Duda varalica: prednosti i nedostaci

Djeca se rađaju sa jakim instinktom za sisanje. Duda im pomaže smiriti potrebu za sisanje,m, a u kasnijoj dobi pruža im utjehu. 

Duda varalica maleni je šareni predmet koji podsjeća na male bebe baš kao i dječja kolica. Taj komad plastike s malo silikona ili prirodnog lateksa sa simpatičnim likovima izgleda potpuno nevino, a istovremeno je predmet mnogih debata. 

Jedni roditelji zagovaraju dudu, a drugi su žestoki protivnici dudanja.

Zagovornicima je duda varalica nezamjenjivo sredstvo za smirivanje bebe, a protivnici je nikada neće ponuditi djetetu jer smatraju da će beba zbog dude imati problema s rasporedom zubiju, postati ovisnik o dudi, a postoji čak i argument kako djeca koja u ranom djetinjstvu dudaju imaju emocionalnih problema u pubertetu.

Bez obzira na to jeste li protivnik ili zagovornik dude varalice, ono što je neosporna istina je sljedeće: bebe se rađaju s jakom potrebom za sisanjem. Nisu ni rijetke slike s ultrazvuka na kojima fetus drži palac u ustima. 

Taj instinkt priroda je podarila tek rođenim bebama kako bi počele sisati mlijeko kada jednom ugledaju svijet. No sisanje malim bebama pruža zadovoljstvo i smiruje ih. Neki bebači strastveni su obožavatelji dudanja.

Prednosti dude: nekoliko razloga za dudanje


1. Duda umiruje bebu

Kada dođe beba, novi roditelji učinit će sve kako bi je umirili. Neke bebe od prvog dana inzistiraju da ih se nosi i drži, a druge stalno slažu te sićušne usnice i traže nešto što će vrtjeti u ustima. Čak i kada nisu gladni. 

Takvim bebama duda vrlo dobro dođe, ali nikad ne smije zamijeniti obrok uz dojenje ili mliječni obrok iz flašice.

2. Duda pomaže kod prvih zubića

Duda bebama pomaže i u trenutku kada počinju izbijati zubići, njome masiraju natečene desni. 

3. Duda smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti

Znanstvenici su u istraživanju provedenom 2005. došli do zaključka kako korištenje dude varalice smanjuje mogućnost pojave sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) za 90 posto, pogotovo kod beba koje spavaju na trbuhu.

Pročitajte kako su nastale dude varalice ?

Kod bebe koja spava na trbuhu bez dude varalice šanse za razvoj SIDS-a su dva i pol puta veće - rekao je voditelj istraživanja De-Kun Li za Scientific American

4. Duda varalica odlična je za vrijeme leta

Duda je vrlo korisna tijekom vožnje u avionu.

Ova dobrobit dude nije za široku namjenu, ali tijekom leta u avionu s bebom, doista je nezamjenjiva pomoć.
Kod promjene zračnog tlaka u avionu (nagle promjene u visini), mi odrasli znamo da moramo gutati kako bi se riješili zujanja u ušima. Bebe ne znaju pa ih na refleks gutanja potičemo. Može im se ponuditi dojka ili bočica, ali duda je daleko jednostavnije rješenje. 

Nedostaci dude varalice: mogući problemi


1. Dude mogu pridonijeti čestim upalama uha

Dude varalice mogu pridonijeti čestim upalama srednjeg uha kod malih beba i djece. One nisu uzročnik no ako je beba njima sklona - bilo bi je bolje maknuti.

U ovom slučaju ne trebate brinuti prvih mjeseci bebina života i to zato što se upale srednjeg uha u velikoj većini slučajeva javljaju tek nakon bebinog šestog mjeseca. Također, dojene bebe rjeđe pate od ovakvih upala. 


2. Duda varalica i dojenje

Iako se pojedine bebe rađaju s jakim instinktom za sisanje i traže nešto za dudanje i kada nisu gladne, s dudom bi ipak trebalo pričekati prvo vrijeme.

Pojedine bebe malo teže prihvaćaju dojku i treba im i poticaja i vremena kako bi počele sisati. Kod takvih beba treba malo pričekati s davanjem dude kako ih se ne bi zbunilo. Dudu bi trebalo uvesti tek nakon što se uspostavi dojenje. Za mnoge mame i bebe, govoreći u mjesecima, to se događa nakon prvog mjeseca. Tada već beba postaje pravi majstor u sisanju.

3. Ovisnost o dudi

Ako beba koristi dudu, kako bi se izbjegle krize prilikom odvikavanja, najbolje je maknuti je oko prvog rođendana

Sigurno ste vidjeli trogodišnjaka koji se odlično snalazi na biciklu bez pedala, a za majicu mu je privezana duda. Zbog takvih se primjera mnogi roditelji ne odlučuju za dude.
Istina je da se djeca na dudu naviknu, da je ona glavni izvor utjehe, no isto tako se ovisnost može vrlo elegantno izbjeći. Dudu bi djetetu trebali oduzeti oko prvog rođendana kako bi spriječili razvoj ovisnosti

4. Djeca koja imaju dudu kasnije imaju krive zube

Istina je, dude doista mogu poremetiti raspored dječjih zuba, ali i oblik njihovih zuba. Ali ako dudu izbacite na vrijeme, najkasnije do trećeg rođendana, dijete ne bi trebalo imati problema sa zubićima.

Odvikavanje od dude: nekoliko savjeta

Ako ste zaplovili u svijet duda varalica, doći će vrijeme i za odvikavanje od dude. Upitate li druge roditelje kako su to riješili, dobit ćete puno različitih uputa i komentara. Morate naći svoj put i svoje rješenje. Kad ćete se pokušati riješiti dude, ta malena plastična stvarčica sa simpatičnim likovima neće vam biti tako simpatična. 

Pokušajte slijediti ovih nekoliko savjeta:

 • Surađujte s djetetom i slušajte ga. Od uzimanja dude varalice “na silu” nema nikakve koristi. Ako dijete nije spremno na život bez dude, nemojte ga siliti. Probajte opet za nekoliko dana.
   
 • Svi u kući i u vrtiću oduzimaju dudu. Ako više nema dude, to znači da je nema ni kod djeda i bake, ni u jaslicama. 
   
 • Odvikavanje od dude ozbiljna je stvar. Duda je djetetu jako važna i kada je gubi - gubi ono nešto svoje, što mu je pružalo utjehu i sigurnost. Ni u kom slučaju nemojte tu istu dudu nazivati glupom, ružnom i "fuj dudom". 
   
 • Maknite dudu od očiju. Dijete koje se igra i zabavlja rijetko će pomisliti na dudu. Stavite dudu na neko mjesto gdje je dijete ne vidi. 
   
 • Ako je dijete već malo veće pokušajte s nekom od lijepih laži kako bi je samo odbacilo:
 1. S djetetom pronađite neko stabalce, pa dudu objesite na "Stablo duda".
 2. Neka dijete baci dudu ribicama.
 3. Pošaljite s djetetom dudu maloj bebi u rodilište u kuverti. 
 4. Ostavite dudu Duda vili (varijanti Zubić vile).

Idealna situacija bila bi kad bi dijete bacilo dudu i nikad je više ne spomenulo. I to se događa, ali doista rijetko. Pažljivo koristite dudu i pažljivo je izbacite iz uporabe.

 

Bebimil 3 Aktiv 10+ mjeseci

Komentari