Prvi simptomi trudnoće

Članak možete i poslušati

Vrlo brzo nakon začeća tijelo trudnice je poput eksplozije hormona. Oni mijenjaju grudi trudnice, ali utječu i na ponašanje. 

Jesam li trudna? Ovo pitanje često prolazi kroz glavu mnogih djevojaka i žena.

Ponekad se odgovor očekuje sa strepnjom, a ponekad "veliko DA" izaziva samo suze radosnice. 

Tijelo se vrlo brzo počinje mijenjati, u njemu se događa eksplozija hormona, pa su prvi simptomi trudnoće vidljivi već nekoliko tjedana nakon začeća. 

Prvi simptomi trudnoće vidljivi su već nekoliko tjedana nakon začeća.

Nekada, ne tako davno, kada testovi za trudnoću nisu postojali u ljekarnama i trgovinama na svakom uglu, žene su znale slušati svoje tijelo.

Danas, djevojke i žene u potrazi za odgovorima o trudnoći prvo pretražuju internet, iako je najbolja adresa za sve odgovore o tijelu uvijek ginekološka ordinacija.

Pripremili smo vam listu prvih simptoma trudnoće, kako biste bile spremne slušati svoje tijelo. 

Prvi simptomi trudnoće: mali popis 

1. Nadražene, bolne dojke

U trudnoći se tijelo žene mijenja; uz jajnike i maternicu, mijenjaju se i dojke

Hormonalne promjene nakon začeća utječu na osjetljivost dojki koje postaju punije i teže zbog širenja mliječnih žlijezda.

Hormonalne promjene nakon začeća utječu na osjetljivost dojki, koje postaju punije i teže.

Naime, grudi se vrlo rano počinju pripremati na činjenicu da će za sedam, osam ili devet mjeseci početi proizvoditi mlijeko kojim će othraniti novi život.  

2. Umor i iscrpljenost

Umor i iscrpljenost također su visoko pozicionirani na ljestvici ranih simptoma trudnoće. 

Tijekom rane trudnoće količina najpoznatijeg ženskog hormona progesterona vrtoglavo raste, a kada u tijelu nastane tako visoka razina navedenog hormona, on tada dobiva i čudesnu sposobnost uspavljivanja.

Zašto se javlja mučnina u trudnoći i kako si pomoći?

Uz promjene koje izaziva progesteron, snižava se i krvni tlak te se smanjuje razina šećera u krvi. Kao posljedica javlja se pad energije.

3. Lagano krvarenje i grčevi

Krvarenje koje je nešto drugačije od menstrualnog i u vrijeme van predviđenog menstrualnog ciklusa još je jedan od prvih simptoma trudnoće. 

Među prvim simptomima trudnoće su i grčevi te lagano krvarenje.

To se krvarenje zove i implantacijsko krvarenje, a ako ga primijetite javite se ginekologu kako bi potvrdio sumnje o trudnoći i dao svoj stručni savjet je li sve u redu. 
Uz ovaj tip krvarenja nerijetko dolaze i grčevi koji intenzitetom i učestalošću također podsjećaju na menstrualne bolove.

4. Mučnine i povraćanje

Trudnice i mučnine u filmovima i serijama dolaze u paketu. Te mučnine nešto su poput simbola rane trudnoće. 

I to ne bez razloga. Statistika govori kako od njih pati 70 posto trudnica, a javljaju se vrlo rano nakon začeća - već nakon četiri tjedna. 

Nije točno poznato što ih uzrokuje, a vjeruje se da se radi o naglim hormonalnim promjenama, prijašnjoj sklonosti prema migrenama i želučanim problemima, umoru i stresu. 

Također, veća je vjerojatnost da će trudnice čije su majke, tete i bake patile od mučnina, i same muku mučiti s njima tijekom rane trudnoće.  

5. Želja ili gađenje prema određenoj hrani

Slika žene koja tamani staklenku kiselih krastavaca još je jedan od simbola rane trudnoće, onaj filmski. Ali također, intenzivna želja prema određenoj hrani ili osjećaj gađenja prema drugoj, jedan je od prvih simptoma trudnoće. 

Intenzivna želja prema određenoj hrani jedan je od prvih simptoma trudnoće. 

Osjećaj gađenja prema određenoj hrani jedna teorija povezuje s visokom količinom hormona estrogena, a druga pomalo “nategnuta” teorija objašnjava pojavu mučnina kao odgovor tijela na moguće zagađenje iz hrane. 

Naime, većini trudnica početkom trudnoće smuči se kada pomisle na cigarete, alkohol, meso ili jaja. Smatra se da tako tijelo podsvjesno štiti novi život od mogućih tvari koje mogu štetno utjecati na razvoj djeteta. 

6. Problemi s probavom - zatvor

Jedan od prvih simptoma trudnoće je i zatvor. Ova se probavna smetnja događa uslijed visoke razine progesterona koji usporava rad crijeva. 

Ako imate problema s probavom u trudnoći, jedite namirnice bogate vlaknima poput žitarica, povrća i suhog voća. I pijte više vode. Izbjegavajte laksative osim ako vam ih nije preporučio liječnik. 

7. Promjene raspoloženja

Jedan od prvih simptoma rane trudnoće su i promjene raspoloženja. Možda baš posumnjate kako ste trudni kada gledate neku dirljivu dramu. 

Uslijed vatrometa hormona jako je teško kontrolirati emocije. Promjene raspoloženja i osjećajnost događaju se zbog poplave hormona koja će vas snaći u prvom tromjesečju trudnoće.

U tom razdoblju jako je teško kontrolirati emocije, no važno je povremeno posvetiti vrijeme sebi i opustiti se na onaj način koji vam najviše odgovara. Tako ćete se lakše nositi sa situacijama koje su pred vama.

8. “Jednostavno znam da sam trudna”

Možda nećete primijetiti sve navedene prve simptome rane trudnoće, ali ćete se “jednostavno osjećati trudnima” - e, pa i to je jedan od prvih simptoma trudnoće.

Naime, mnoge žene još dan danas stvarno znaju slušati svoje tijelo. 

Jesam li doista trudna?

Svaka žena koja je spolno aktivna često razmišlja o tome je li trudna ili nije. I tada vrlo često stavlja kvačicu kod svih prvih simptoma trudnoće iako neki od njih mogu biti i povezani s promjenom razine hormona u predmenstrualnom razdoblju tj. PMS-u. 

Lječnička ordinacija je najbolja adresa za potvrđivanje sumnja o trudnoći.

Ako sumnjate, znate što vam je činiti: prvo kupite test za trudnoću u ljekarni, a iza toga dogovorite termin pregleda u ginekološkoj ordinaciji.

Ispiši

Komentari