10 najčešćih pogrešaka koje čine bebini roditelji

Zatvaranje s bebom u kuću "jer je tako najsigurnije", snižavanje blago povišene temperature i paničarenje oko svake sitnice.

Kada se beba rodi svijet mame i tate okrene se naglavačke. Sve je podređeno dolasku tog malog bića i na sve strane sve je puno raznoraznih savjeta i teorija. Koje se najčešće kose jedni s drugima (što vam se sigirno dogodilo).

Postoje različiti tipovi roditelja. Jedni se samostalno informiraju i sami donose odluke, neki slušaju svoje roditelje, neki samo patronažnu sestru i pedijatra, neki svoje prijateljice i poznanice...

Bez obzira koji ste tip i kako se informirate možda ipak činite nešto pogrešno u toj prvoj godini male bebe.
Za vas smo pripremili najčešće pogreške koje čine roditelji malih beba. Možda se prepoznate u kojoj 


Pogreška #1 Uvođenje rasporeda hranjenja male bebe

Bebu treba hraniti kada je gladna, na zahtjev. Nametanje rasporeda hranjenja nema previše smisla

Počet ćemo s hranjenjem bebe. Kako proizvodimo mliječne pripravke za bebe i hranu to nam je najvažnije.
Novorođenčad treba hraniti na zahtjev, a ne prema nekom rasporedu za kojeg vi mislite da bi trebao postojati ili vam je netko rekao kako se djeca hrane svaka dva do tri sata.

Djetetu koje siše treba dati dojku kada je traži, ali i bočicu ako se hrani mliječnim pripravcima. Dijete hranjeno na zahtjev već će za mjesec dana stvoriti vlastiti ritam hranjenja, a ako ćete zapisivati vrijeme hranjenja vrlo brzo uočit ćete jednolike razmake. 
Ne puštajte dijete da plače jer je gladno samo zato što ste odlučili nametnuti neki ritam. 


Pogreška #2 Dizanje panike zbog svega

Je li bebino desno oko veće od lijevog? Zašto beba toliko bljucka, je li to normalno? Što su te kuglice na bebinoj glavi? Zarasta li bebina fontanela? 

Zvuči li vam otprilike poznato bar jedno od ovih pitanja? Ako ne pitanje, sigurni smo da vam je poznat bar ton. 
Mnogi roditelji paničare oko svega i svačega što ima veze s bebom. Ta nervoza ne nosi ništa dobro, samo se prenosi na dijete. 

Pokušajte biti smireni. Neka vam se u tim raspravama sa samim sobom uključi glas razuma. Uživajte u prvoj godini bebinog života, ona se nikad više neće vratiti.

Pročitajte treba li maloj bebi jastuk za spavanje? ?


Pogreška#3  Zatvaranje s bebom u kuću

Šetnje su bitan dio bebine svakodnevice. Ne izbjegavajte ih.

Šetnje su važan dio dana za svaku bebu. Ako vjetar puše kao lud, pada kiša ili sniježi normalno je da ćete ostati unutra. No ako je vrijeme dobro, čak i ako je hladno šetnje trebaju biti dio svakodnevice. 

Bebe tijekom šetnji upijaju svijet oko sebe, bolje spavaju i dobivaju potrebnu dozu vitamina D. Zatvaranje bebe u kuću pod isprikom “unutra je sigurno” nanosi više štete nego koristi. A tijekom šetnje na svježem zraku i vi se odmarate.


Pogreška#4 Čišćenje bebe od natrag prema naprijed

Zlatno pravilo kod kupanja bebe, ali i prematanja je: Budite detaljni i temeljiti.
Kod djevojčica je posebno važno kako se čisti guza kod prematanja. Čisti se od naprijed prema natrag, dakle prema guzi kako ostaci stolice puni bakterija i mikroorganizama ne bi ušli u urinarni trakt i uzrokovali infekcije.

Kod dječaka vrijedi isto pravilo samo što kod njih ne postoji tolika mogućnost infekcije. Kod prematanja dječaka pokrijte spolovilo gazom - jer se vrlo često može dogoditi da vas popiški 
Bebu ne morate prati vodom svaki put nakon stolice, ali budite detaljni i precizni prilikom čišćenja vlažnim maramicama. 


Pogreška#5  Držanje bebe u rukama tijekom vožnje autom

Beba nije sigurna kada je drži mama, sigurna je u autosijedalici

Kada se beba vozi u autu treba biti u autosjedalici! Isto vrijedi i za malu djecu. Ponekad ćete vidjeti mame kako se voze na stražnjem sjedalu i u rukama drže bebu. One se tako osjećaju sigurne i čini im se da je bebi bolje. 

No takvo ponašanje sve je samo nije sigurno. Postoje autosjedalice za novorođenčad i male bebe, a često se one postavljaju na način da su okrenute unatrag tj. da u takvoj autosjedalici beba gleda prema sjedalu. Autosjedalice nikad ne smiju biti postavljene na mjestima gdje postoji zračni jastuk (u slučaju da se beba vozi u sjedalici na prednjem sjedalu. 

Pravilo je: Uvijek kada se voze u autu bebe i djeca moraju biti u pravilno postavljenim autosjedalicama. 

Pogreška #6 Roditelji ne znaju razliku između bljuckanja i povraćanja

Neke bebe bljuckaju nakon svakog hranjenja, a neke gotovo nikad ne bljucnu. Neke bebe ponekad toliko bljucnu da izgleda da su izbacili baš sve što su pojeli. 

Oko bljuckanja se ne morate zabrinjavati. Povraćanje je već druga stvar. Kako beba jede samo mlijeko sadržaj bljuckanja i povraćanja je gotovo identičan. 

Kako ih onda razlikovati? Beba bljucka nakon hranjenja dok se povraćanje uslijed virusa javlja bez obzira na hranjenje. 


Pogreška #7 Umotavanje bebe i snižavanje temperature

Česta pogreška roditelja je paničarenje oko povišene temperature

Jedna od najčešćih pogrešaka roditelja javlja se kada beba dobije temperaturu i kada je ona lagano povišena. 

Roditelji ponekad, prema zastarjelim savjetima, utopljavaju dijete s temperaturom. Krivo! 
Djecu s temperaturom, pogotovo malu djecu potrebno je rashladiti i to laganom odjećom i mlakim oblozima.

Kod novorođenčadi i male djece do tri mjeseca starosti pri naznaci bilo kakve temperature potrebno je posavjetovati se s pedijatrom.

Starijim bebama pomoći će sredstva za snižavanje temperature namijenjena dojenčadi (najčešće su to paracetamolski čepići za dojenčad), o čemu je također potrebno konzultirati se s liječnikom. 

Temperatura se bebama i posve maloj djeci uvijek mjeri rektalno. 

Pogreška #8  Zapostavljanje brige o mliječnim zubima

Mliječni zubi će ispasti i narasti će novi, istina. Ali to ne znači da se o mliječnim zubima ne treba brinuti. Djetetu će služiti 5 do 6 godina. 

Bebine zube trebali bi održavati čistima od trenutka kada se pojave i brinuti o higijeni usta i usne šupljine:

  • Bebi nikada ne dati bočicu da zaspi s njom u ustima
  • Koristite mokru gazu za brisanje bebinih desni, a kada beba navrši godinu dana počnite čistiti zube četkicom

Pogreška#9 Uspoređivanje s drugom djecom,

Nijedna beba nije ista. I ne bi ih smjeli uspoređivati.

 

Što god činili, ne uspoređujte svoje dijete s drugom djecom. Nijedno dijete nije isto, pa čak ni jednojajčani blizanci.

I kako to uvijek biva kada uspoređujete vidjet ćete samo prednosti koje možda neko drugo dijete ima, a vaše nema. I to će vam samo stvoriti neku nepotrebnu nervozu koja će se nepotrebno prenijeti na dijete. 

Pogreška #10 Ne zapostavljajte sebe

Beba će biti dobro ako su mama i tata dobro. Mala beba je nemoćno malo biće koje vas treba 24 sata na dan, pogotovo ako dojite Ako ste mama koja je ostala kod kuće s djetetom, vjerujte nam, morate naći malo vremena za sebe. Tako ćete napuniti baterije i opustiti se (mada kada jednom postanete roditelj, uvijek jedan dio mozga razmišlja o tome što radi dijete i je li dobro).

Ako ste se našli u nekoj od ovih pogrešaka, jednostavno je prestanite činiti. A ako znate za još koju, javite nam 

 

Bebimil 2 je prijelazna mliječna hrana za dojenčad.

 

Ispiši

Komentari