Beba odbija bočicu! Što sad?

Svaka beba ima svoj razlog zašto ne želi piti iz bočice. Možda je razlog jako jednostavan - možda bebi ne odgovara dudica!

Kako bebe najčešće dovode roditelje do ludila? Kada ne žele jesti tj. kada odbijaju piti mlijeko iz bočice. 

Najčešće bebe odbijaju bočicu kada dojenje prestane (iz nekog razloga). Teško im pada zamjena dojke sa bočicom

Ovisno o tome koliko je beba malena, tj. o tome koliko je njena prehrana ovisna o mlijeku, toliko se i roditelji trebaju brinuti o odbijanju bočice.

Ako ste prestali dojiti dijete koje ima dvije godine, a ne želi piti mlijeko iz bočice - nema razloga za brigu. Jednostavno mu mlijeko ponudite iz čaše ili šalice. No, ako dijete od tri mjeseca ne prihvaća bočicu, morate duboko udahnuti i dobro pročitati sljedeće retke. 

Znakovi koji pokazuju kako beba doista ne prihvaća bočicu

Ako beba samo jednom iznenada prekine obrok ili ispljune sisač bočice, to ne znači da ne prihvaća bočicu. 

No bočica joj sigurno nije mila ako neprestano čini sljedeće:

 • beba okreće glavu kad vidi bočicu
 • beba odbija zatvoriti usta oko sisača bočice
 • beba drži sisač bočice u ustima, ali ne siše mlijeko
 • beba popije nekoliko gutljaja nakon kojih više ne želi jesti
 • beba vrišti kada je se stavi u položaj hranjenja ili kada vidi bočicu
 • mlijeko curi iz bebinih usta tijekom hranjenja
 • beba kašlje i pljuje tijekom hranjenja

Kako možete prepoznati da beba doista ne prihvaća bočicu?

Zašto beba ne želi piti iz bočice?

Kada bi bebe znale govoriti… sve bi bilo lakše.

No bebe ne znaju pričati i od njih nećete saznati zašto odbijaju mlijeko koje im je toliko potrebno

Najčešći razlozi su sljedeći:

 • bebi nudite bočicu kada nije gladna
 • bebu neprestano nudite mlijekom i nikada niste zadovoljni količinom koju je popila
 • bebi se bočica nudi kada je umorna
 • bebi se bočica nudi kada se igra
 • prerano ste uveli krutu hranu
 • često hranite dijete tijekom noći
 • sisač bočice ne odgovara djetetu

Bebi nudite bočicu kada nije gladna

Do trećeg mjeseca, bebe sve žele staviti u usta i sve sisati - imaju snažan refleks sisanja. To znači da ta prva tri mjeseca često jedu čak i kad nisu gladne. 

Mame koje doje znaju da su malene bebe prvih tjedana stalno na prsima, te ih je tako, u pravilu, lakše umiriti kad plaču.

No, nakon trećeg mjeseca starosti, beba više nije samo nemirna jer je gladna. Ako joj svaki put kad malo zaplače ponudite bočicu, počet će je odbijati. A neprestanim nuđenjem hrane povećava se i rizik od pretilosti u kasnijoj dobi. Pravilni razmaci između obroka vrlo su važni za pravilan rad probavnog sustava.

Od bebe se očekuje da popije puno više mlijeka

Koliko mlijeka treba popiti beba? Kad preporučujemo pravu dnevnu količinu, preporučujemo prosjeke. Neke bebe popiju više mlijeka od tog preporučenog prosjeka, a neke manje. 

Ne očajavajte ako dijete ne popije "propisanu" količinu mlijeka

Ako beba popije manje, a dobiva na tjelesnoj masi kako bi trebala i dobro se razvija, nema razloga da je se sili kako bi popila još. 

Beba osjeća napetost, a ako je prisiljavate da pije kada nije gladna - to može dovesti do odbijanja bočice.

Bebi se bočica nudi kada je umorna

Dovoljno sna i dovoljno mlijeka dva su glavna uvjeta za pravilan bebin razvoj. 

Nahranjena beba dobro spava, toga ste svjesni. No, znate li da beba bolje jede kada se dobro naspavala? Beba koja je umorna vjerojatno će zaspati prije no što dovrši obrok. 

Bebi se bočica nudi za vrijeme igre

Kada dijete jednom krene puzati nećete mu usred igre i svog tog istraživanja ponuditi bočicu, to je jasno. No djeca s četiri mjeseca također postaju svjesna svijeta oko sebe i pogled im luta po prostoriji.

Upravo nešto šareno na zidu može biti razlog zašto beba u tom trenutku ne želi bočicu.

Prerano uvođenje krute hrane

Kod uvođenja prvih kašica u bebinu prehranu jako je važno pogoditi pravo vrijeme i prepoznati znakove je li beba spremna na prve mrkvice i jabuke.

Neke bebe doista su spremne na krutu hranu već s četiri mjeseca, a nekima je to prerano. U tom slučaju smanjuje se bebin apetit za mlijeko pa beba počinje odbijati bočicu.

Česta noćna hranjenja

Većina djece se nakon šestog mjeseca više ne budi tijekom noći kako bi jela, osim djece rođene prije termina i onih koji teško odbacuju naviku noćnog hranjenja.

Ako više puta tijekom noći hranite dijete starije od šest mjeseci, može se dogoditi da tijekom dana beba ne želi puno jesti jer dovoljno hranjivih tvari dobiva tijekom noćnog hranjenja. 

Sisač bočice ne odgovara djetetu

Sisač bočice najbitnija je stvar na bočici i važno ga je pametno izabrati. Sisač treba biti prave veličine, baš kao i rupica na njemu kako bi sve odgovaralo veličini bebinih usta i njenoj sposobnosti sisanja. 

Jeste li se našli u nekom od ovih scenarija? Ako jeste, znate što vam je činiti. Kada riješite uzrok, riješit ćete i posljedicu. A pokušajte i s nekoliko sljedećih konkretnih trikova. 

Saznajte više: Kako odabrati i sterilizirati bočice za bebu?

Kada beba odbija bočicu pokušajte sljedeće...

1. Potaknite instinkt sisanja

Bebe mlađe od tri mjeseca imaju snažan instinkt sisanja.

Ako tako mala beba odbija bočicu, morate potaknuti taj instinkt. Sisačem bočice nježno dodirnite bebine usne. Nakon toga nježno sisač stavite u bebina usta i čekajte da počne sisati

2. Dojena beba odbija bočicu - tata treba uskočiti

Ako beba odbija bočicu mami, možda neće tati

Ako mama iz opravdanog razloga prekida dojenje i djetetu je potrebno uvesti mliječni pripravak na bočicu - mama nije nužno više najbolji kandidat za hranjenje već tata.

Pogotovo u slučajevima u kojima se dojenje kombinira s obrocima adaptiranog mlijeka. Tada tata može preuzeti ulogu hranitelja s bočicom. Ili baka, ako je blizu. 

3. Isprobavajte različite bočice

Sisač bočice možda doista ne odgovara djetetu. Ako je on uzrok odbijanju, pokušajte djetetu ponuditi različite oblike i materijale. O izboru bočice smo pisali, pa možete saznati sve. 

4. Hranite bebu na bočicu u novom prostoru

Bebe vežu svoje znanje uz prostor. Ako ste dojili na kauču u dnevnoj sobi, a dijete ne želi piti iz bočice na istom mjestu - pokušajte mu bočicu dati u drugoj prostoriji, po mogućnosti "dosadnoj" prostoriji koja nema puno šarenih stvari. 

5. Dohrana i odbijanje bočice

Ako dijete ima već osam mjeseci i odbija bočicu, ne trebate se previše uzrujavati. Djetetu te dobi mlijeko već možete ponuditi i na čašu, ali i kroz hranu. Mlijeko možete umiješati u žitarice, pa i u voćne i povrtne kašice, ili im ponuditi malo mlijeka uz omiljene keksiće jer je najvažnije da ga dijete unese u organizam.

Nekoj djeci jednostavno ne odgovara okus mlijeka. Njima nakon navršenih godinu dana možete ponuditi Bebimil Junior, mlijeko spravljeno baš za njih. 

Bebimil JUNIOR

I za kraj: ako primijetite kako dijete nije zdravo ili kako gubi na tjelesnoj masi, a odbija piti na bočicu, za vas postoji samo jedna adresa - pedijatar. 

Ako pak imate pitanja vezana uz prehranu svojeg djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari