4 načina kako pomoći bebi koja pati od kolika

Vrijeme kolika vrijeme je vrijeme u kojem ne spavaju ni beba, ni roditelji. Postoji nekoliko načina kako pomoći bebi koja neutješno plače i muče je grčevi.

Što su to dojenačke kolike i što ih uzrokuje?

Mame i tate čije su bebe prošle kolike reći će vam da je to kada beba jako vrišti, a roditelji ne spavaju. Reći će vam i da je to kada beba neutješno plače satima i kada taj plač postaje sve glasniji i glasniji, a jedino što bebu malo smiruje je nošenje ili vožnja u autu. 

Liječnici će vam pak samo reći da će bebini grčevi proći i da nažalost, nema drugog nego biti jako strpljiv i čekati da se grčevi prestanu pojavljivati. 

Kolike nisu bolest i nitko vam neće točno objasniti zašto vaša beba pati od grčeva. Postoji nekoliko objašnjenja zašto se javljaju:

  • probavni sustav djeteta nije dovoljno razvijen
  • beba tijekom hranjenja proguta previše zraka
  • plinovi ne mogu izaći 

Kada se javljaju kolike, koliko traju i kako ih prepoznati? 

Grčevi se mogu javiti već kod beba starih dva do tri tjedna no najčešće se javljaju kada je beba stara šest tjedana te su najintenzivniji između trećeg i četvrtog mjeseca. Nakon četvrtog mjeseca kod 80 do 90 posto beba koje pate od grčeva oni prestanu. Kod nekih pak znaju potrajati i do šestog mjeseca.

Koliko je obroka potrebno djetetu?

Ako se pitate ima li vaša beba kolike - ne brinite, znat ćete ih prepoznati.

Beba pati od dojenačkih grčeva ako je potpuno zdrava, ali:

  • obično svaki dan otprilike u isto vrijeme počinje neutješno plakati 
  • beba se ne može smiriti
  • stišće nogice prema trbuščiću u grč
  • bebino lice je crveno
  • bebin trbuščić je nadut i tvrd ili 
  • beba ima vjetrove

Kako pomoći bebi koja pati od kolika?

Znamo, svakom roditelju je izuzetno teško gledati malu bebu koja neutješno plače i grči se od boli. U tim trenucima, kada vam se čini da i vi želite vrištati i plakati, morate se ponašati suprotno: morate biti jako smireni.

Bebe su nevjerojatne. Možda ne razumiju što im pričate, ali itekako dobro mogu pročitati roditeljske emocije. 

Pedijatri će vam za kolike tj. grčeve najčešće preporučiti probiotske kapi. Takve kapi mogu pomoći, ali pokušajte i sa sljedećih nekoliko rješenja koja sigurno neće odmoći.

1. Čajevi za ublažavanje kolika: komorač i kamilica

Djeci do šestog mjeseca života nije potrebna nikakva druga hrana osim majčinog mlijeka ili posebnih mliječnih pripravakaDavanje većih količina čaja bebi, kakva je bila praksa prije više od 30 godina, više se ne preporučuje jer bi se moglo poremetiti dojenje i hranjenje.

No u slučaju da vaše dijete pati od kolika, pokušajte s čajem, ali ne pretjerujte s količinom. Pomoći mogu dvije vrste čaja: od komorača i od kamilice.

Bebi možete nakon podoja ili hranjenja ponuditi jednu do dvije žličice čaja. Važno je ne dodavati šećer u čaj jer šećer u crijevima fermentira djelovanjem bakterija i tako još pogoršava stanje. 

U trgovinama možete kupiti čajeve za bebe, a u ljekarnama možete kupiti i mješavinu čaja protiv kolika. Rezultati bi se mogli vidjeti tek nakon sedam dana korištenja. 

2. Masaža trbuščića i grijanje trbuščića bebi koja pati od kolika

Nekim bebama pomaže i masaža trbuščića. Bebu treba masirati kružnim pokretima od pupka u smjeru kazaljke na satu, ali i lagano pokretati nožice kao da beba vozi bicikl.

Takvom masažom i vježbicama možete olakšati izlazak plinova iz crijeva. 

Također, djetetu na trbuščić možete staviti i topli termofor. Toplina je još jedan način kako opustiti crijeva i pomoći plinovima da izađu.

Masaža trbušćića često pomaže.

Pogledajte naš video, u kojem Bebimilova stručna suradnica, nutricionistica Dr. sc. Mihela Dujmović, otklanja vaše brige i nedoumice vezane uz probavu djeteta hranjenog mliječnim pripravkom:

3. Nošenje i vožnja u autu smiruje bebu koja ima grčeve

Djeca se vole nositi, kao što i sami dobro znate. Ritmični pokreti koji se ponavljaju pomažu bebama da se smire.

Neke bebe spavat će i smiriti se ako ih vozite u kolicima dok ćete druge roditelje čuti kako su djecu koja su vrištala zbog kolika uspjeli smiriti jedino tako da su satima kružili autom po gradu.

Vožnja u automobilu bebi može pomoći ublažiti bolove.

Vjeruje se da ritmično gibanje i zujanje bebu podsjeća na vrijeme provedeno u maternici, što smiruje bebu. 

4. Oprez kod hranjenja bebe koja pati od kolika

Mame koje doje prilikom hranjenja bebe trebale bi pripaziti na prehranu ako dijete ima grčeve. Nakon što ste pojeli obrok te poslije podoja primijetili da je beba nervoznija i pokazuje znakove vrlo slične kolikama, znači da joj ta hrana stvara nelagodu i jednostavno izbjegavajte te namirnice neko vrijeme.

Dojiljama se najčešće preporučuje izbjegavanje većih količina kravljeg mlijeka, mahunarki, čokolade, povrća koje dodatno stvara veće količine plinova i napuhnutost (cvjetača, brokula, kupus, kelj i slično), šljiva, te pržene hrane.

Pratite reakcije svoje bebe i ako joj neka namirnica smeta izbacite je iz svoje prehrane na mjesec ili dva.

Kod djece hranjene na bočicu oprez je potreban jer je moguće da beba proguta previše zraka. Nije garancija, ali možete kupiti sisače i bočice protiv kolika. Važna je i veličina rupice na dudi i položaj bočice. Bočicu treba držati tako da cijeli sisač bude ispunjen mlijekom, a ne zrakom.

Kada su grčevi u pitanju, morate samo znati da će oni proći. I koji god od ovih savjeta isprobali kako bi pokušali pomoći bebi, bit će lakše. Mijenjajte se s partnerom koliko je moguće oko brige za bebu, a u pomoć pozovite baku, sestru ili prijateljicu. I mami treba malo odmora.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

 

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Komentari