4 načina kako pomoći bebi koja pati od kolika

Što su to dojenačke kolike i što ih uzrokuje?
Datum objave: 17.04.2017.

Vrijeme kolika vrijeme je u kojem se ne spava. Postoji nekoliko načina kako pomoći bebi koja neutješno plače i muče je grčevi.

Što su to dojenačke kolike i što ih uzrokuje?

Mame i tate čije su bebe prošle kolike reći će vam da je to kada beba jako vrišti, a roditelji ne spavaju. Reći će vam i da je to kada beba neutješno plače satima i kada taj plač postaje sve glasniji i glasniji, a jedino što bebu smiruje je nošenje ili vožnja u autu. 

Liječnici će vam pak samo reći da će bebini grčevi proći i da nažalost, nema drugog nego biti jako strpljiv i čekati da se grčevi prestanu pojavljivati. 

Kolike nisu bolest i nitko vam neće reći zašto vaša beba pati od grčeva. Postoji nekoliko objašnjenja zašto se javljaju:

  • probavni sustav djeteta nije dovoljno razvijen
  • dijete reagira na sastojke iz majčinog mlijeka
  • beba tijekom hranjenja proguta previše zraka
  • plinovi ne mogu izaći 

Kada se javljaju kolike, koliko traju i kako ih prepoznati? 

Grčevi se mogu javiti već kod beba starih dva do tri tjedna no najčešće se javljaju kada je beba stara šest tjedana te su najintenzivniji između trećeg i četvrtog mjeseca. Nakon četvrtog mjeseca kod 80 do 90 posto beba koje pate od grčeva oni prestanu. Kod nekih pak znaju potrajati i do šestog mjeseca.

Koliko je obroka potrebno djetetu 👶

Ako se pitate ima li vaša beba kolike - ne brinite, znat ćete da ih ima.

Beba pati od dojenačkih grčeva ako je potpuno zdrava, ali:

  • počinje neutješno plakati 
  • beba se ne može smiriti
  • stišće nogice prema trbuščiću u grč
  • bebino lice je crveno
  • bebin trbuščić je nadut i tvrd ili 
  • beba ima vjetrove


Kako pomoći bebi koja pati od kolika?

Znamo, svakom roditelju je izuzetno teško gledati malu bebu koja neutješno plače i grči se od boli. U tim trenucima, kada vam se čini da i vi želite vrištati i plakati, morate se ponašati suprotno: morate biti jako smireni. 

Bebe su nevjerojatne. Možda ne razumiju što im pričate, ali itekako dobro mogu pročitati roditeljske emocije. 

Pedijatri će vam za kolike tj. grčeve najčešće preporučiti probiotske kapi. Takve kapi mogu pomoći, ali pokušajte i sa sljedećih nekoliko rješenja koja sigurno neće odmoći.

1. Čajevi za ublažavanje kolika: komorač i kamilica

Djeci do šestog mjeseca života nije potrebna nikakva druga hrana osim majčinog mlijeka ili posebnih mliječnih pripravaka uz malo vode. Davanje većih količina čaja bebi, kakva je bila praksa prije više od 30 godina, više se ne preporučuje jer bi se moglo poremetiti dojenje i hranjenje. 

No u slučaju da vaše dijete pati od kolika, pokušajte s čajem. Ne pretjerano, ali pokušajte.
Pomoći mogu dvije vrste čaja: od komorača i od kamilice.
Bebi možete nakon podoja ili hranjenja ponuditi jednu do dvije žličice čaja.Važno je ne dodavati šećer u čaj jer šećer u crijevima fermentira djelovanjem bakterija i tako još pogoršava stanje. 

U ljekarnama možete kupiti i mješavinu čaja protiv kolika, a rezultati bi se mogli vidjeti tek nakon sedam dana korištenja. 

2. Masaža trbuščića i grijanje trbuščića bebi koja pati od kolika

Nekim bebama pomaže i masaža trbuščića. Bebu treba masirati kružnim pokretima od pupka u smjeru kazaljke na satu, ali i lagano pokretati nožice kao da beba vozi bicikl.

Takvom masažom možete olakšati izlazak plinova iz crijeva. 

Također, djetetu na trbuščić možete staviti i topli termofor. Toplina je još jedan način kako opustiti crijeva i pomoći plinovima da izađu.

3. Nošenje i vožnja u autu smiruje bebu koja ima grčeve

Vožnja u autu bebi pomaže ublažiti bolove prouzrokovane kolikama

Djeca se vole nositi, kao što i sami dobro znate. Ritmični pokreti koji se ponavljaju pomažu bebama da se smire.  

Neke bebe spavat će i smiriti se ako ih vozite u kolicima dok ćete druge roditelje čuti kako su djecu koja su vrištala zbog kolika uspjeli smiriti jedino tako da su satima kružili autom po gradu.

Vjeruje se da ritmično gibanje i zujanje bebu podsjeća na vrijeme provedeno u maternici te da se zato beba smiri. 

4. Oprez kod hranjenja bebe koja pati od kolika

Mame koje doje prilikom hranjenja bebe trebale bi pripaziti na prehranu ako dijete ima grčeve. Ako nakon neke pojedene hrane nakon dojenja primijetite da je dijete dobilo grčeve, jednostavno izbjegavajte tu hranu. Dojiljama se najčešće preporučuje izbjegavanje graha i mahunarki, zelja, gaziranih pića kao i grickalica te veće količine slatkog. 

Kod djece hranjene na bočicu oprez je potreban jer je moguće da beba proguta previše zraka. Nije garancija, ali možete kupiti sisače i bočice protiv kolika. Važna je i veličina rupice na dudi i položaj bočice. Bočicu treba držati okomito tako da beba pije mlijeko, a ne zrak.

Kada su grčevi u pitanju, morate samo znati da će oni proći. I što god od ovih savjeta iskušali kako bi bebi olakšali život, bit će lakše. Mijenjajte se s partnerom koliko je moguće oko brige za bebu, a u pomoć pozovite baku, sestru ili prijateljicu. I mami treba malo odmora 

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Komentari