Zašto moja beba odbija dojenje?

Kada bebama nešto smeta one to poručuju plakanjem i odbijanjem. Saznajte zašto bebe ponekad odjednom počnu odbijati dojenje i kako ih umiriti da natrag prihvate najbolju hranu -majčino mlijeko.

Konačno ste se naviknuli na nov i neobičan osjećaj dojenja, bebač odlično napreduje, imate dogovoren raspored hranjenja i onda na jednom - BUM!

Vaša beba ne želi sisati i uspješno odbija svaki vaš pokušaj nuđenja dojke.

Nemojte se obeshrabriti i shvatiti to previše osobno, vašoj bebi vjerojatno nešto drugo smeta.

Zašto bebe štrajkaju?

Odbijanje dojke može imati veliki broj razloga i najčešće je kratkotrajno.

U tom razdoblju treba biti smiren i pružiti bebi osjećaj sigurnosti jer bebe mogu čuti iz tona glasa mame da nešto nije u redu.

mame je zabrinuta

Redovito nuđenje i optimizam pomoći će vam da se ubrzo vratite u rutinu dojenja. 

Bebe najčešće odbijaju dojenje zbog: 

 • Previše druge hrane - uz kašice  i adaptirano mlijeko lako je moguće da beba jednostavno nema “mjesta” i za majčino mlijeko.
 • Mama je pojela nešto što bebi ne odgovara - vama je češnjak možda najbolje povrće na svijetu, no bebi možda ne odgovara mlijeko s okusom češnjaka.
 • Beba je umorna ili previše stimulirana - nakon cijelog dana smijanja i igre dojenje može biti naporna aktivnost za bebu.
 • Odvojenost od mame koja traje dulje nego što je dijete naviknuto (npr. povratak na posao)
 • Bolesti ili ozljede bebe koje čine dojenje neudobnim ili bolnim (začepljen nosić, otečeno grlo, upala uha, gljivična infekcija) - i odrasli teško jedu kada su bolesni, bebe pogotovo.

beba je previše stimulirana

 • Izbijanje zubića - upaljene i bolne desni bebi otežavaju sisanje.
 • Previše vanjskih podražaja koji zaokupljaju bebinu pozornost ili je uznemiruju (prisutnost druge djece, glasni zvukovi, televizija…)
 • Stres ili uznemirenost mame - beba je jako povezana s majkom i emocije se međusobno prenose - ako je majka nervozna, vrlo vjerojatno će nervozna postati i beba.
 • Promjena maminog mirisa - novi dezodorans, sapun, losion, gel za tuširanje ili parfem - osjet mirisa je bebi izuzetno bitan i ako po mirisu nije sigurna jeste li to vi, može doći do odbijanja dojenja.
 • Mamini hormoni - menstrualni ciklus; majčini hormoni mogu utjecati na bebu i uzrokovati štrajk dojenja.
 • Neujednačen protok mlijeka - uvođenjem bočice bebe se mogu ulijeniti jer se brzo naviknu da mlaz iz bočice dolazi bez puno muke i ujednačeno, a kod sisanja se moraju malo pomučiti.

Rijetki slučajevi u kojima beba ne može sisati ?

Kako ponovno uspostaviti dojenje

Ako primijetite da je razlog odbijanja previše druge hrane, pokušajte smanjiti količinu adaptiranog mlijeka i kašica i umjesto toga nuditi svoje mlijeko.

Ako beba nastavi odbijati dojku, pokušajte joj ponuditi izdojeno mlijeko.

prilagodie prehranu

Bebe mogu reagirati na određene vrste hrane, a znamo da sve što jede mama, jede i beba. Pokušajte izbjegavati namirnice koje ne odgovaraju vašem mališanu ili barem smanjite količine. 

Kod bolesti potrebno je odmah posjetiti pedijatra kako bi liječenje počelo što prije. Primijetit ćete da je vaša beba bolje volje i možete lagano početi s nuđenjem. 

Previše vanjskih podražaja koji zaokupe bebinu pozornost možete eliminirati gašenjem različitih uređaja i laganim zamračivanjem sobe u kojoj dojite. Beba će se fokusirati samo na vas i lakše će prihvatiti dojenje. 

Izbijanje zubića naporan je proces i za roditelje i za bebu i lako je moguće da beba odbija hranu, pa čak i dojku.

Bebi možete olakšati igračkama za desni koje možete čak i ohladiti. Kada se vaša beba malo smiri, možete joj ponuditi mlijeko.

Ako ustanovite da nijedan od gornjih razloga ne vrijedi za vašu bebu i ona se još uvijek nećka kod dojenja, možete pokušati promijeniti položaj u kojem dojite. 

Osim toga, kada je beba pospana teže će se sjetiti zašto odbija dojku i lakše prihvatiti dojenje.

kupka s mamom može smiriti bebu

Postoji još jedan trik, a to je zajednička kupka. Legnite s bebom u kadu i kada se u vodi opusti ponudite mlijeko. 

Nemojte odustati jer je vaše mlijeko najbolje što možete pružiti svojem malom zlatu.
 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari