10 zanimljivih činjenica o fetusima koje sigurno niste znali

Jeste li znali da beba u trbuščiću sanja? A da može osjetiti okuse i da je baš mamino uživanje u kolačima razlog što kasnije voli slatko? Otkrivamo doista nevjerojatne činjenice o fetusima.

Donijeti na svijet malo biće za svaku mamu je nevjerojatan događaj, baš kao što je nevjerojatno da se u devet mjeseci spajanjem dviju stanica može desiti život.

Svi znamo da se beba razvija i raste u maminom trbuščiću, no sigurno ne znate što se točno događa s nerođenom bebom.

Otkrivamo vam 10 zanimljivih činjenica o fetusima koje sigurno niste znali.

1. Peti tjedan trudnoće: 6 milimetara i živčani sustav

U petom tjednu trudnoće mnoge buduće mame tek shvate da su postale trudne.

Ali ovaj je tjedan trudnoće poseban i po nečem drugom.

Buduća beba, koja se medicinski sada naziva zametak ili embrij,  u petom tjednu dugačka je šest milimetara i upravo se počeo razvijati njen živčani sustav, a s njim i kralježnica, leđna moždina i mozak.

Možete li zamisliti kolika je veličina mozga ako je embrij velik samo 6 mm? Zadivljujuće.

2. Embrij u desetom tjednu postaje fetus

Beba se u majčinom trbuhu razvija nevjerojatno brzo, nakon 10 tjedana od začeća srce i organi su na svojim mjestima i prihvaćaju se ozbiljnog posla.

U toj razvojnoj fazi već su potpuno razvijeni bebini mišići, oblikovali su se prstići, a maleno čudo dobilo je uši, nosnice, usne i oči te počinje rasti.

3 . Glava fetusa velika je kao i čitavo tijelo

Fetus u desetom tjednu počinje ličiti na novorođenče iako je dugačak svega tri centimetra.

U ovo vrijeme počinje se bilježiti i prva moždana aktivnost. To mrvasto stvorenje počinje se kretati majčinom utrobom jer je svojim fascinantnim malenim mozgićem shvatilo da to može i da je to vrlo zabavno!

Sada je mozgu potrebno više prostora za razvoj dok se ostali organi i tkivo razvijaju sporije. Baš zbog toga je glava fetusa velika kao i ostatak tijela.

4. Svaki fetus ima svoj jedinstveni otisak prsta

Deseti tjedan razvoja je poseban zato što beba tada zaista postaje jedinstveno biće.

Može se odrediti njena krvna grupa, a prstići dobivaju lukove i linije koje oblikuju jedinstveni otisak prsta.Oni se razvijaju i nadopunjavaju čitavo vrijeme dok je beba u utrobi, a na njihov izgled i oblik utječe položaj fetusa i struktura maternice.

Stručnjaci tvrde da se pomoću otiska prstiju u ovoj dobi mogu otkriti i neke buduće bolesti.

Pročitajte savjete kako se obraniti od žgaravice u trudnoći

5. Dečko ili cura?

Iako je već pri samom začeću spol djeteta određen kromosomima, sve do 16. tjedna spol bebe je nepoznat i nije ga moguće jasno odrediti.

Spol djeteta najranije se može utvrditi u 10. tjednu

Prva pretpostavka za određivanje spola moguća je u desetom tjednu, kada se kod fetusa razvija spolna žlijezda.

Spolna žlijezda kasnije se razvija u testise ili jajnike, a spol djeteta definitivno se može zaključiti nakon 16 tjedana trudnoće, kada je u potpunosti vidljiv spolni organ. Sada možete krenuti u odabir imena. 

6. Bebe sanjaju

Beba je već u maminoj utrobi maleni čovjek koji jede, spava, igra se i sanja.

Kod nerođenih beba uočeno je brzo pomicanje očiju koje se inače javlja tijekom REM faze spavanja u kojoj se načešće sanja pa su stručnjaci ovo uzeli kao dokaz da i beba u utrobi sanja.

Sudeći prema tome koliko znanost napreduje, možda ćemo uskoro moći znati i što beba sanja. 

7. Bebe u trbuhu zijevaju i plaču

Sisanje palca, diranje lica i nožica te smijanje ili otvaranje usta neke su od radnji koje mame često vide na ultrazvuku i već tada mogu predvidjeti hoće li beba biti zvrk ili spavalica.

Poznato je kako mamino psihičko stanje utječe na nerođenu bebu. Ako je mama sretna i beba će se u trbuhu veseliti, plivati i biti sretna, a ako je mama tužna ili pod stresom, beba će to osjetiti.

Osim što osjećaju raspoloženje, bebe u trbuhu čuju i zvukove, a stručnjaci su otkrili kako niske frekvencije zvukova kod nerođenog djeteta mogu izazvati plač.

Na snimkama ultrazvuka vidiljivi su izrazi lica i pokreti karakteristični za plač: otvaranje usta, nepravilno disanje i drhtanje usana.

8. Beba u trbuhu uči strane jezike

Bebe već u maternici počinju učiti, kako od mame tako i od okoline, a zvukove koje slušaju u trbuhu vole slušati i kada dođu na svijet.  

Nije dokazano da će beba voljeti Mozarta ako ćete joj ga često puštati kao što nije dokazano da će beba razumijeti engleski ako mama prati sadržaje na tom jeziku, no možda će joj učenje stranih jezika u tom slučaju biti malo lakše kad odraste.

Ono što je sigurno, jest da bebe u maternici znaju prepoznati svoj materinji jezik, te se zbog toga rađaju s predodžbom kako bi njihov izvorni jezik trebao zvučati.

9. Bebe u trbuhu mokre i piju mokraću

Bubrezi se kod beba razvijaju oko 12. tjedna trudnoće i tada počinju izlučivati urin, a fetus počinje piškiti.

Mokrenjem u trbuhu beba doprinosi stvaranju plodne vode koju također i popije pa zatim pomokri.

Gutanjem plodne vode i mokrenjem beba i prije nego se rodi vježba i kontrolira vlastiti probavni i urinarni trakt.

10. Beba u 11. tjednu počinje raspoznavati okuse

Važno je što mame u trudnoći jedu, a uravnotežena prehrana nešto je na što bi svaka trudnica trebala posebno obratiti pažnju.

Bebe zavole slatko još u maternici

U 11. tjednu trudnoće kod bebe se počinju razvijati okusni pupoljci pa beba uči raspoznavati različite okuse. Tada nauči i gutati i plaziti jezik, što posebno dolazi kod izražaja kada mama jede.

Ako mama jede čokoladu, beba će češće gutati, a ako pojede kisele krastavce, broj gutanja će se smanjiti. Zato bebe zavole slatko još kad su u maternici.

Osim okusa, bebe u trbuhu mogu raspoznavati i mirise, a već tada im počinje smetati miris dima cigareta kojeg mogu jasno prepoznati oko 20. tjedna trudnoće.

Mama osluškuje i osjeća svoju bebu i dok je beba još u trbuščiću. Uvijek poslušajte svoj majčinski instinkt.

A zatrebate li savjet ili nam poželite ispričati o aktivnostima vaše bebe u trudnoći, slobodno nam se javite.

Javite nam se

Ispiši

Komentari