Adaptirano mlijeko uz dojenje: kako kombinirati

Dojenje je najbolji način prehrane za svaku bebu no u nekim slučajevima majčino mlijeko nekad nije dovoljno. Tada se dojenje kombinira s hranjenjem na bočicu. 

Majčino mlijeko najbolja je hrana za svako novorođenče. Dojenje bi, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, trebalo biti jedinstven način prehrane prvih bebinih šest mjeseci, a trebalo bi se nastaviti do druge godine života.

No u nekim situacijama dojenje nije dovoljno i majke moraju posegnuti za nekom od mliječnih formula.

Parcijalno dojenje je kombinacija dojenja i bilo kojeg drugog oblika nadohrane. No u slučajevima kada bebin organizam još nije spreman za uvođenje prvih kašica uz dojenje potrebno kombinirati adaptirano mlijeko.  

Kombinaciju dojenja i adaptiranog mlijeka najčešće preporučuje pedijatar i to kada dijete usprkos čestom hranjenju majčinim mlijekom vrlo slabo napreduje na masi kroz dulji vremenski period. 

Kako kombinirati adaptirano mlijeko i dojenje?

Postoji više načina na koje dojenče možete nadohranjivati

  • žličicom, 
  • šalicom, 
  • na dojci (uz pomoć seta za relaktaciju) 
  • i najčešće - bočicom. 


Kada nastupi potreba za uvođenjem bočice svaka majku osim što treba pratiti kako dijete reagira na uvođenje novog načina prehrane treba pažnju posvetiti i svojim dojkama i njihovoj prilagodbi na novonastalu situaciju.
Uvođenje drugog načina prehrane uz dojenje mora biti postupno kako ne bi došlo do začepljenja tj. upale dojki.

Kombiniranje adaptiranog mlijeka i dojenja katkad je neizbježno, a u takvim slučajevima postoji mogućnost da dojenče odjednom počne odbijati prsa ako mu je ponuđeno u bočici. 
Naime, mlijeko iz bočice dolazi uz manje napora pa se može dogoditi da beba izgubi želju za sisanjem i počinje prihvaćati adaptirano mlijeko iz bočice kao jedini način prehrane

Kod kombiniranja dojenja i adaptiranog mlijeka to nikako nije cilj već je cilj u što većoj mjeri nastaviti s dojenjem.

INFOGRAFIKA: Koliko mlijeka treba beba? ?❔?

Kako bi uspješno kombinirali adaptirano mlijeko i dojenje i kako bi “efekt bočice” sveli na najmanju mogući mjeru donosimo vam nekoliko savjeta:

1. Prvo dojenje, zatim bočica 

Kada kombinirate adaptirano mlijeko i dojenje uvijek prvo dojite, a tek onda ponudite bočicu.

Kada kombinirate adaptirano mlijeko i dojenje uvijek prvo dojite, a tek onda ponudite bočicu. 
Dijete najprije naizmjenično podojite na obje dojke, a tek nakon toga mu ponudite bočicu.  Beba će se zasititi majčinim mlijekom, a ovakvim slijedom hranjenja, mlijeko će se nastaviti proizvoditi.

2. Upotrebljavajte bočicu iz koje mlijeko sporije teče

Ako kombinirate dojenje i nadohranu bočicom, pripazite na izbor sisača. On mora imati dovoljno malenu rupicu da mlijeko iz nje samo kaplje. Dijete mora intenzivno sisati, baš kao da siše dojku. Ako bi mu sisanje iz bočice išlo prelagano, vaš bi se mališan mogao malo “ulijeniti”, a time i prestati tražiti dojke.

3. Dok hranite svoju bebu bočicom, držite je u naručju kao da dojite

Mijenjajte strane za svako hranjenje jer tako oponašate dojenje. Bočicu držite vrlo malo nakošenu, pa će mlijeko sporije istjecati.

Napravite povremene stanke tijekom hranjenja, imitirajući podoj gdje mlijeko također navire promjenjivom brzinom, ali pritom pazite da cijeli sisač bude ispunjen adaptiranim mlijekom kako se beba ne bi nagutala zraka iz bočice. 

Dok hranite svoju bebu bočicom, držite je u naručju kao da dojite.

4. Pratite povećanje mlijeka u grudima i postupno smanjujte mlijeko iz bočice

Cilj kombinacije adaptiranog mlijeka i dojenja je povećanje dojenja. 
Stavljajte dijete često na dojku, ako je moguće i noću. Pritom mijenjajte položaje dojenja kako biste što više stimulirali proizvodnju mlijeka. 
Nakon nekoliko dana intenzivnog dojenja, proizvodnja mlijeka trebala bi se prilagoditi potražnji, a količina dodatnog adaptiranog mlijeka svesti na minimum. 


Koje adaptirano mlijeko izabrati?

Kada birate mliječnu formulu s kojom ćete nadohranjivati dojenče prvo se konzultirajte s pedijatrom.

No zlatno pravilo kod izbora adaptiranog mlijeka je: Mliječna formula svojim sastavom mora odgovarati dobi djeteta. 

Kako se mijenja organizam djeteta i njegov probavni sustav, tako se mijenjaju i brojke na kutijama mliječnih formula koje imaju drugačiji sastav.

Kod djece koja su osjetljiva na laktozu ili novorođenčadi koja su rođena prerano postoje posebne formule koje u slučajevima u kojima majka ne može dojiti preporučuje pedijatar.

No kod djece do šest mjeseci kod kojih se kombinira dojenje i adaptirano mlijeko najčešće se uvodi početno adaptirano mlijeko prilagođeno potrebama novorođenčeta. 

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ako imate još kakvih pitanja o mlijeku, uvijek se možete javiti Bebimilu. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail:[email protected].

Komentari