Duda varalica

Kada se i kako odvojiti od omiljene dude?

Duda varalica je omiljeni predmet male djece.
Sisanje zadovoljava potrebu za hranom, ali također potiče stvaranje i oslobađanje endorfina, hormona koji daje osjet zadovoljstva i ugode.

Dijete koje prihvati dudu, teško se od nje odvaja.

Duda smiruje dijete u trenucima kad mama nije kraj njega, a pomaže mu i kada niču zubi i probijaju otečene desni.

Kritički stavovi vezani uz dude varalice, najčešće se odnose na utjecaj dude na razvoj nepca, rast zubi i čeljusti.

Naravno, važan je izbor dude. Kvalitetna, anatomski oblikovana duda (izdužen eliptični oblik mekog dijela) svakako je preporučljivija od sisanja palca ili dude okruglog oblika.

Kad je vrijeme za odvajanje od dude?

Nakon godinu i pol do dvije, duda je odigrala svoju ulogu i treba je se pokušati riješiti. Ako ste dojili makar samo nekoliko tjedana, dijete će manje koristiti dudu i trebati će manje napora za odvikavanje.

Mama je prva koja će započeti proces odvikavanja od dude. Važno je odabrati pravi trenutak i to ne činiti potajno.

Kako umiriti bebu za vrijeme vožnje automobilom? ??

Ako je mama na odmoru ili ima nekoliko slobodnih dana, dijete se osjeća sigurnije i sretnije, pa je vjerojatnost za uspješno odvajanje od dude veća. Svejedno, valja računati i na početni neuspjeh.

Beba i njezina duda varalica

 

Kako odvići dijete od dudice?

  • Tijekom odvikavanja od dude, mama treba imati podršku - važno je da je svi ukućani podrže, kako dijete ne bi primalo krive poruke.
  • Dude se treba pokušati riješiti kad se dijete sigurnije kreće i kad ga privlače predmeti koji ga okružuju. Kad napreduje u kretanju, manje će misliti na dudu.
  • Odvikavanje možete započeti na način da dijete može dobiti dudu samo u nekim trenucima dana kada mu treba utjeha. Dakle, ne kad je zauzeto igrom, već eventualno za vrijeme dnevnog ili večernjeg uspavljivanja.
  • Ako je djetetu dosadno, treba nešto učiniti da se dosada prekine. Ipak, ako uz svu domišljatost reagira loše: nervozno je i počne sisati palac, treba opet malo pričekati s odvikavanjem od dude. Izbjegnite prijekore koji samo povećavaju napetost i osjećaj krivnje. Nakon nekog vremena treba razmisliti je li ponovno došao trenutak za sklanjanje dude.
  • Treba znati da dijete koje ostavlja dudu gubi sigurnost. Ne treba započeti s ostavljanjem dude ukoliko se u obitelji odvijaju važne promjene: dolazak novog člana obitelji, brata ili sestrice, promjena stana, odlazak u jaslice ili vrtić, jer te situacije za dijete predstavljaju stres.
  • Dijete nikad nemojte izlagati ruganju ili podsmijehu jer je duda predmet uz koji se dijete emotivno vezalo. Nemojte govoriti: "Duda je fuj... pogledaj kako je ružna ... ti si mala beba..." i sl., jer ćete dijete dodatno frustrirati i zbuniti.
  • Kad dijete ne koristi dudu, neka mu ne bude pred očima, a osobito ne spremna na lančiću za dudu. Kad dijete vidi dudu, to izaziva krizu. Igra ne pomaže, ljuti se i želi dudu. Uvijek mu se može reći da se duda odmara u kutiji i da će je dobiti navečer. Potražite neko lijepo mjesto gdje će se duda "odmarati". Ako dijete zna gdje se duda nalazi, to mu daje sigurnost i ne ograničava ga da je potraži.
  • Treba postaviti jednu liniju i slijediti je vrlo postupno, ali bez oklijevanja. Ako je mama nesigurna, dijete će to osjetiti i sve će se vratiti na staro.
Ispiši

Komentari