Bočice za bebe: kako ih odabrati i sterilizirati

Bočice za bebe mogu biti staklene ili plastične, a sisači silikonski ili od kaučuka. Za novorođene bebe preporučuju se silikonski sisači. 

Beba je stigla i beba želi jesti. Na žalost, iz ovog ili onog razloga beba ne sisa i mama ne doji. Pripremite se. Kreće festival hranjenja na bočicu!

Do trenutka kada ćete uvesti kašice u prehranu djeteta vaše misli će se vrtjeti u krug oko flašice: jesam li je oprala, sterilizirala, je li se posušila… i je li mi se ohladila prokuhana voda.

Na nekih pola godine vašu kuhinju preuzet će bočice raznih boja, sisači i lonci s vodom. Koliko god da će vam se to činiti naporno, kasnije ćete se s osmijehom prisjećati tog razdoblja. Sigurni smo. 

Popis opreme za hranjenje bebe bočicom

Prvih pet do šest mjeseci malim bebama koje se hrane mliječnim pripravcima treba samo dovoljno mlijeka.

Kako tih prvih mjeseci jedu češće, trebat će vam i pribor za hranjenje:

  • tri ili četiri bočice
  • četka za čišćenje bočica
  • blagi deterdžent za pranje bočica
  • lonac za prokuhavanje, parni sterilizator ili tekućina za sterilizaciju

Kako odabrati bočice za hranjenje bebe?

Kada uđete u bilo koju drogeriju ili ljekarnu, na policama s bočicama za bebe bit će ih sigurno 20 vrsta. Ne samo da na bočicama postoje različiti uzorci i sličice (i svi su jako slatki) nego su i bočice napravljene od drugačijih materijala. Ni sisači nisu jednaki. 

Prošli smo kroz sve varijante bočica za hranjenje te pregledali razlike. 

Veličina bočice za bebe

Najmanje bočice koje možete naći imaju 60 mililitara, a najveće 300 mililitara. Postoje i bočice po 120, 250 i 250 mililitara, ovisi o proizvođaču.

Novorođene bebe po obroku popiju najviše 60 mililitara, a bebe do dva mjeseca maksimalno po obroku popiju 120 mililitara pa su vam dvije ili tri manje bočice sasvim dovoljne za početak. 

Koja količina mlijeka i koliko obroka je bebi potrebno tijekom dana?

Općenito, bočice veće od 250 mililitara za mliječne obroke nisu potrebne pošto bebe do godinu dana mogu maksimalno popiti 240 mililitara po obroku. 

Bočice mogu biti plastične ili staklene

Staklene ili plastične bočice za bebe?

Staklene bočice prije su bile jedine bočice koje su se mogle kupiti. Plastične bočice su pak jedno vrijeme bile na meti kritika zbog prisutnosti spoja bisfenola A (BPA), spoja koji može uzrokovati zdravstvene probleme. No, to je vrijeme prošlo. Danas se sve plastične bočice za bebe proizvode bez BPA što je jasno istaknuto na svim bočicama pod oznakom “BPA FREE”.

Prednost staklenih bočica je što se lako peru i steriliziraju, a mana im je što su lomljive i teške. Prednost plastičnih bočica je nelomljivost.

Isprobajte i staklo i plastiku pa hranite dijete s bočicom koja djetetu više odgovara.

Sisači bočica za bebe: guma ili silikon, okrugli ili anatomski i veličina rupice

Sisači od silikona preporučuju se za bebe do šest mjeseci, do pojave prvih zubića. Nakon pojave prvih zubića bebe mogu piti mlijeko i od sisača napravljenih od prirodne gume - kaučuka. Naime, kaučuk je elastičniji i mekaniji od silikona pa ga beba s prvim zubićima ne može tako lako izgrickati i progutati. 

Kod izbora sisača vidjet ćete i da su oni različitih oblika: okrugli ili anatomski. Cilj svih sisača je imitirati bradavicu, a i jedni i drugi su dobri. Na početku trebate eksperimentirati s njima. To je jedini način kako saznati koji najbolje odgovara djetetu.

Postoje i anti-kolik sistemi u bočicama. Možete i njih isprobati ako vaše dijete pati od kolika. Oni su dizajnirani tako da se količina progutanog zraka smanji na najmanju moguću mjeru. 

Kod sisača je još važna rupica: prve rupice su sitnije, a kako dijete raste tako se i rupica na sisaču proširuje. Veličina rupice uvijek je označena na bočici ili na sisaču ako ga kupujete posebno.

Nikada nemojte sami povečavati rupicu na sisaču bušenjem ili rezanjem jer se time povečava opasnost od odvajanja djela materijala i mogućnosti gušenja.

Zašto treba sterilizirati bočice i kako?

 

Steriliziranje sve te opreme za hranjenje doista zna biti zamorno, ali je doista potrebno. Imunitet vašeg djeteta tek se izgrađuje, a štetni mikrobi iz odstajalog mlijeka mogu doista nauditi bebi, tako da je sterilizacija bočica obavezna prije svakog hranjenja.

Bočica za pripremu mliječnog pripravka uvijek mora biti sterilizirana.

Sterilizacija bočica u loncu

Sterilizacija u loncu najstariji je način i najjeftiniji. Za ovo vam samo treba voda, lonac i štednjak. Sisače i bočice, nakon što ste ih isprali pod mlazom tekuće vode samo potopite pod ključalu vodu i ostavite u njoj pet minuta. 

Nakon pet minuta oprezno je izvadite iz vode i ostavite na zraku da se osuši. 

Parni sterilizator 

Za sve postoji uređaj, pa tako i za sterilizaciju bočica. Mnogi roditelji kad shvate koliko stalno posla ima s bočicama i koliko to sve mjesta zauzima kupe parni sterilizator. Taj je uređaj je malo skuplji, ali je i praktičan.

Tekućine za sterilizaciju

U ljekarnama i drogerijama možete naći i tekućine za sterilizaciju bočica, sisača i duda i svega ostalog što želite sterilizirati. U tu tekućinu samo trebate uroniti već očišćene bočice i pričekati sat ili dva (ovisno o uputama proizvođača) te nakon toga sve dobro isprati vodom. 

U prvim mjesecima doista je bitno da sve bude čisto i sterilno. Kako dijete raste, polako ćete moći spakirati parni sterilizator i bočice. I sa smiješkom slušati nove mame kako prolaze vaše stare brige.

Ako imate pitanja vezana uz prehranu svojeg djeteta, Bebimil je ovdje za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected]

Ispiši

Komentari