4 načina kako pomoći bebi koja pati od kolika

Period u kojem bebicu muče kolike je vrlo težak i za bebu, i za roditelje. Ipak, postoji nekoliko načina kako pomoći bebi koja neutješno plače.

Što su to dojenačke kolike i što ih uzrokuje?

Mame i tate čije su bebe imale kolike reći će vam da je to period u kojemu bi njihova bebica odjednom počela jako plakati. Taj specifičan, visok i glasan bebin plač potom potraje dosta dugo, a često su i roditelji na rubu suza jer ne znaju kako pomoći svojoj bebi. Jedino što bebu malo smiruje je nošenje. 

Liječnici će vam pak reći da će bebini grčevi proći i da nažalost, nema druge nego biti jako strpljiv. 

Kolike nisu bolest, one su prolazna pojava, ali još uvijek nema točnog objašnjenja zašto se javljaju. 

Razlozi mogu biti sljedeći:

  • probavni sustav djeteta nije dovoljno razvijen
  • beba tijekom hranjenja proguta previše zraka
  • plinovi ne mogu izaći 

Kada se javljaju kolike, koliko traju i kako ih prepoznati? 

Kolike se tipično javljaju iza drugog ili trećeg tjedna života, a kod prijevremeno rođenih bebica, dva do tri tjedna iza predviđenog termina rođenja. Tegobe su obično najizraženije oko šestog do osmog tjedna, nakon čega postupno jenjavaju i prestaju negdje oko navršenog trećeg mjeseca života. Iznimno, mogu trajati i nešto duže, no u tom slučaju je nužno posavjetovati se s liječnikom.

Koliko je obroka potrebno djetetu?

Ako se pitate ima li vaša beba kolike, znat ćete ih prepoznati. Beba je potpuno zdrava, ali:

  • obično svaki dan otprilike u isto vrijeme počinje neutješno plakati 
  • beba se ne može smiriti
  • grčevito privlači nožice prema trbuščiću
  • bebino lice je crveno
  • bebin trbuščić je nadut i tvrd ili
  • beba ima vjetrove

Kako pomoći bebi koja pati od kolika?

Jako je teško gledati malu bebu koja neutješno plače i grči se od boli. Iako biste i vi najradije zaplakali, učinite upravo suprotno: pokušajte biti jako smireni.

Bebe su nevjerojatne. Možda ne razumiju što im pričate, ali itekako osjećaju roditeljske emocije. 

Pedijatri će vam za kolike tj. grčeve najčešće preporučiti probiotske kapi. Takve kapi mogu pomoći, ali pokušajte i sa sljedećim.

1. Čajevi za ublažavanje kolika: komorač i kamilica

Djeci do šestog mjeseca života nije potrebna nikakva druga hrana osim majčinog mlijeka ili posebnih mliječnih pripravakaDavanje većih količina čaja bebi, kakva je bila praksa prije više od 30 godina, više se ne preporučuje jer bi se moglo poremetiti dojenje i hranjenje.

No u slučaju da vaše dijete pati od kolika, pokušajte s čajem, jedino ne pretjerujte s količinom. Pomoći mogu dvije vrste čaja: od komorača i od kamilice.

Bebi možete nakon podoja ili hranjenja ponuditi jednu do dvije žličice čaja. Važno je ne dodavati šećer u čaj jer šećer u crijevima fermentira djelovanjem bakterija i tako još pogoršava stanje. 

U trgovinama možete kupiti čajeve za bebe, a u ljekarnama možete kupiti i mješavinu čaja protiv kolika.

2. Masaža trbuščića i grijanje trbuščića bebi koja pati od kolika

Nekim bebama pomaže i masaža trbuščića. Bebu treba masirati kružnim pokretima od pupka u smjeru kazaljke na satu, ali i lagano pokretati nožice kao da beba vozi bicikl.

Takvom masažom i vježbicama možete olakšati izlazak plinova iz crijeva. 

Također, djetetu na trbuščić možete staviti i topli termofor. Toplina je još jedan način kako opustiti crijeva i pomoći plinovima da izađu.

Masaža trbušćića često pomaže.

Pogledajte naš video, u kojem Bebimilova stručna suradnica, nutricionistica Dr. sc. Mihela Dujmović, otklanja vaše brige i nedoumice vezane uz probavu djeteta hranjenog mliječnim pripravkom:

3. Nošenje i vožnja u autu smiruje bebu koja ima grčeve

Ritmični pokreti koji se ponavljaju pomažu bebama da se smire.

Neke bebe spavat će i smiriti se ako ih vozite u kolicima, a možda ćete čuti iskustva roditelja koji su bebu uspjeli smiriti jedino vožnjom u automobilu.

Vožnja u automobilu bebi može pomoći ublažiti bolove.

Vjeruje se da ritmično gibanje i šum bebu podsjećaju na vrijeme provedeno u maternici, što smiruje bebu. 

4. Oprez kod hranjenja bebe koja pati od kolika

Mame koje doje prilikom hranjenja bebe trebale bi pripaziti na prehranu ako dijete ima grčeve. Nakon što ste pojeli obrok te poslije podoja primijetili da je beba nervoznija i pokazuje znakove vrlo slične kolikama, znači da joj ta hrana stvara nelagodu i jednostavno izbjegavajte te namirnice neko vrijeme.

Dojiljama se najčešće preporučuje izbjegavanje većih količina kravljeg mlijeka, mahunarki, čokolade, povrća koje dodatno stvara veće količine plinova i nadutost (cvjetača, brokula, kupus, kelj i slično), šljiva, te pržene hrane.

Pratite reakcije svoje bebe i ako joj neka namirnica smeta izbacite je iz svoje prehrane na neko vrijeme.

Kod hranjenja na bočicu je moguće da beba proguta previše zraka. Nastojte nabaviti sisače i bočice protiv kolika. Važna je i veličina rupice na dudi i položaj bočice. Bočicu treba držati tako da cijeli sisač bude ispunjen mlijekom, a ne zrakom.

Kada su grčevi u pitanju, znajte da će oni proći. I koji god od ovih savjeta isprobali kako bi pokušali pomoći bebi, bit će lakše. Mijenjajte se s partnerom koliko je moguće oko brige za bebu, ne ustručavajte se u pomoć pozvati baku, sestru ili najbolju prijateljicu. Tako ćete biti odmorniji i smireniji, što je iznimno važno i za vas, i za vašu bebu.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

 

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari