Beba i ljetne vrućine: nekoliko savjeta za miran san

Bebe tijekom ljeta treba dovoljno lagano odijenuti kako bi mirno spavale. Previše slojeva odjeće na visokoj temperaturi mogu samo izazvati buđenje, nervozu i osip od vrućine.

U danima kada sunce zapeče i kada beton i asfalt počinju akumulirati i isijavati toplinu nije lako disati. Vrućina nađe svoj put i nabije se između zidova i stropova pa noći postaju nesnosne.

bebe to osjećaju i spavaju loše. Ionako se bude zato što su gladne ili im nedostaje blizina mame, a u ljetnim mjesecima bude se i zato što su žedne ili se vrpolje jer se znoje.  

Bebe još uvijek nemaju do kraja razvijen sistem grijanja i hlađenja pa na njih vrućina može doista loše utjecati, a bebama koje su i pretjerano odjevene tijekom ljeta vrlo lako se može pojaviti osip od vrućine.

Novorođenčad i male bebe puno spavaju, san im je potreban kako bi se normalno razvijali, a tijekom ljetnih mjeseci roditelji moraju biti posebno oprezni kako bi okolinu osigurali za miran san. 

Idealna temperatura za spavanje je između 18 i 20 stupnjeva, no kada se ona digne usred vrućih ljetnih noći, treba biti snalažljiv kako bi se i dalje spavalo.

Kako odjenuti bebu ljeti za spavanje?

Kada je temperatura viša od 30 stupnjeva čini se da je i pelena previše

Kada ljetna beba dođe na svijet velik broj mama i baka bi je samo zamotalo. Kao da će je dodatna majica ili dekica štititi od svih nedaća koje će joj se dogoditi kroz život. 

Ljetnim bebama baš bi ta dekica i dodatna majica mogle naškoditi. 
Kada je zaista jako toplo, plus 30 u prostoriji, dovoljna je i samo pelena.

Ako je temperatura u sobi viša od 25 stupnjeva bebi je sasvim dovoljna pelena i lagani pamučni bodić kratkih rukava.

Kako se pripremiti na ljetovanje s djetetom? Pročitajte više! ⛱️

Za temperaturu između 23 i 25 stupnja bebi bi trebalo staviti pidžamu s kratkim rukavima ili bodić kratkih rukava i kratke udobne hlačice, a na nogice pamučne čarapice.

Beba i spavanje: kako rashladiti prostor

Kada je beba dovoljno odjevena, a to znači dovoljno lagano, treba još rashladiti sobu u kojoj spava. 

1. Rashlađivanje uz klimu
Ljetne vrućine uz klima uređaj su podnošljivije. Ipak, kod rashlađivanju uz klimu prostorija u kojima spava maleno dijete treba biti oprezan. Klima uređaj trebalo bi upaliti kada beba nije u prostoriji i ugasiti kada stavljate bebu na spavanje. Klima nikako ne bi smjela puhati direktno u dijete. 

2. Ventilator za hladniji zrak 
Ako nemate klimu, dobri stari ventilator može vam pomoći u rashlađivanju sobe. Kod ventilatora vrijedi isto pravilo kao i kod klime - ne smije puhati za vrijeme kada beba spava.  

3. Mokri ručnici i led u sobi
U rashlađivanju prostorije vam mogu pomoći i mokri ručnici. Vlaga koja se isparava s ručnika može rashladiti zrak. Dobra ideja je i zamrzavanje nekoliko plastičnih boca vode pa stavljanje u sobu gdje beba spava kako bi se zrak rashladio. 

4. Plahte i pelene od prirodnih materijala
Vodootporne plahte u sebi sadrže dosta plastike pa bi bilo dobro u doba najvećih vrućina zamijeniti ih običnim pamučnim plahtama. Tijekom ljeta prednost imaju i platnene pelene jer jednokratne baš i ne dišu - također sadrže plastiku. No postoje i jednokratne eko pelene od prirodnih materijala pa za ljeto pokušajte naći takve.

Osip od vrućine: prvi znak da je djetetu pretoplo 

Ako je djetetu prevruće, ono će vam to i brzo pokazati. Tijekom ljeta mnoge bebe dobiju osip od vrućine - to su male sitne crvene točkice, grube na dodir. Najčešće se javljaju oko koljena, laktova, na preponama ili na vratu i na mjestima gdje je odjeća uz tijelo. Taj osip nije opasan, nema kreme kojom ćete ga namazati pa će nestati… 

Time vam beba samo želi reći da joj je vruće te da je raskomotite (ako prejako oblačite bebu zimi opet je moguć osip od vrućine). Osip od vrućine nije opasan i brzo će proći, ne brinite.  

Za mirne snove pripazite i koliko je beba suncu i dobro je zaštitite od sunca i toplotnih udara.  
Uz rashlađenu sobu, miran san će imati i mama i beba.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari