Vitamini za trudnice: zašto su važni?

Pravilna prehrana koja će osigurati nutrijente potrebne za zdravlje mame i razvoj bebe, u trudnoći je od iznimne važnosti.

Buduće mame na početku trudnoće ipak ne moraju jesti za dvoje, no potrebe za određenim vitaminima i mineralima su povećane.

Iako se većina potrebnih nutrijenata može dobiti iz uravnotežene prehrane, postoji nekoliko elementa koje je potrebno dodatno unositi za pravilan razvoj bebe u trudnoći.

Folna kiselina i željezo glavni su elementi koji se teško nadoknade prehranom, a trudnicama i fetusima su prijeko potrebni.

Folna kiselina ili vitamin B9

Folna kiselina ili vitamin B9 glavni je vitamin potreban u ranom razvoju ploda. 

Folnu kiselinu potrebno je redovito svakodnevno unositi namirnicama ili nadomjescima prehrani jer se ne pohranjuje u tijelu već izlazi kroz mokraću (topiva je u vodi).

Ona potiče apsorpciju hranjivih tvari u organizmu i ima važnu ulogu prilikom dijeljenja stanica, no najpoznatija je kao vitamin za trudnice jer njezin manjak uzrokuje nastanak defekta neuralne cijevi embrija

Folna kiselina potrebna je ljudima u svim razdobljima života, no potrebe za njome se u trudnoći povećaju za čak 100%, odnosno potrebno je unijeti 400 mikrograma folne kiseline

u trudnoći je potrebno unositi dovoljno folne kiseline

Iako se kvalitetni izvori folne kiseline nalaze u zelenom lisnatom povrću (blitva, špinat, brokula, šparoge), leći, jetri, kvascu i grahu,  potreban dodatni unos tijekom trudnoće teško je nadoknaditi prehranom pa se zato preporučuju dodaci prehrani. 

Potrebe za folnom kiselinom u trudnoći se povećavaju jer raste maternica, povećava se volumen krvi mame, raste  posteljica i beba u trbuhu. 

Željezo

U trudnoći se poveća potreba za željezom također za 100% jer se povećava volumen krvi za otprilike 50%.

Manjak željeza u bilo kojem organizmu može izazvati anemiju, a naročito kod trudnica kod kojih je potreba za željezom povećana. 

Anemiju je potrebno što ranije prepoznati i liječiti. Ako se pretragom krvi dokaže anemija potrebno je povećati unos željeza kako bi se izbjegla mogućnost prijevremenog poroda ili manje porođajne težine djeteta.

U trudnoći je potrebno unositi do 27 miligrama željeza dnevno, a ono se može unijeti konzumacijom crvenog mesa, ribe i povrća.

Željezo iz crvenog mesa i ribe tijelo najlakše apsorbira, a sadrže ga i povrće poput špinata, blitve, cikle, brokule i graška te voće kao što su jagode, maline i marelice.

Ukoliko  je dijagnosticirana anemija potrebno je uz unos odgovarajućih namirnica započeti s korištenjem preparata željeza isključivo prema preporuci nadležnog liječnika. Kako bi se poboljšala apsorpcija željeza, preporučuje se dobivene preparate željeza piti uz dodatan unos C vitamina.

Ostali potrebni vitamini i minerali

Iako su folna kiselina i željezo najpotrebniji u svakoj trudnoći jer većina budućih mama ulazi u to posebno razdoblje s blagim manjkom, za pravilan razvoj ploda potrebni su i sljedeći elementi:

  • Vitamin D - sudjeluje u rastu i razvoju kostiju i zubi te regulira metabolizam kalcija i fosfora što je bitno za rast i razvoj ploda u trudnoći. Stručnjaci trudnicama preporučuju unošenje 15 mikrograma vitamina D dnevno, a potrebno je paziti da se ta razina ne premaši zbog mogućeg toksičnog djelovanja na organizam. Riblje ulje, meso, mliječni proizvodi, žumanjak, jetra i kvasac bogati su vitaminom D.

Pravilna prehrana osigurava potrebne vitamine i minerale

  • Vitamin A - isto kao i kod vitamina D, preporučenu dnevnu dozu do 800 mikrograma vitamina A nije poželjno premašiti. No, ako ga unosite kroz jetrica, maslac, sir, ribu, mrkvu i kelj, ne trebate strahovati od previsokih razina. 
  • Vitamin E - uništava slobodne radikale i štiti stanične membrane zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Trudnicama je potrebno  15 miligrama dnevno, a nalazi se u ulju pšeničnih klica, jajima, kelju, avokadu, paprici, bademima i sjemenkama.
  • Omega-3 masne kiseline - trudnicama je potrebno otprilike 1,4 grama Omega-3 masne kiseline kako bi se bebin mozak i vid pravilno razvijali. Omega -3 masne kiseline nalaze se u biljnim uljima (repičino, bučino, laneno, sezamovo), plavoj ribi, sjemenkama lana i orašastom voću (bademi, orasi).
  • Vitamin C - sudjeluje u apsorpciji željeza, jača sve membrane u tijelu pa pomaže u sprječavanju prijevremenog poroda. Vitamin C nalazi se u brokuli, citrusnom voću, mangu i rajčici, a mami i bebi potrebno je 85 miligrama dnevno. 
  • Kalcij - potreban je za izgradnju bebinih kosti i zubi i ako ga mama u organizmu nema dovoljno, on se izvlači iz njezinih kostiju. Kako bi se to izbjeglo, potrebno ga je unositi 1000 miligrama dnevno. Unosom odgovarajuće količine mlijeka i mliječnih proizvoda, crvenog mesa, zelenog lisnatog povrća, sjemenki te suhog i orašastog voća osigurat ćete dovoljne količine kalcija tijekom trudnoće.

Vitamini za trudnice ili klasični multivitamini?

Klasični multivitamini često sadrže sve što je organizmu potrebno u jednoj ili dvije tablete dnevno. No, u trudnoći se organizam odnosno tijelo mijenja i potrebe za vitaminima i mineralima kod trudnica razlikuju se od potreba ostalih osoba.

Multivitamine mogu koristiti osobe koje imaju manjak određenih vitamina i minerala, no trudnice bi se ipak trebale odlučiti za specijalizirane, prenatalne vitamine, ako prehranom ne unose dovoljne količine, odnosno ako njihov nadležni liječnik smatra da je potrebno.

 

Vitamini i minerali potrebni su za rast bebe u trbuhu

Glavna razlika između prenatalnih vitamina i običnih multivitaminskih nadomjestaka je u tome što prenatalni vitamini sadrže dva najpotrebnija elementa za trudnice: dovoljnu količinu folne kiseline i željeza, ali i vitamina D i kalcija.

Osim navedenih, poželjno je da prenatalni vitamini sadrže i vitamine B skupine, C, A i E, cink, jod, bakar, kalcij i magnezij.

Kada započeti s prenatalnim vitaminima?

S obzirom na to da je folnu kiselinu malo zahtjevnije nadoknaditi prehranom, nadomjestke koji je sadrže preporučuje se koristiti i kod planiranja trudnoće.

Poželjno je započeti s folnom kiselinom mjesec dana prije početka trudnoće, a najkasnije kada se sazna za trudnoću jer je ona najpotrebnija do 12. tjedna trudnoće, o čemu se dodatno posavjetujte sa svojim liječnikom.

Većina stručnjaka preporučuje redovitu konzumaciju prenatalnih vitamina prije, tijekom i nakon trudnoće, te za vrijeme dojenja, u slučaju da se prehranom ne unosi dovoljna količina potrebnih vitamina i minerala. 

 

Ispiši

Komentari