Bebe i puzanje

Puzanje je značajna faza i treba je pokušati ohrabriti.

Puzanje je prirodno postignuće djeteta. Puzanjem, dijete jača svoje tijelo i koordinira pokrete, a pritom uči o svojem okruženju i poboljšava vizualne vještine.

Puzanje je značajna faza i iako je neke bebe preskoče, pedijatri savjetuju da puzanje treba pokušati ohrabriti.

Kad bebe počinju puzati?

Neke će bebe pokušati puzati već sa šest mjeseci starosti, odnosno kad već samostalno okreću glavicu kako bi vidjeli što se oko njih zbiva i kad dovoljno ojačaju da mogu odizati težinu svojeg tijela.

Bebe, pogotovo u početku, pužu različitim "stilovima", ali ukoliko beba nastavi s neobičnim načinom puzanja, posavjetujte se s pedijatrom koji će procijeniti djetetov motorički razvoj. 

Kako se igrati s bebom prilagođeno njenoj starosti ⚽

U iduća tri mjeseca, dijete će usvajati složenije pokrete i tako sve do prohodavanja. U tom periodu pripazite da bebino okruženje bude sigurno jer je znatiželja može odvesti do opasnih mjesta i predmeta.

Beba koja puza

 

Što kad beba ne želi puzati?

Jedan od razloga može biti nevoljnost bebe da leži na trbuhu, najčešće stoga što joj nije lako držati uzdignutu glavicu.

U dobi od otprilike pet mjeseci, bebi možete pomoći uz igre koje će je poticati da više vremena provede ležeći na trbuhu, poput zanimljive igračke koja će bebi biti nadohvat ruku, ogledala kojemu će se pokušati približiti..., a sve uz vaše vedro i nježno obraćanje bebi.

U tome nemojte pretjerivati, kad primijetite bebin zamor, na neko vrijeme prestanite s igrom

Svaka je beba različita

Razvoj svakog djeteta je individualan i ovisi o različitim faktorima. Neka djeca preskoče fazu puzanja i odmah prohodaju.

Tu nema mjesta panici jer je najvažnije da je ostatak djetetova razvoja u skladu s njegovom dobi. Djeca koja ne pužu ipak pronalaze svoj način kretanja i prije prohodavanja.

 

Bebimil 2 je prijelazna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari