Nekoliko stvari koje treba znati o bebama Palčićima

Ponekad su oni najmani u stvari najjači i najhrabriji. Upoznajte bebe "Palčiće"...

Nedonoščad ili prijevremeno rođena djeca u Hrvatskoj su dobila naziv bebe “Palčići” jer su u pravilu majušni poput Palčića iz bajke.

Čak 5 % beba u Hrvatskoj se rodi prerano, a na širenju svijesti o njima radi udruga roditelja prijevremeno rođene djece “Palčići” koja svojim savjetima pomaže roditeljima od 2010. godine. 

Prijevremeni, terminski i post-terminski porod

Nije svaka trudnoća ista, a i bebe su različite. Neke bi ostale u sigurnosti majčinog tijela danima nakon termina poroda, a neke se baš jako požure na ovaj svijet.

Iako terminska trudnoća traje 40 tjedana, samo 5% mama upozna svoju bebu na točan dan termina koji joj je izračunao liječnik.

Postoje 3 vrste poroda, ovisno o terminu:

  • Prijevremeni porod: kada se beba rodi prije 37. tjedna trudnoće
  • Terminski porod: kada se beba rodi između 37. i 42. tjedna trudnoće
  • Post-terminski porod: kada se beba rodi nakon 42. tjedna trudnoće.

Kad će beba doći na svijet uvelike ovisi o zdravstvenom stanju majke.

Majka može ranije roditi ako :

  • je već imala komplikacije u ranijim trudnoćama i porodima
  • nosi blizance ili više beba
  • ima neke kronične bolesti ili bakterijske infekcije
  • ima komplikacije u trudnoći
  • se neadekvatno hrani u trudnoći

Bebe Palčići 

Nedonoščad ili bebe Palčići su sve bebe rođene prije 37. tjedna trudnoće, iako se i one dijele u nekoliko skupina.

Bebe mogu preživjeti od 24. tjedna

Neke bebe na svijet dođu sa samo 23 tjedna, u drugom tromjesečju trudnoće. Postoji nekoliko hrvatskih primjera beba rođenih u 24. tjednu koje su izrasle u veliku i snažnu djecu. Iako bebe rođene prije 28. tjedna imaju zdravstvenih poteškoća, stopa preživljavanja im je visoka.

Bebe rođene prije 33. tjedna u pravilu nemaju dovoljno razvijena pluća.

Bebe rođene prije 36. tjedna najvjerojatnije će se teže hraniti.

Bebe Palčići većinom se rode s nižom porođajnom težinom koja može utjecati na njihovo preživljavanje. 

Ako se beba rodi s više od 800 grama, vjerojatnost preživljavanja je 90%, a 50% ako beba teži više od 500 grama.

Iako bebe s niskom porođajnom težinom imaju razvijene organe, one čestu nemaju dovoljno potkožnog tkiva da bi im tijelo moglo samo regulirati temperaturu te ih je potrebno njegovati u inkubatorima.

Masno tkivo koje bebe dobivaju u majčinoj utrobi različito je od masnog tkiva odraslih, i veoma je važno u razvoju beba.

Bebe Palčići njeguju se u inkubatorima toliko dugo dok ne mogu samostalno jesti, regulirati tjelesnu temperaturu i dok ne dobiju dovoljno na težini. Taj proces može trajati i nekoliko mjeseci.

Nisu sve bebe manje težine i nedonoščad

Postoje bebe koje se rode na termin, a svejedno imaju nisku porođajnu težinu.

Prijašnja definicija nedonoščadi uključivala je sve bebe koje su imale manje od 2.5 kg, neovisno o tome kada su rođene.

Danas se za bebe koje imaju manje od 2,5 kg kaže da imaju nisku porođajnu težinu, a one ispod 1,5 kg imaju vrlo nisku porođajnu težinu. 

Bebe rođene s niskom porođajnom težinom mogu imati teškoće, i to je jedan od razloga zašto se ubrajaju u neurorizičnu skupinu djece.

Palčići se rode sa niskom proođajnom težinom

Ostali razlozi za svrstavanje nedonoščadi u tu skupinu su: APGAR manji od 7 (ocjena stanja bebinih funkcija za preživljavanje, maksimalna je 10), krvarenje u mozgu i hipoksija (nedostatak kisika). 

Bebe Palčići u većini slučajeva nešto sporije napreduju, a mogu imati razne izazove vezane uz disanje, motoriku, mozak, vid, prehranu, rast i mentalni razvoj, ovisno o tome koliko ranije su došle na svijet.

Neke od poteškoća mogu se primijetiti kasnije i biti lako savladive (kao što je primjerice učenje pojedinih slova ili savladavanje tablice množenja), tako da je s djecom potrebno konstantno raditi.

Prijevremeno rođene bebe mogu u potpunosti prevladati sve teškoće, no tu je ključna rana dijagnostika te puno truda i vježbi.

Palčići imaju 2 dobi

Palčići imaju 2 dobi jer se u većini slučajeva ne razvijaju kao djeca rođena u terminu.

Kronološka dob je stvarna dob bebe, računa se od datuma rođenja i ne ovisi o preuranjenom porođaju.

Korigirana dob dobiva se tako da se od stvarne dobi oduzmu tjedni preuranjenosti, odnosno onoliko tjedana koliko nedostaje do terminskog poroda. 

Korigirana dob se koristi za praćenje napretka beba Palčića, jer oni prvo moraju nadoknaditi razvoj koji bi se odvijao u maminom trbuhu pa ih se ne može direktno uspoređivati s bebama rođenim pravovremeno.

Korigirana dob se u pravilu koristi i računa do drugog rođendana bebe.

Kada se bebe Palčići cijepe?

Cijepljenje prerano rođenih mališana odvija se u isto doba kao i kod ostale djece, neovisno o njihovoj korigiranoj dobi. 

Bebe je potrebno zaštititi kada su najranjivija tako da se s cjepivima protiv zaraznih bolesti ne čeka da Palčići porastu.

Osim toga, neki liječnici preporučuju cijepljenje prijevremeno rođenih beba cjepivima iz neobaveznog programa imunizacije za dodatnu zaštitu. 

Što je malim Palčićima najpotrebnije

Ljubavi i blizina roditelja od ogromnog je značaja malim Palčićima.

Iako se roditeljima slama srce jer ne mogu primiti svoju bebu, već sama njihova blizina može pomoći bebama u borbi za napredak.

Roditelji su veoma bitni za napredak beba Palčića

Roditelji koji pomno prate napredak svojih beba mogu im uvelike pomoći u prevladavanju raznih komplikacija i na vrijeme prepoznati teškoće u razvoju. 

Puno vježbe, poticanja, razgovora i stimuliranje djeteta može ublažiti brojne poteškoće, a kod neke djece one mogu i u potpunosti nestati. 

Osim roditelja, malim prerano rođenim herojima žele pomoći i drugi. U Danskoj su otkrili da bebama u inkubatorima pomažu heklane hobotnice.

Ove igračke smiruju bebe jer ih heklani pipci podsjećaju na pupčanu vrpcu pa one misle da su još uvijek jako blizu mame. 

Prijevremeno rođenim bebama koje su dobile heklane hobotnice poboljšalo se disanje, imale su pravilne otkucaje srca i zadovoljavajuću razinu kisika u krvi. 

Skupina entuzijasta pokrenula je “Danish Octo project”, projekt koji neonatalne bolnice opskrbljuje s heklanim hobotnicama za najmanje.

Hobotnice se ne prodaju već doniraju bolnicama, a svi koji žele sudjelovati mogu donirati sredstva za materijal.

Na njihovim stranicama može se i preuzeti mustra za heklanje za sve koji žele izrađivati hobotnice i donirati ih bebama Palčićima.

U Hrvatskoj na istom principu djeluje projekt CRO hobice odobren od Ministarstva zdravstva i već je nekoliko desetaka hrvatskih bolnica opskrbljeno s hobotnicama za Palčiće.

Svi roditelji kojima je potrebna podrška, savjeti i iskustva mogu se povezati s ostalim roditeljima prijevremeno rođenih beba koji su svojim malim Palčićima pomogli da izrastu u velike. 

Ispiši

Komentari