Fontanela

Na vrhu glavice novorođenčeta nalazi se ravan, mekani dio. Što je to? 

Na vrhu glavice novorođenčeta nalazi se ravan, mekani dio u obliku dijamanta (romba). Radi se o mjestu na kojemu dijelovi lubanje još nisu posve srasli. Na vrhu glavice nalazi se najveća fontanela, no jeste li znali da ih sveukupno ima šest?

„Mali izvor“

Fontanele su membrane sačinjene od gustog vezivnog tkiva, a nalaze se između kostiju lubanje. 

Naziv potječe od latinske reči fonticulus, što znači mala fontana ili izvor. 

Kad se rodi, dijete ima šest fontanela: prednju, zadnju i dva para „bočnih“ fontanela - mastoidnu i sfenoidalnu. 

Najveća je prednja fontanela. Ona se nalazi između čeone kosti i tjemenih kostiju, a možda ćete primijetiti kako ponekad pulsira u ritmu otkucaja srca. 

Njezina veličina može biti od veličine jagodice prsta do pet centimetara. Obično se povećava u prva dva-tri mjeseca života, a zatim se postepeno smanjuje, sve dok se u potpunosti ne zatvori. Vrijeme zatvaranja prednje fontanele je različito.

Što učiniti kada vaša beba ima tjemenicu ?

U prosjeku, to se događa oko 14. mjeseca starosti (kod 96 % djece prije navršene druge godine), nešto ranije kod dječaka nego kod djevojčica. 

Mala fontanela se nalazi u predjelu potiljka. Obično je veličine oko pola centimetra, i najčešće se zatvori do drugog mjeseca života.

Fontanela kod beba

Čemu služe fontanele?

Mozak novorođenčeta je relativno velik u odnosu na ostatak tijela. Rast mozga je najintenzivniji u prve dvije godine života, a da bi se odvijao nesmetano, neophodno je postojanje fontanela. Kasnije se rast usporava, pa se fontanele postepeno zatvaraju. 

Također, fontanele značajno olakšavaju prolazak glavice kroz porođajni kanal, jer omogućuju primicanje kostiju lubanje te brzo izjednačenje krvnog tlaka u bebinoj glavici. Nakon porođaja se sve brzo vraća na svoje mjesto.

Ispupčena fontanela

Prednja fontanela bi trebala biti u ravnini ili neznatno ispod ravnine okolnih kostiju kad je beba mirna. 
Kad beba plače, fontanela se može naizmjenično ispupčiti i opuštati. 

Ukoliko je fontanela ispupčena (iznad ravnine okolnih kostiju), napeta, tvrda - potrebno je što prije javiti se pedijatru kako bi se otkrio uzrok.

Uvučena fontanela

Fontanela ispod ravnine okolnih kostiju, ukazuje na to da je djetetu potrebno više tekućine. 
Nerijetko se blago uvučena fontanela može vidjeti pred obrok, a nakon obroka se „izravna“. 

Ako je fontanela stalno uvučena, potrebno je javiti se pedijatru. Najčešće se radi o nedovoljnom unosu ili gubitku tekućine (dehidracija).

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari