Beba dolazi: Vodič kroz treće tromjesečje trudnoće

Kraj puta se bliži, skoro je vrijeme da mame upoznaju svoje bebe. Mame se u trećem tromjesečju moraju pripremiti na još uzbudljiviju avanturu koja će trajati malo duže od devet mjeseci. 

Treće tromjesečje je tu, vaša beba će doći na svijet za samo 3 mjeseca!
Nadamo se da ste uživali u vožnji i da ćete se još malo strpjeti do upoznavanja svog malog anđela.

Sedmi mjesec: 28.-31. tjedan trudnoće

U 28. tjednu beba teži već 1100 grama i duga je oko 38 centimetara. Lagano se sprema za vanjski svijet pa nakuplja masne naslage, a pluća su joj djelomično spremna za udisanje zraka. Beba počinje treptati očima.

Mame bi mogle imati poteškoća s rebrima jer maternica počinje pritiskati dno prsnog koša. U ovom razdoblju može se javiti sindrom nemirnih nogu - neugodan osjećaj u potkoljenicama i neodoljiv poriv za pomicanjem nogu. To se može riješiti istezanjem i masiranjem nogu te izbacivanjem kofeina.

Tjedan dana kasnije, u 29. tjednu beba je 100 grama teža i otprilike 1 centimetar duža. Sada zadaje prave udarce i sve se više okreće unutar maternice. Mozak joj raste toliko brzo da mekane kosti lubanje potiskuje prema van a beba različito reagira na zvukove, namirnice, svjetlost i tamu, a posebno na majčin glas.

Mame bi zbog sve veće maternice mogle ostajati bez daha, a može im se vratiti i žgaravica i zatvor, a u nekim  slučajevima i hemeroidi. Može ih se spriječiti pomoću puno vode i vlaknate hrane te izbjegavanjem dugog sjedenja.

Beba dolazi: treće tromjesečje

Beba je u 30.-om tjednu teška već 1400 grama i dugačka je otprilike 40 centimetara. Njezini organi su razvijeni i počinje ih štiti sloj masnog tkiva, pa beba postaje bucmastija. Lanugo dlačice polako nestaju a zamjenjuje ih prava kosa. 

Mnoge mame u ovom razdoblju osjećaju umor i poteškoće sa spavanjem. Nespretnost je isto česta pojava jer je mamin centar za gravitaciju pomaknut zbog dodatne težine. Ovo je također pravo vrijeme za kupovinu opreme za bebe i uređivane sobe.

Novih 100 grama beba dobiva tijekom 31. tjedna u maminom trbuhu. Jako je aktivna, a mjesta je malo pa se mame mogu osjećati kao da netko igra nogomet u njihovom trbuhu. Bebi se formira boja očiju, no ona neće biti vidljiva odmah nakon rođenja jer šarenica treba neko vrijeme biti izložena svjetlosti. 

Povremeno zatezanje maternice može zbuniti neke mame, no bez brige. To su Braxton-Hichsove kontrakcije koje su neredovite i bezbolne a mogu trajati tridesetak sekundi.
No, ako u kontrakcije dosta česte potrebno je što prije javiti se liječniku jer je moguće da beba ranije želi na svijet. Neke mame mogu primijetiti izlazak tekućine iz grudi, takozvani kolostrum pa je poželjno nositi dodatne blazinice za upijanje tekućine.

Osmi mjesec: 32.-35. tjedan trudnoće

U prvom tjednu osmog mjeseca, 32. tjednu, beba teži otprilike 1700 grama i duga oko 42 centimetara. U narednih nekoliko tjedana beba će skoro poduplati svoju težinu, a spava 90% vremena tako da mame mogu malo odmoriti.

No, mamama nije lako kraj žgaravice, nedostatka zraka, proširenih vena, zatvora i hemeroida još ih još muče i problemi s leđima. Maternica je sve veća pa pritišće dijafragmu i želudac i pomiče težište gravitacije. 

Beba je stigla! Pročitajte više o tome što vas očekuje u prvih mjesec dana ?

33. tjedan beba završava s otprilike 1900 grama i približno 43 centimetara i ispunjava cijeli mamin trbuh. Beba reagira na mamine pokrete, hranu koju jede, položaj u kojem se nalazi i zvukove koje ju okružuju.

Mame sve teže pronalaze udobne pozicije za spavanje i sjedenje s obzirom na sve promjene koje su se dogodile u njezinu tijelu. Bitno je odvojiti vrijeme za sebe i odmoriti se.

U trećem tromjesečju trbuh duplo naraste

U 34. tjednu beba teži otprilike 2200 grama i dugačka je približno 46 centimetara. Njezine kosti su u potpunosti razvijene, no živčani sustav i pluća se još razvijaju. Neke bebe već se mogu premjestiti u položaj za porod, s glavom prema dolje.

Mame će opet savladavati umor a mogle bi primijetiti i crvene točkice na trbuhu. To je trudnički osip i obično se javlja u trećem tromjesečju prve trudnoće. 

35. tjedan beba završava s 2400 grama i otprilike 47 centimetara dužine. Ako se kojim slučajem odluči požuriti i doći na svijet, 99 posto djece preživljava bez ikakvih poteškoća jer su svi sustavi sazreli i razvijeni. Beba zauzima cijelu maternicu a plodne vode ima malo.

Mame će u ovom tjednu vjerojatno primijetiti pojavu kolostruma, ako već do sada nisu. Razina energije je niska, a neke mame mogu patiti od nesanice ili manjka apetita. 

Deveti mjesec: 36.-40. tjedan trudnoće

Zadnji mjesec trudnoće započinje 36.-im tjednom. U ovom tjednu beba teži otprilike 2700 grama a dugačka je malo više od 47 centimetara. Nastavlja dobivati na težini jer skuplja masne naslage koje će je štititi i regulirati tjelesnu temperaturu nakon poroda. Beba guta sekret iz plodne vode koji će činiti njezinu prvu kakicu - mekonij

S obzirom na to da beba zauzima sve više mjesta, mame bi trebale jesti češće i manje da smanje pritisak na želudac. No, barem više neće imati problema sa žgaravicom jer se beba počinje spuštati niže u zdjelicu čime će se smanjiti pritisak na želudac i prsni koš. No, povećat će se pritisak na mjehur pa se pripremite na česte posjete WC-u. Braxton-Hicksove kontrakcije će se češće pojavljivati, no potrebno ih je pomno pratiti i konzultirati se s liječnikom.

Beba je dodala još 200 grama na svoju težinu pa u 37. tjednu teži 2900 grama i dugačka je oko 48 centimetara. U trbuhu ući disati, gutati, sisa palac, okreće glavu i trepće. 

Mame sve češće alarmiraju lažni trudovi a mogu primijetiti i obilniji vaginalni iscjedak. Moguće je da se polako odvaja sluzni čep s vrata maternice koji štiti bebu od bakterija i infekcija, no to ne mora značiti da je porod počeo. Preporučuje se što više odmora, naročito kroz dan.

Porod se bliži u devetom mjesecu trudnoće

38. tjedan nekim mamama i bebama predstavlja kraj trudnoće jer se za bebe rođene između 38. (neki izvori spominju 37. tjedan) i 42. tjedna smatra da su rođene u terminu. U ovom tjednu beba teži približno 3100 grama i dugačka je skoro 50 centimetara. Svi organi i sustavi u potpunosti su razvijeni i beba je spremna na upoznavanje sa svijetom. 

Mame bi trebale iskoristiti ove dane za odmor i brinuti o svojim otečenim nogama. Vodenjak može puknuti svaki trenutak, no voda ne šiklja po podu (kao u filmovima) već lagano curi. Neke mame mogu osjetiti navalu energije i nekontroliranu potrebu za čišćenjem i spremanjem, popularno zvano “gniježđenje”.

U 39. tjednu trudnoće beba teži oko 3200 grama, dugačka je oko 51 centimetar i priprema se na izlazak. Trenutno ima oko 300 kostiju u tijelu koje će se spajati kako dijete raste. 

Posjeti ginekologu su sve česti, a prilikom svakog posjeta provjerava se bebin rast i položaj te mamin cerviks. No, čak ni u 39. tjednu liječnik ne može točno procijeniti kada će porod početi.
Samo 5 posto mama upozna svoje dijete točno na dan termina. Nakon što prođe termin, mame moraju dolaziti svaki dan u bolnicu na pregled gdje će se detaljno pregledavati beba. 

U zadnjem tjednu, 40.-om, beba teži otprilike 3400 grama i dugačka ja oko 51 centimetar. Kosti lubanje još nisu kompletno spojene kako bi beba što lakše prošla kroz porođajni kanal. Moguće je da neke bebe nakon poroda imaju blago čunjasti oblik glave, no to se brzo ispravlja.

Mame često moraju na kontrole u bolnicu tijekom ovog tjedna i pripremaju se za porod. Na to ih ne može pripremiti ni liječnik, ni vježbe disanja, ni iskustva prijateljica. Na porođajne senzacije i bolove nitko ne može pripremiti buduće mame, no sve to će zaboraviti čim ugledaju svoje malo zlato.

Čestitamo, na svijet ste donijeli novi život (ili dva ?), preživjeli ste devet mjeseci trudnoće. 

Ispiši

Komentari