Prvi puta kupate bebu? Priuštite joj lijepo prvo brčkanje

Kako bi prvo kupanje vaše bebice bilo sigurno i ugodno, pripremili smo vam mali vodič.

Prvi put ste postali roditelji, i nije lako. Pa čak se i roditelji koji imaju stariju djecu trebaju podsjetiti na dosta toga kad po drugi put postanu roditelji.

Jedna od tih stvari je sigurno i kupanje tek rođene bebe

U rodilištu niste bili sigurni kako u ruke primiti malenu bebu niti kako joj promijeniti pelenu. I to ste prošli. 

Bebu je kupala medicinska sestra. Vještim i spretnim rukama za nekoliko minuta u koritu joj je oprala guzu, glavu i namazala uljem. Pogledala je pupak, i još joj je minuta trebala da bebi stavi pelenu. 

Gledali ste je i ništa vam nije bilo jasno. A pogotovo ta sigurnost u rukama kada je držala tako malu bebu. Jer vama je srce svaki put pomalo zatreperilo kada ste je primili u ruke

No, ne brinite, kao što su vam rekli u rodilištu - bebu ćete prvi krenuti kupati tek kad se do kraja osuši pupčani batrljak i kada ranica zaraste i otpadne. 

Tek tada ste spremni za akciju! A mi smo vam pripremili detaljne upute.  

Koliko često treba kupati novorođenče?
 

Novorođenče se ne znoji i ne prlja na način na koji se prljaju djeca. 

Najčešće "kritične" situacije su kada jače promoči pelena ili beba malo više bljucne

Bebama se i ostaci hrane znaju osušiti oko usta, a kako jedu u poluležećem ili ležećem položaju, ostatke mlijeka često ćete pronaći i iza uha

No, bebu ne treba kupati svaki dan, ali svaki drugi dan ili u opisanim situacijama - bilo bi poželjno. 

Što mi sve treba za kupanje male bebe?

Bebu jednom rukom treba pridržavati a drugom kupati.

Malom ljudskom biću za prvo kupanje (kod kuće) potrebna je:

  • kadica
  • termometar za vodu
  • trljačica (mali ručnik koji se natakne na ruku)
  • malo vate
  • šampon za kupanje beba te nekoliko kapi bademova ili maslinova ulja

Pri ruci imajte još sljedeće:

  • ručnik
  • čistu pelenu
  • kremu za guzu
  • četku za glavu
  • čistu pidžamicu

Pranje male bebe korak po korak


1. Bebinu kadicu postavite na sigurnu čvrstu površinu, a ispod kadice stavite podlogu za prematanje ili veći ručnik. 

2. Kadicu ne treba napuniti do vrha, dovoljno je nekih desetak centimetaraProstorija u kojoj kupate bebu mora biti topla, 24 stupnja (što neće biti problem za ljetne bebe), a termometar bi trebao pokazivati temperaturu vode od oko 37 stupnjeva. Ako nemate termometar možete se poslužiti i dobrom starom metodom provjere temperature laktom. 

3. U vodu možete staviti i nekoliko kapi maslinova ili bademova ulja. Naravno, možete koristiti i blage šampone za bebe.

4. Bebu stavite u kadicu. Ako je peru mama i tata - bit će lakše svima.   Jedan neka podupire bebu tako da joj podlakticom podupire glavu i vrat i drži je za udaljenije rame i nadlakticu, a zadatak drugog roditelja je pranje. Ako ste sami, jednom rukom trebate držati bebu, a drugom je prati. Zlatno pravilo pranja je: od čistih dijelova prema prljavijim, dakle prvo perete lice i glavicu, a zatim se spuštate niže.

5. Počnite s očima. Namočite malo vate i operite oči od vanjskog kuta prema unutarnjem.

6. Nos i uši. Nosić očistite s još malo natopljene vate, a namočenim štapićima očistite vanjsku ušnu školjku. Ne bi trebalo čistiti unutarnji dio uha jer smola čuva dijete od upala.

7. Glavica. Bebama se kosica na glavi baš ne masti, ali u prvim danima se ljušti i ako beba nekim slučajem ima malo više kosice, ostaci od bljuckanja znaju se osušiti. Bebu lagano polijte vodom po glavi i odstranite nečistoće.

Bebama se kosica ne masti, ali se na početku dosta ljušti tjeme.

8. Tijelo. Nakon glave operite vrat, ručice i pazuhe, prsa, trbuh, leđa i noge. Za kraj ostavite najosjetljiviji dio koji se najviše prlja - spolovilo i guzu.


9. Isperite sve ostatke šampona ako ste ga koristili i položite bebu na ručnik.

 
10. Vrlo nježno obrišite bebu, možete mekanim ručnikom, ali i pelenom (platnenom). Pazite da uklonite svu vodu s nabora. 

11. Bebu možete namazati uljem, pogotovo ako je bebica bucmasta. Naime, kod beba koje imaju veće nabore, koža se unutar nabora može upaliti - to su takozvane ojedine. Najčešće se javljaju ispod bradice na vratu, na pazusima i preponama, ali i na naborima između ruku. 

12. Gotovi ste s pranjem. Samo trebate bebu namazati baby uljem ili nježnom kremom, staviti joj pelenu, odjenuti je i očetkati joj glavicu.  I mirni ste. Do sljedećeg hranjenja, prematanja ili buđenja.

Brzo ćete sve poloviti, vidjet ćete.

Brzo ćete sve naučiti, vidjet ćete. Želimo vam vesela brčkanja! 

Ispiši

Komentari