Dijete je počelo puzati: osigurajte dom za bebu!

Puzanje je potpuno nova faza odrastanja. Sada trčite, pratite svojeg mališana u stopu i pazite na sve živo i neživo. Zato svoj dom trebate učiniti što sigurnijem za mališana. 

Čestitamo, dobrodošli u potpuno novu fazu odrastanja vaše bebe, a i roditeljstva. 
Vaša malena beba počela je puzati i odlučila je na sve četiri krenuti u istraživanje svijeta kojeg je do sada samo promatrala. Sigurno ste ponosni jer puzanje je jedan od trenutaka koji označava prekretnicu u djetetovom, ali i u životu svakog roditelja. 

Vrijeme je da se pozdravite s ostavljanjem bebe nasred dekice s brdom igračaka. Dijete će uskoro postati mali pravi brzi Gonzales. Za samo jedan trenutak naći će se na drugom kraju sobe. 

Možda ste se veselili tome da ga sada više ne morate toliko nositi na rukama i kako će uvijek biti umoran jer jurcajući po podu troši svoje baterije… ali sada ga pratite i trčite za njim pazeći na oštre rubove, lomljive predmete i predmete koji vrlo lako mogu završiti u njegovim ustima. Jer čak je i daljinski upravljač često ukusan.

Mali puzavci otkrivaju novi svijet

Mala djeca prirodno su znatiželjna i zaviruju u baš svaki kutak. Sve što im je u vidnom polju i sve što svojim kratkim ručicama mogu dosegnuti im je zanimljivo i žele to dotaknuti (i staviti u usta) te istražiti.  

No njihova znatiželja iziskuje i povećan oprez roditelja jer dijete u roku sekunde može doći do opasnih predmeta. Stoga svoj dom trebate učiniti sigurnim za mališana na sve četiri. 

Ne znate od kuda početi? Spustite se na sve četiri

Što trebate učiniti? Staviti se u ulogu male bebe, spustiti se na sve četiri; jednostavno promatrajte svijet njezinim očima. Tko zna, možda ćete uočiti sitni predmet koji se zavukao ispod kauča, davno izgubljenu čačkalicu ili će vam rubovi stolića u dnevnom boravku odjednom izgledati znatno oštrije. 

Spustite se na sve četiri i istražite svijet iz dječjeg pogleda

Pužite s bebom i naučite je nekim osnovnim sigurnosnim navikama. Djetetu dajte do znanja kada je posegnulo za nečim što ne smije dirati, ali i kada je napravilo nešto što odobravate. Nakon nekog vremena i dijete će dobiti jasniju sliku što smije, a što ne smije. Nakon nekih 100 ponavljanja 

Djeca pužu po podu: prvo dobro očistite pod i tepihe

Kad beba počne puzati na sve četiri, sve što nađe bit će za igru i stavljanje u usta. Od papuča do zaostalih mrvica hrane. Zato podne površine svakodnevno usisavajte, a s vremena na vrijeme operite blagim i prirodnim tekućinama. 

Oko poliranja poda ne trebate brinuti. Beba će ih baš poput najkvalitetnije krpe sama dobro očistiti 
Kada dijete počne s prvim koracima, preporučujemo da ispod tepiha stavite protukliznu traku koja će vam pomoći u borbi protiv stalnih padova.  

Ograničite prostor za igru u dnevnoj sobi i maknite gumbiće

Čim mališan shvati kako nije osuđen biti na jednom mjestu, naravno da će željeti lutati po kući. 
No ipak je poželjno stvoriti i prostor za igru u, na primjer, dnevnoj sobi. Nabavite podlogu za igranje ili neki šareni tepih koji će mališanu bar za neko vrijeme okupirati pažnju, a vi ćete se moći malo odmoriti.

Ostavite mališanu na dohvat ruke plišane igračke i sve igračke koje ne može progutati. A kako znati koje igračke može progutati? Postoji jedan dobar trik. Uzmite rolu toaletnog papira i testirajte svaki manji predmet. Oni koji stanu u rolu znači da su presitni pa ih maknite izvan dosega dječjih ruku.

Bebe vole stiskati gumbiće!

Gumbići su fora! Pogotovo kad ti gumbići nešto i rade! Zato se pripremite na to da će djeca stalno stiskati gumbiće gdje god stignu. Na daljinskom upravljaču, televizoru, tipkovnici računala… Preporučujemo da sve takve predmete držite što dalje od mališanovih ruku. Ili ponudite alternativu: stari daljinski ili tipkovnica igračka. 

Beba puže: zaštitite utičnice i uklonite kablove

Struja je gdje god se okrenete! Punjači za mobitel, laptop, računalo, kućanski aparati, tableti… svi ovi elektronički uređaji imaju kablove koji lako završe u djetetovim ustima. 

Osigurajte kablove tako da ih skrijete iza namještaja ili specijalnim trakama zalijepite za pod ili zid. One koje ne koristite, pospremite na sigurno mjesto. 

Iako su danas mnoge utičnice sigurnosne (neke imaju poklopce, a neke zaštitne kontakte), razmislite trebate li ih dodatno zaštiti. Na primjer, sa zaštitom za utičnicu koja smanjuje rizik da mališan stavi prstiće ili druge predmete u utičnicu.

Štitnici za rubove stolova: manje masnica za bebu koja puže

Kako smo rekli, ovi mali puzavci brzi su kao munja. A kad se nauče dizati rukama i visjeti po namještaju, eto vam novih briga - masnica, ogrebotina, suza. 

Zato na samom početku puzanja, razmislite da na neko vrijeme ne koristite stolnjak jer se djeca vole njime igrati i potezati ga, a oštre rubove stola zaštitite gumenim kutnim odbojnikom koji će smanjiti rizik od ozljeda. 

Osigurajte pećnice, hladnjake i ladice! Zaštitite bebine prstiće

U kuhinji je sve skriveno! Naravno da je tamo sve i zanimljivije

Što se to nalazi u ladicama? A u pećnici? Zašto je tako vruća? A što se to nalazi iza vrata ovog velikog bijelog predmeta iz kojeg dolazi hrana? 

Odrasle baš kao i djecu privlači sve što je skriveno, pogotovo kada se radi o zabranjenim stvarima. Preporučujemo da na vrata pećnice postavite bravicu koja će onemogućiti otvaranje vrata pećnice, a na kuhinjske ladice i ormariće postavite zaštitne kvake. 

Velika opasnost je i hladnjak. Zaključajte ga i maknite sve magnete i podsjetnike s vrata, a sve kućanske aparate smjestite čim dalje od dohvata djeteta.  

Vrata i prozore učinite sigurnima za bebu

Prozori su u dječjim očima još jedna od najzanimljivijih stvari jer jedva čekaju vidjeti što se vani događa

Tko to laje, tko to vani razgovara s tatom i što to ide brrrrrm? Da bi bili sigurni da dijete nema pristup otvorenom prozoru, nabavite zaštitu koja drži prozor zatvorenim ili otvorenim u različitim položajima. Prozor se može otvoriti jedino s dvjema rukama što znači da mala djeca nikako neće moći sama otvoriti prozor. 

Vrata su još jedna stvar koja se miče i koja su poprilično zanimljiva. Kako djeca ne bi zatvorila i pričepila svoje prstiće, na vrata stavite stopere ili držače za vrata koji drže vrata otvorenima. 

Stepenice i puzanje: zaštitna ogradica je obavezna 

Ako u kući imate stepenice, obvezno ih osigurajte zaštitnom ogradom jer su one svakom djetetu izrazito zanimljive. Sa stepenica maknite sve cipele ili biljke i za svaki slučaj postavite tepih za stepenice ili protukliznu traku.

Auč, to boli! Oprostite se od kaktusa i ostalih biljki

Volite biljke? Iako su prekrasna dekoracija i pročišćuju zrak, one su sada još jedna potencijalna opasnost za mališana.
Pogotovo ako je riječ o kaktusima koji su na dodir zaista bolni. Provjerite jesu li biljke koje imate otrovne i maknite ih što dalje od mališana. 

Isto tako, maknite sve tegle s poda, a ako u teglama imate onih sitnih kamenčića, prekrijte tegle mrežom ili plastikom. 
Želimo vam puno puzanja i dobre zabave 

Komentari