Adaptirano mlijeko uz dojenje: kako kombinirati

Dojenje je najbolji način hranjenja bebe, no u nekim slučajevima dojenje je potrebno kombinirati s hranjenjem na bočicu. 

Majčino mlijeko najbolja je hrana za svako novorođenče. Dojenje bi, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, trebalo biti jedinstven način prehrane u prvih šest mjeseci, a preporuka je nastaviti dojiti do druge godine djetetova života.

Ipak, postoje situacije kad majka nije u mogućnosti isključivo dojiti pa je potrebno uvesti nadohranu s nekom od mliječnih formula.

Kombinaciju dojenja i adaptiranog mlijeka najčešće preporučuje pedijatar, ukoliko majka nema dovoljno svojeg mlijeka, odnosno ukoliko dijete nedovoljno napreduje na masi

Kako kombinirati adaptirano mlijeko i dojenje?

Kod uvođenja nadohrane potrebno je pratiti odgovara li bebi ponuđeno adaptirano mlijeko. Isto tako, postoji mogućnost da dojenče odjednom počne odbijati dojenje. Naime, mlijeko iz bočice dolazi uz manje napora pa bebe ponekad izgube želju za sisanjem i počnu tražiti mlijeko iz bočice kao jedini način prehrane


Kod kombiniranja dojenja i adaptiranog mlijeka to nikako nije cilj već je cilj u što većoj mjeri nastaviti s dojenjem.

INFOGRAFIKA: Koliko mlijeka treba beba? ?❔?

Kako bi uspješno kombinirali adaptirano mlijeko i dojenje i kako bi “efekt bočice” sveli na najmanju mogući mjeru donosimo vam nekoliko savjeta:

1. Prvo dojenje, zatim bočica 

Kada kombinirate adaptirano mlijeko i dojenje uvijek prvo dojite, a tek onda ponudite bočicu.

Kad kombinirate adaptirano mlijeko i dojenje uvijek prvo dojite, a tek onda ponudite bočicu. 
Dijete najprije naizmjenično podojite na obje dojke, a tek nakon toga mu ponudite bočicu.  Beba će se zasititi majčinim mlijekom, a ovakvim slijedom hranjenja, mlijeko će se nastaviti proizvoditi.

2. Upotrebljavajte bočicu iz koje mlijeko sporije teče

Ako kombinirate dojenje i nadohranu bočicom, pripazite na izbor sisača. On mora imati dovoljno malenu rupicu da mlijeko iz nje samo kaplje. Dijete mora intenzivno sisati, baš kao da siše dojku. Ako bi mu sisanje iz bočice išlo prelagano, vaš bi se mališan mogao malo “ulijeniti”, a time i prestati tražiti dojke.

3. Dok hranite svoju bebu bočicom, držite je u naručju kao da dojite

Mijenjajte strane za svako hranjenje jer tako oponašate dojenje. Bočicu držite vrlo malo nakošenu, pa će mlijeko sporije istjecati.

Napravite povremene stanke tijekom hranjenja, imitirajući podoj gdje mlijeko također navire promjenjivom brzinom, ali pritom pazite da cijeli sisač bude ispunjen adaptiranim mlijekom kako se beba ne bi nagutala zraka iz bočice. 

Dok hranite svoju bebu bočicom, držite je u naručju kao da dojite.

4. Pratite povećanje mlijeka u grudima i postupno smanjujte mlijeko iz bočice

Cilj kombinacije adaptiranog mlijeka i dojenja je i povećanje dojenja. 
Stavljajte dijete često na dojku, ako je moguće i noću. Pritom mijenjajte položaje dojenja kako biste što više stimulirali proizvodnju mlijeka. 
Nakon nekoliko dana intenzivnog dojenja, proizvodnja mlijeka trebala bi se prilagoditi potražnji, a količina dodatnog adaptiranog mlijeka svesti na minimum. 

Koje adaptirano mlijeko izabrati?

Kada birate mliječnu formulu s kojom ćete nadohranjivati dojenče prvo se posavjetujte s pedijatrom.

No zlatno pravilo kod izbora adaptiranog mlijeka je da mliječna formula svojim sastavom mora odgovarati dobi djeteta. 

Kako se mijenja organizam djeteta i sazrijeva njegov probavni sustav, tako se mijenjaju i brojevi na kutijama mliječnih formula, koje imaju drugačiji sastav.

Kod djece koja su osjetljiva na laktozu ili novorođenčadi koja su rođena prerano postoje posebne formule koje u slučajevima u kojima majka ne može dojiti preporučuje pedijatar.

Kod djece do šest mjeseci kod kojih se kombinira dojenje i adaptirano mlijeko najčešće se uvodi početno adaptirano mlijeko prilagođeno potrebama novorođenčeta. 

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ako imate još kakvih pitanja o mlijeku, uvijek se možete javiti Bebimilu. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail:[email protected].

Ispiši

Komentari