Baby handling: što je i kako držati bebu

Baby handling odnosi se na ispravno postupanje pri svim aktivnostima s djetetom - njeno podizanje, spuštanje, previjanje,  hranjenje, držanje, nošenje i presvlačenje.

Novorođenče je malo krhko stvorenje koje se nevjerojatno brzo razvija. Za mnoge roditelje primanje bebe u naručje sasvim je novo iskustvo i treba im vremena da se uhodaju. 

U prva tri bebina mjeseca vrlo je važno pravilno držati bebu na rukama bilo da se beba podiže, spušta, previja, hrani, drži, nosi ili presvlači. 

Vjerojatno ste naišli na engleski izraz baby handling, on se odnosi na ispravno postupanje pri svim aktivnostima s djetetom

Termin se razvio četrdesetih godina prošlog stoljeća u sklopu tretmana neurorizične djece prema danas jednoj od najraširenijih metoda neurorazvojne habilitacije - Bobath terapiji.

Zašto je baby handling važan?

Baby handling tj. ispravno postupanje s bebom važno je za motorički i cjelokupni razvoj djeteta.  

Kada pravilno držite bebu zapravo djetetovom mozgu šaljete informaciju o tome kakvi bi trebali biti pokreti. Bebin mozak pamti te položaje, a kad jednog dana, u bliskoj budućnosti, dijete bude spremno ponoviti ih - to će i učiniti, baš onako kako ste ga prethodnih mjeseci učili.

Baby handling posebno je važan za neurorizičnu djecu u prva tri mjeseca, ali važno je i da roditelji zdrave djece znaju kako ispravno postupati s bebom

Kako pravilno držati bebu?

Osnovna pravila baby handlinga odnose se na položaj djetetovih ruku i rotaciju trupa. Ruke se pri izvođenju svih aktivnosti trebaju nalaziti ispred bebina tijela, a nikako ne bi trebale zaostajati iza trupa. Rotacija trupa je bitna jer se njome razvija pokretljivost tijela i snaga mišića trupa

Baby handling: pravilno podizanje i spuštanje bebe

Prva tri mjeseca beba ne može kontrolirati pokrete glave pa roditelji veliku pažnju posvećuju upravo pridržavanju glavice. 

Najčešća greška koju roditelji rade je kada pri podizanju djeteta iz ležećeg položaja dlanom pridržavaju vrat i glavu jednom rukom, a drugom stražnjicu i leđa. 

Prilikom takvog podizanja ruke djeteta padnu iza tijela što je neispravan položaj. 

Pravilno bi bebu trebalo podići bočno - glava i trup trebaju biti u istoj liniji, a bebine ruke i noge blago savijene ispred tijela

Kada se beba spušta, redoslijed je obrnut. Mama ili tata koji bebu drže bočno na ruci u tom položaju prvo trebaju spustiti djetetovu stražnjicu, a zatim ostatak trupa i glave. 

Baby handling: pravilno nošenje bebe

Jedna od najčešćih pogrešaka koju rade roditelji novorođenčeta je položaj u kojem dijete drže potrbušno na prsima, pridržavajući mu pritom glavu. 

Djetetu tada glava pada unazad, a ručice ne može pokretati. 

Dijete je pravilno nositi na ramenu u savijenom položaju u kojem je glava u sredini i lagano usmjerena prema naprijed, ali ne pada. Jednom rukom dijete se pridržava ispod stražnjice čime se ono premješta u fetalni položaj što je prirodno za novorođenče. 

Baby handling: presvlačenje djeteta

Najčešće roditelji djeci mijenjaju pelene tako da ih kada su u ležećem položaju uhvate za oba stopala te im podignu noge i stražnjicu kada izvlače pelenu i stavljaju novu. 

Ispravno je postaviti ruku između bebinih nogu, primiti natkoljenicu i okrenuti je u polubočni položaj. Tako je dijete lagano povijeno, a ruke su ispred tijela. 

Pročitajte kako odabrati bočice za hranjenje bebe ?

Baby handling: hranjenje 

Bez obzira hrani li se dijete na prsima ili bočicom, tijekom hranjenja bebino tijelo treba biti lagano savijeno s obje ruke ispred tijela, nagnuto na majčina prsa.

Baby handling hranjenje bebe

Glava također treba biti lagano nagnuta prema naprijed, a nikako zabačena. Djetetove ruke ne smiju visjeti sa strane niti ispod majčina pazuha. 

 

Ispiši

Komentari