mamin trbuh postaje glavna atrakcija i svi ga žele dodirnuti. No, s povećanjem trbuha, odnosno zbog naglog rastezanja kože, mogu se pojaviti i strije. Osim na trbuhu, strije se mogu pojaviti i na stražnjici, grudima, bedrima i bokovima. Kožu je potrebno dobro hidratizirati prirodnim preparatima, što može umanjiti vjerojatnost pojave strija.

Šesti mjesec: 23.-27. tjedan trudnoće

U 23.-tjednu trudnoće beba teži otprilike 500 grama i dugačka je oko 30 centimetara. Beba čuje različite zvukove, a naročito glasne zvukove maminog tijela kao što su zvuci u trbuhu i crijevima, otkucaji srca i kolanje krvi kroz žile. Može raspoznati nekoliko zvukova izvan maternice pa je ovo pravo vrijeme da mame i tate razgovaraju s bebom.

Kako beba raste, mami je potrebno sve više hranjivih tvari pa mama može osjetiti iznenadne napadaje gladi. Proteini i masti su potrebni za pravilan razvoj bebinih organa, a mami će možda nedostajati neki vitamini i minerali koji su iskorišteni za razvoj bebe.

Tjedan dana kasnije beba je teža za otprilike 50 grama, a njezino tijelo počinje proizvoditi bijela krvna zrnca. Pluća su dovoljno razvijena da bi beba mogla preživjeti u inkubatoru pod intenzivnom njegom ako se požuri s dolaskom na svijet. Mozak raste velikom brzinom, a na jeziku se razvijaju okusni pupoljci.

Mame bi se mogle osjećati kao da pred sobom imaju nogometnu loptu jer je trbuh sada otprilike te veličine. To mami može otežati spavanje i pronalazak udobnog položaja, no položaji na boku bi mami trebali odgovarati.

Buduće mame moraju odmarati

Preporučuje se uvođenje Kegelovih vježbi kako bi se ojačali zdjelični mišići.

U 25.-om tjednu beba teži približno 700 grama i dugačka je oko 34 centimetara. Sada već može uhvatiti svoja stopala i stisnuti se za šake pa se može primijetiti sklonost lijevoj ili desnoj ruci. Nastavlja se razvoj pluća, otvaraju se male nosnice, a genitalije sada postaju kompletne.

Mame mogu uživati u gustoj i sjajnijoj kosi zahvaljujući hormonima. Ujedno će se morati uputiti u kupovinu jer im prijašnja odjeća vjerojatno više ne pristaje zahvaljujući masnim naslagama oko prsiju i bokova. U ovom razdoblju neke mame mogu patiti od žgaravice koju uzrokuje jaka želučana kiselina pa stručnjaci preporučuju više manjih obroka kroz dan.

Beba i dalje velikom brzinom dobiva na težini pa u 26.-om tjednu teži čak 900 grama i dugačka je 35 centimetara. Ima vrijeme kada spava i vrijeme kada je budna, a to se može primijetiti po aktivnosti (odnosno udarcima) za vrijeme budnosti.

Mame i njihovi trbusi se sve više zaobljavaju, debljanje u trudnoći je ipak neizbježno. No, ako dođe do naglog porasta težine potrebno je obratiti se liječniku jer to može biti znak preeklampsije. Zbog veće težine trudnice mogu osjećati opterećenje na donjem dijelu leđa i umor u nogama.

U 27.-om tjednu beba dosegne otprilike 1 kilogram i velika je 37 centimetara. Mame mogu osjetiti lagano poskakivanje u trbuhu, a to se događa jer njihova bebica štuca. Najdraža razbibriga beba postaje sisanje, a počinju reagirati na svjetlost kroz trbuh.

Mame povremeno mogu osjetiti i grčeve u nogama jer maternica može pritiskati vene koje vraćaju krv iz nogu prema srcu, ali i živce koji prolaze kroz noge. Osim grčeva, moguće je osjetiti i lagano zatezanje maternice, poznatije kao Braxton-Hicks kontrakcije.

Čestitamo, prošli ste dvije trećine puta, završili ste drugo tromjesečje!

 

Ispiši

Komentari