Oporavak nakon poroda

Vaše je tijelo učinilo nešto najčudesnije: donijelo je na svijet maleno ljudsko biće!

Nakon devet mjeseci čekanja, napokon ste stigli doma sa svojom bebom. Veći dio vašeg fokusa i energije tijekom narednih mjeseci bit će posvećen djetetu, no pri tome ne smijete zaboraviti na brigu o sebi.

Porod može biti jednostavniji no što se očekuje, a može biti i iscrpljujući van svih očekivanja. Majka može roditi prirodnim putem, ili carskim rezom.

Bez obzira na sve to, majčino je tijelo doživjelo traumu, i trebat će vremena za oporavak. Oporavak nakon porođaja ne traje samo nekoliko dana ili tjedana.

Potpuni oporavak od trudnoće i poroda može potrajati mjesecima. Iako se mnoge žene osjećaju puno bolje već nakon šest do osam tjedana, oporavak može potrajati i duže.

Najbolje što možete učiniti za sebe i svoju bebu je odmarati, jesti zdravo i opustiti se.

Što je dobro znati prije dolaska bebe?

Put do oporavka

Postporođajni oporavak ima svojih izazova. Uobičajen je osjećaj da vam se tijelo ne oporavlja brzinom kojom vi želite. No, s vremenom ćete početi primjećivati i pozitivne promjene.

Kad se počnete osjećati bolje, oduprite se iskušenju da učinite više. Pretjerivanje s aktivnostima vas samo može vratiti nekoliko koraka unazad. Usredotočite se na pravilnu prehranu, dovoljan unos tekućine (posebno ako dojite) i odmarajte dovoljno.

U svoju prehranu uvrstite voće i povrće, to će ubrzati postporođajni oporavak.

Ako ste rodili carskim rezom, neko ćete vrijeme biti dodatno oprezniji s određenim aktivnostima poput penjanja stepenicama, vožnjom ili podizanjem bilo čega težeg od vaše bebe. Liječnik će procijeniti kada se možete vratiti svojem uobičajenom tempu.

Što očekivati ​​tijekom oporavka od poroda?

Bol u području trbuha

Kako se vaša maternica vraća u prvotnu veličinu i oblik, osjetit ćete bol u donjem dijelu trbuha. Većina tih bolova bit će prigušena, ali neki bolovi mogu biti oštriji.

Možda ćete osjetiti bol za vrijeme dojenja, a razlog tome je što dojenje potiče aktivnost hormona u vašem tijelu koji uzrokuju stezanje maternice. Bol u području trbuha trebala bi se s vremenom ublažiti, no ne prestaju li bolovi ili se pogoršavaju, svakako se treba javiti liječniku.

Zatvor

Zatvor se javlja vrlo često u danima nakon porođaja. Ako ste u bolnici primili bilo kakve lijekove protiv bolova, oni ponekad usporavaju rad crijeva. Često je i strah uzrok zatvora nakon porođaja, posebno u slučaju ako imate šavove na međici.

Da biste si olakšali probavne smetnje, pijte puno tekućine i pokušajte jesti hranu bogatu vlaknima. Ako niste obavili veliku nuždu do pet dana nakon poroda, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Bol u donjem dijelu trbuha česta je pojava nakon poroda jer se maternica vraća u prvotnu veličinu.

Hemoroidi

Neugodni hemoroidi znaju se javiti i za vrijeme trudnoće, a može ih uzrokovati i naprezanje tijekom samog poroda. Hemoroidi mogu uzrokovati bol i lagano krvarenje. Simptome možete ublažiti primjenom proizvoda za ublažavanje tegoba (kreme, masti), no oni neće učiniti da hemoroidi nestanu.

Povećajte unos tekućine i dijetalnih vlakana i nemojte zadržavati stolicu.

Bol u području perineuma (međice)

Nerijetko se događa da prilikom poroda dođe do puknuća međice (perineum), ili u određenim slučajevima, liječnik mora napraviti manji rez na ovom području. Ako se ni jedno od toga nije dogodilo prilikom vaginalnog porođaja, perineum će vam svejedno biti bolan, moguće i natečen nakon poroda.

Neugodu u ovom području možete osjetiti i do nekoliko tjedana. Obavijestite svog liječnika ako vam se neugoda u području perineuma ne smanjuje postepeno ili ste primijetili bilo kakve znakove infekcije.

Bolne bradavice i grudi

Prvih nekoliko dana dojenja normalno je da žene imaju osjetljivije dojke i bradavice. Ako bol u dojkama prate tvrde, bolne kvržice na dojci, koža je topla i crvena oko njih, najvjerojatnije je došlo do zastoja mlijeka u mliječnim kanalićima odnosno bolne upale (mastitis). U tom slučaju, čim prije se obratite stručnim osobama (patronažnoj sestri) za pomoć.

Upaljene bradavice i bolne grudi česta su pojava prvih nekoliko dana nakon poroda.

Svojoj patronažnoj sestri se obratite i ukoliko bol u bradavicama potraje nekoliko dana, jer je moguće da dijete ne siše pravilno. Učinite to prije no što se na bradavicama razviju bolne ranice, što bi moglo nadalje otežati dojenje. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da majke doje svoje bebe najmanje prvih šest mjeseci.

4 jednostavna načina kako prirodno povećati količinu majčina mlijeka

Vaginalno krvarenje i iscjedak

Nakon poroda, uobičajeno je da ćete imati vaginalno krvarenje i iscjedak (lat. lochia), čak i ako ste rodili carskim rezom. To može potrajati i do šest tjedana nakon poroda, s time da će krvarenje biti intenzivnije prvih desetak dana. Važno je da za to vrijeme koristite samo higijenske uloške. Također očekujte da ćete primijetiti i nekoliko ugrušaka, posebno prvog tjedna. Ako su ugrušci veći od dva i pol centimetara, trebali biste se obratiti svom liječniku.

Zadržavanje vode

Sigurno ste jedva čekali da nestane oticanje koje vas je mučilo tijekom trudnoće.

No, ono se ipak još malo zadržava. Poznato i kao postporođajni edem, vaše će tijelo i dalje zadržavati vodu, a razlog tome je povećanje hormona progesterona.

Oticanje ćete možda primijetiti na rukama, nogama i stopalima, čak i licu. Edem ne bi trebao trajati duže od tjedan dana nakon poroda. Ako vam se čini da se oticanje s vremenom pojačava, svakako se javite svom liječniku.

Sporiji gubitak kilograma

Bez obzira na kakve ćete primjere naići u medijima, majka ne može odmah nakon poroda izgubiti kilograme koji su se nakupili u proteklih devet mjeseci. Ono što možete očekivati, to je gubitak između 6-12 kilograma tijekom prvih šest do osam tjedana, a ta brojka ovisi i o tjelesnoj masi vaše bebe.

Nakon poroda, proces gubitka kilograma znatno se usporava. Ovisno o broju kilograma koje ste dobili tijekom trudnoće (preporučeni prirast na tjelesnoj masi je 13-16 kilograma), ipak će proći do nekoliko mjeseci prije negoli opet odjenete svoje omiljene traperice.

Mnogim mamama u gubitku kilograma pomaže dojenje uslijed bržeg gubitka masnog tkiva nakupljenog tijekom trudnoće, dok neke majke neće uočiti da je gubitak kilograma povezan s dojenjem.

Lagana fizička aktivnost poput šetnje dobar je početak u borbi protiv kilograma nakupljenih tijekom trudnoće.

Pokušajte biti dosljedni kada su pravilna prehrana i lagana fizička aktivnost (poput šetnje) u pitanju, no nemojte se osjećati loše ako vam se čini da će vam trebati malo duže da biste izgubili kilograme. Sve će s vremenom doći na svoje, važno je da se osjećate zdravo i sve snažnije.

Hormonalne promjene

Od uzbuđenja i sreće u jednom trenutku, do lošeg raspoloženja u drugom. Promjene raspoloženja lako mogu zbuniti nove mame. Mnoge žene bore se s takvim promjenama u raspoloženju prvih nekoliko tjedana nakon poroda, a uzrokuju ih hormonske promjene.

Nemate se čega sramiti. Bit će vam lakše ako se povjerite suprugu i ostalim članovima obitelji, koji su uz vas. U slučaju da takve promjene raspoloženja, odnosno jak osjećaj tuge traje više od nekoliko tjedana i primijetite da ne možete normalno funkcionirati, moguće je da se javlja postporođajna depresija, koja je ozbiljnija od “baby bluesa”. U tom slučaju, obavezno potražite stručnu pomoć.

Osjećaj bespomoćnosti i beznadnosti, nedostatak energije i motivacije, poremećaji hranjenja i spavanja samo su neki od simptoma postporođajne depresije.

Osim što mogu biti uzrok lošem raspoloženju, hormoni su odgovorni i za neke ostale postporođajne simptome. Možda se više znojite, posebno noću dok spavate. Samo pazite da vaše znojenje ne prati vrućica, odnosno u tom slučaju obavezno se javite liječniku. Hormonalne promjene mogu uzrokovati i pojačani gubitak kose kod mnogih novih mama, no takvo stanje je samo privremeno. Kada vam se nivo estrogena ponovno poveća, i kosa će ponovno biti bujnija.

Osluškujte svoje tijelo nakon poroda

Razne komplikacije mogu se javiti nakon poroda, čak i ako je on prošao prilično glatko. Ako vam se u bilo kojem trenutku čini da nešto nije kako treba, nikako nemojte ignorirati taj osjećaj. Nemojte zanemariti vlastito zdravlje.

Što ćete više odmarati svoje tijelo i brinuti o njemu, to će i oporavak biti brži. Čak i ako uspijete samo jesti, spavati i brinuti se o svojoj bebi, to je zaista dovoljno.

Razdoblje nakon poroda uzbudljivo je, mijenja vaš dosadašnji način života na poseban način. Slijedite li ove savjete, brinete li i o sebi dok vodite brigu o svojoj bebi, i prije svega budete strpljivi, razdoblje oporavka će proći brže.

Uživajte u maženju i bliskosti sa svojom bebicom, te zdravi i spremni dočekajte nove uzbudljive periode!

Ispiši

Komentari