Bebin prvi Božić: na što treba obratiti pažnju

Bebu prvog Božića obucite u malog vilenjaka. Plijenite joj pažnju ukrasima i žaruljicama, a njenog rasporeda se držite što je bolje moguće. 

Bebin prvi Božić poseban je dan. To je prvi put kada će možda nositi i preslatku crvenu kapicu ili kada ćete je obući u malog vilenjaka. 

Fotografije prvog Božića naći će posebno mjesto u obiteljskom albumu, a ispod božićne jelke naći će se i prvi dar za maleno djetešce. 

No, kako beba doživljava svoj prvi Božić? Što njoj znače svi ti ljudi koji su se okupili u domu, svo to blještavilo i novi mirisi? 

Hoćete li pretjerati ako se odjenete u Djeda Božićnjaka? Da. 

Male bebe i Božić: najzanimljivije su žaruljice

Prvih tjedana nakon rođenja sve što bebe vide je mutno. Tijekom drugog mjeseca beba vidi predmete na udaljenosti od 25 centimetara.

U tom razdoblju bebe uočavaju i razliku između crnog i bijelog tj. tame i svjetlosti pa su u to doba i žaruljice apsolutni hit

Bebi možete i približiti neki viseći ukras (po mogućnosti nelomljiv) blizu lica kako bi je uočila. 

Male bebe već nakon mjesec dana s velikim zanimanjem proučavat će sve što im prolazi pred očima. 

No ono što više vole od ukrasa i žaruljica je pažnja, nošenje i maženje, a kako će u doba Božića u goste doći više bliskih vam ljudi, neka nose bebicu.

Beba, bez obzira je li tek došla na svijet ili je na početku svoje avanture puzanja, neće moći sudjelovati u obiteljskim tradicijama. Za to ćete morati pričekati još nekoliko godina.
Zlatno pravilo Božića s bebama i malom djecom je da snizite ljestvicu očekivanja. Ako ste mama, nećete moći ni obaviti sve što ste zamislili jer je s bebom jaaako puno posla.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako se nositi s izazovima roditeljstva za vrijeme blagdana.

Bebama su lica najzanimljivija, a tek nakon 6 mjeseci mogu početi prepoznavati ljude

1. Pustite bebu da upoznaje ljude

U prvim mjesecima lica su ono što djeci najviše privlači pažnju. Iako im je najdraže majčino lice, kao i tatino i bratovo ili sestrino, djeca u toj dobi upijaju i lica svih koji im dolaze u posjet. 

Sa šest mjeseci djeca već prepoznaju lica svojih najbližih i mogu se uplašiti ako ih netko nepoznat uzme u naručje.

Pročitajte kako se igrati s bebom od 6 do 12 mjeseci starosti ?

Zato, prije nego što bebu u ruke uzme vaša teta ili sestrična, dajte bebi malo vremena da se privikne na novu osobu. 

2. Ne zanosite se previše

Tijekom blagdana proživljavamo i blagdanski stres. Tjednima nas bombardiraju reklame s natrpanim blagdanskim stolovima za kojim sjede rođaci i prijatelji s osmijehom od uha do uha. 

A često sve nije kao iz reklame kao što ni ne treba biti. Lako je i zanijeti se u uređivanje kuće ili pripremi hrane, ili pak zaboraviti koliko je sati kada se nastave divna večernja druženja. 

Bebe osjećaju napetost pa bi mogle biti malo nervoznije ili umorne tih dana. 

Tek rođene bebe posebno su osjetljive na previše podražaja iz okoline, posebno ako su dulje budne nego što bi trebale biti. Iako prilično čvrsto spavaju, iznenadni glasni zvukovi bebe mogu uplašiti i razbuditi.  

Zato, ako mislite kod kuće ugostiti više prijatelja ili rodbine ne ustručavajte se ostaviti goste same i pobrinuti se za bebu. I pratite sve bebine znakove. 

3. Držite se bebinog rasporeda

Blagdani su vrijeme kada izlazimo iz svog uobičajenog rasporeda. 
No to ne znači da se ne bi trebali držati bebinog rasporeda do kojeg ste nakon nekoliko mjeseci uhodavanja stigli. 
 

Božićni ukrasi: izazov za puzače 

Božićno drvce posebno je opasno za puzaće

Glavnu ulogu tijekom Božića ima božićno drvce. No za male puzače i hodače jelka može biti i opasna. 

Što je sve to što svijetli i svjetluca? Idem ja to opipati!, misli su svake male bebe.

Ako imate jednu aktivnu malu bebu, ovog Božića promijenite koncept jelke. Nabavite umjetnu jelku ili manju jelku koju ćete staviti na neki stol. 
Također, pokušajte nabaviti ukrase koji nisu lomljivi. One plastične i kristalne kuglice velika su opasnost. Izuzetno su oštre, a beba bi ih u samo jednom vašem trenutku nepažnje mogla baciti na pod i ozlijediti se s krhotinama. 

Koristite ukrase koji su sigurni za bebu - tekstilne ili papirnate. 

Također, pripazite na sve dodatne žice i kabele koje ste postavili radi božićnog ugođaja kako se beba ne bi zaplela o njih. Naravno, vrijede i svi ostali naši savjeti o sigurnom domu za puzače

Želimo vam predivan prvi Božić s vašim voljenima.

Vaš Bebimil 

Ispiši

Komentari