Žgaravica u trudnoći

Čak 80 posto trudnica bori se s neugodnom žgaravicom. Ona se javlja u drugom tromjesječju, a zna potrajati do kraja trudnoće. 

Među prvim simptomima trudnoće često je razvijanje osjećaja odbojnosti prema određenoj hrani nakon čega slijede i mučnine. No kad taj period prođe nakon prvog tromjesečja mogu se javiti i druge nelagode.

Žgaravica u trudnoći najčešći je problem koji se javlja tijekom drugog tromjesečja i zna potrajati do kraja trudnoće, a s njom se suočava čak 80 posto svih trudnica. 

Ona nije opasna za bebu no budućoj mami stvara neugodan osjećaj žarenja u ždrijelu.

Uzroci javljanja žgaravice u trudnoći

Žgaravica se u trudnoći javlja kao simptom gastroezofagealne bolesti (GERB) odnosno vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. 

No dobra vijest je što je trudnički GERB privremen i javlja se uslijed hormonalnih promjena. Naime tijekom trudnoće pojačano se luče hormoni estrogen i progesteron. 

Uloga progesterona je opuštanje glatkih mišića u tijelu, prvenstveno maternice.
Nuspojava je i opuštanje drugih mišića među kojima je mišić jednjaka čija je uloga zadržavanje želučane kiseline u želucu. 

Paralelno s opuštanjem mišića jednjaka povećava se i maternica koja počinje pritiskati želudac i dijafragmu što dodatno utječe na vraćanje kiseline u jednjak. 

Kao rezultat tih dviju tjelesnih promjena javlja se, pogađate, neugodna žgaravica. 

Prirodni lijek protiv žgaravice u trudnoći

Bademi protiv žgaravice

Sirovi bademi doista vam mogu pomoći ako vas muči žgaravica. Masne kiseline iz badema neutraliziraju želučane kiseline. 

Recept: Grickajte bademe kada stignete. 

Jabučni ocat protiv žgaravice

Možda vam se čini nevjerojatno, ali kiseli jabučni ocat doista može pomoći u borbi protiv žgaravice. Kiselina iz jabučnog octa sprječava želudac u proizvodnji kiseline i tako ne dolazi do žgaravice. 

Recept: Jednu žlicu jabučnog octa umiješajte u čašu vode i pijuckajte polako. 

Pročitajte savjete o tome kako se odijevati u trudnoći ?

Limunov sok protiv žgaravice

Limun se po istom principu bori protiv žgaravice kao i ocat. Uz to što će vam pomoći u borbi protiv dosadne žgaravice, dobit ćete i dnevnu dozu prirodnog vitamina C.

Recept: Istisnite sok jednog limuna i promiješajte s pola čaše vode pa popijte. 

Istisnite sok jednog limuna i promiješajte s pola čaše vode pa popijte

Čaj od đumbira protiv žgaravice

Žgaravicu može ublažiti čaj od đumbira. No ne kupujte čaj od đumbira u vrećici jer se većinom radi o okusu đumbiru u aditivu, a ne o pravom đumbiru. 

Recept: Uzmite korijen đumbira, narežite ga ili naribajte te stavite u šalicu vruće vode. Nakon 10 minuta ga samo procijedite.

Soda bikarbona protiv žgaravice 

Soda bikarbona stari je lijek protiv žgaravice, a ona pomaže u neutraliziranju kiseline želuca. 

Recept: Potrebno je samo promiješati pola male žličice soda bikarbone s četvrtinom čaše vode, pustiti da odstoji pet minuta, još jednom promiješati i popiti. 

Napomena:
Naravno, ovi prirodni lijekovi za ublažavanje žgaravice spadaju u područje narodne medicine nisu znanstveno potvrđeni. 
S obzirom da je svaki organizam drugačiji, pa tako i trudnoća, prije primjene navedenih pripravaka svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Još nekoliko savjeta kako ublažiti žgaravicu u trudnoći

Češće jedite manje obroke.

Za ublažavanje žgaravice u trudnoći pokušajte i sa sljedećim trikovima:

  • Češće jedite manje obroke. 
  • Dobro prožvačite hranu i jedite polako.
  • Izbjegavajte namirnice koje uzrokuju žgaravicu: čokoladu, začine, umak od rajčice, kavu, gazirane sokove, prženu hranu, čips… kao i hranu za koju ste sami primijetili kako vam uzrokuje žgaravicu
  • Pazite na to kako pijete tekućinu. Pijte dovoljno, ali ne veće količine odjednom
  • Ne jedite barem sat vremena prije nego što krenete na spavanje/drijemanje. Ako ipak legnete, ležite na lijevom boku jer se tako otežava vraćanje kiseline u jednjak. 
Ispiši

Komentari