Igre s bebom: kako zabavljati bebu od 0 do 12 mjeseci

Bebi treba igra jer kroz igru uči i razvija se. U prvih godinu dana igranje s bebom je prilično jednostavno, a bebi kroz igru treba puno mamine i tatine pažnje. 

Bebama treba igra, kroz igru uče i razvijaju se. To su naravno vrlo jednostavne igre, koje uključuju poznate glasove, ugodne zvukove i vedre boje.

Prvih nekoliko mjeseci bebi najviše trebaju mama i tata koji hrane, presvlače, nose i maze. No već se i u tom periodu možete poigrati sa svojom bebom, jer igra s tako malim djetetom zapravo obuhvaća sve što nije hranjenje, presvlačenje, kupanje i uspavljivanje.

Igre s malom bebom od 0 do 3 mjeseca

Bebe obožavaju gledati lica

1. Bebe vole pamtiti lica
Bebe vole lica. Najdraža i najzanimljivija su im lica bliskih osoba. Kad bebu nosite, kad je gledate u oči i nježno joj pričate, ona se osjeća sigurnom i sretnom. 

Svaki put kada gledate bebu u oči produbljujete vezu koju imate. Za igru, možete raditi različite vesele grimase.

2. Pjevajte bebi i mičite joj ručice
Bebe obožavaju slušati glasove onih koji o njima brinu, mamin naročito. I nema veze znate li pjevati. Ako pjevanju dodate maženje i igranje ručicama i to stalno ponavljate, nakon nekog vremena uočit ćete kako beba sama počinje mahati na poznate pjesmice.

Pročitajte kako se i tata može bolje povezati s bebom ?


3. Potaknite bebina osjetila
Beba uči o svojem tijelu i okolini kroz osjetilo opipa. Što više materijala i tekstura opipa, to će ih brže početi raspoznavati. Bebu tako možete polegnuti na dekicu, na ručnik, plahtu od frotira ili svilenu plahtu ili na tepih. 

Možete je masirati u jednostavnoj igri “Trljaj trljaj plješći plješći” koja potiče rad receptora u mišićima u zglobovima te stimulira veze između lijeve i desne strane mozga.

Igre s malom bebom od 3 do 6 mjeseci

1. Vrijeme je za preokretanja
Nekim bebama treba manje, a nekima više vremena kako bi samostalno držale glavicu. Kad beba već u tome uspije, vrijeme je za igre na trbuščiću. Tako beba malo pomalo vježba mišiće.

A znate li što je jako zabavno? Dok je beba na trbuščiću, skupa s njom se rolati po tepihu ili krevetu. Ako niste skloni takvim ekshibicijama, možete samo bebu lagano preokretati. U ovom razdoblju to će i sama započeti. 

2. Ples s bebom
Od kada ste dobili bebu ne izlazite i ne plešete? A zašto ne bi plesali s bebom? Pustite svoje omiljene pjesme, a beba će biti vaš plesni partner.

3. Skrivanje igračke
Jednom kada beba pogledom počinje pratiti predmete koji su joj zanimljivi, vrijeme je za igru skrivanja koja je vrlo jednostavna. Sve što trebate je nekoliko kutija različitih veličina i jednu igračku.

U najmanju kutiju stavite igračku i otvarajte kutije. Pitajte bebu gdje je igračka i pokazujte praznu kutiju. Kada konačno dođete do kutije s igračkom, dajte je bebi kako bi je zgrabila. 

Igre s bebom od 6-12 mjeseci

Bebama često treba poticaj kako bi se pokrenule

Kada prođe prvih šest mjeseci događaju se velike promjene: izbijaju prvi zubići, kreću prvi pravi obroci od voća i povrća, i beba može samostalno sjediti. A to pak omogućava sasvim nove igre.

1. Poligon za bebu
Bebi koja može sjediti više nije toliko zanimljiv baby gym. Na dekicu zato stavite sve igračke i neopasne predmete kojima se dijete može igrati tj. potezati ih, bacati ih i grabiti ih.

Budite kraj bebe i pričajte joj o tim igračkama, to će ih učiniti još zanimljivijima.

2. Igre prstićima i rukama 
Bebe obožavaju kada uzmete njihove male prstiće i ručice i nešto s njima radite. Jako ih zabavlja i kada ih škakljate. 
Znate li kako ide tekst uz škakljanje? 

"Ide buba, ide, gle!
Sve do male glavice!
Ide preko nosa,
traži gdje je kosa!"

Pritom "hodajte" s dva prsta od bebinih stopala do kosice.

3. Igra punjenja i pražnjenja 
Bebe obožavaju kutije i hrpe stvari. Kako bi ih zabavili uzmite veliku kutiju i napunite je svakakvim zanimljivim predmetima.

Pomognite bebi da isprazni posudu pa je opet zajedno napunite. 
Tako bebi pomažete da uči o različitim veličinama, oblicima i težinama. Ova jednostavna igra odličan je način za učenje o tome što je veliko, a što malo, što je prazno, a što puno. 

Imamo još prijedloga za igru, za bebe od 0 do 6 mjeseci i za one od 6-12 mjeseci, a možete besplatno preuzeti i Bebimil knjižicu s pregršt lijepih ideja i savjeta za druženje s djetetom, od rođenja do njegove treće godine, kao i razne divne uspavanke kojih se možda sjećate iz djetinjstva

Sigurni smo da ćete se puuuno igrati!

 

Ispiši

Komentari