Igre s bebom: kako zabavljati bebu od 0 do 12 mjeseci

Bebi treba igra jer kroz nju uči i razvija se. U prvih godinu dana igranje s bebom je prilično jednostavno, a bebi kroz igru treba puno mamine i tatine pažnje. 

Bebama treba igra, kroz igru uče i razvijaju se. Male bebe ne mogu još slagati slagalice ni kartati se Crnog Petra. Njihove igre su drugačije. 

Prvih nekoliko mjeseci bebi treba mama, mama koja hrani i presvlači i mama koja nosi. 

No mama može i biti zabavna tih nekoliko mjeseci. A i tata se može igrati. Igra s tako malim djetetom obuhvaća sve što nije hranjenje, presvlačenje, kupanje i uspavljivanje.

Igre s malom bebom od 0 do 3 mjeseca

Bebe obožavaju gledati lica

1. Bebe vole pamtiti lica
Bebe obožavaju lica. Mamino, tatino, bratovo ili sestrino lice jako je zanimljivo na početku. Kada se beba nosi i kada je gledate u oči i pričate joj, ona se osjeća sigurnom i sretnom. 

Svaki put kada gledate bebu u oči produbljujete vezu koju imate. Za igru, možete raditi različite grimase.

2. Pjevajte bebi i mičite joj ručice
Bebe obožavaju glas mama i tata, bez obzira znaju li roditelji pjevati. Ako pjevanju dodate igranje ručicama i to stalno ponavljate, nakon nekog vremena uočit ćete kako beba sama počinje mahati na poznate pjesmice.

Pročitajte kako se i tata može bolje povezati s bebom ?


3. Potaknite bebina osjetila
Beba uči o svom tijelu i okolini kroz osjetilo opipa. Što više materijala i tekstura opipa, to će ih brže početi raspoznavati. Bebu tako možete polegnuti na dekicu, na ručnik, plahtu od frotira ili svilenu plahtu ili na tepih. 

Možete je masirati u jednostavnoj igri “Trljaj trljaj plješći plješći” koja potiče rad receptora u mišićima u zglobovima te stimulira veze između lijeve i desne strane mozga.

Igre s malom bebom od 3 do 6 mjeseci

1. Vrijeme je za preokretanja
Nekim bebama treba vremena kako bi glavu samostalno držale na ramenima, druge se već rode s tom sposobnosti :) Kada beba već može držati glavu vrijeme je za postavljanje na trbuščić. Tako beba malo pomalo vježba mišiće.

A znate li što je jako zabavno? Uzeti bebu na trbuh i zajedno se rolati po tepihu ili krevetu. Ako niste skloni takvim ekshibicijama možete i bebu lagano preokretati. U ovom razdoblju to će i sama početi. 

2. Ples s bebom
Od kada ste dobili bebu ne izlazite i ne plešete? A zašto ne bi plesali s bebom? Pustite svoje omiljene pjesme, a beba će biti plesni partner.

3. Skrivanje igračke
Jednom kada beba pogledom počinje pratiti predmete koji su joj zanimljivi vrijeme je za igru skrivanja koja je vrlo jednostavna. Sve što trebate je nekoliko kutija različitih veličina i jednu igračku.

U najmanju kutiju stavite igračku i otvarajte kutije. Pitajte bebu gdje je igračka i pokazujte praznu kutiju. Kada konačno dođete do kutije s igračkom dajte je bebi kako bi je zgrabila. 

Igre s bebom od 6-12 mjeseci

Bebama često treba poticaj kako bi se pokrenule

Kada beba prođe prvih šest mjeseci događaju se velike promjene: izbijaju prvi zubići, počinju prvi pravi obroci od voća i povrća i beba može samostalno sjediti. A ta mogućnost omogućava sasvim nove igre.

1. Poligon za bebu
Bebi koja može sjediti već lagano postaje dosadan onaj baby gym. Na dekicu zato stavite sve igračke i neopasne predmete kojima se dijete može igrati tj. potezati ih, bacati ih i grabiti ih.

Budite kraj bebe i pričajte joj o raznim igračkama, to će ih učiniti još zanimljivijim. Ako beba baš ne sjedi čvrsto, oko nje postavite jastuke. 

2. Igre prstićima i rukama 
Bebe obožavaju kada uzmete njihove male prstiće i ručice i nešto s njima radite. Jako ih zabavlja i kada ih škakljate. 
Znate li kako ide tekst uz škakljanje? 
"Ide buba, ide gle!
Sve do male glavice!
Pa će preko nosa da vidi gdje je kosa!"

A bebi samo od stopala do glavice morate hodati s dva prsta. 

3. Igra punjenja i pražnjenja 
Bebe obožavaju kutije i hrpe stvari. Kako bi ih zabavili uzmite veliku kutiju i napunite je svakakvim zanimljivim predmetima.

Pomognite bebi da isprazni posudu pa je opet zajedno napunite. 
Tako bebi pomažete da uči o različitim veličinama, oblicima i težinama. Ova jednostavna igra odličan je način za učenje o tome što je veliko, a što malo, što je prazno, a što puno. 

Imamo još prijedloga za igru, za bebe od 0 do 6 mjeseci i za one od 6-12 mjeseci, a možete besplatno skinuti i Bebimil knjižicu s pregršt lijepih ideja i savjeta za druženje s djetetom, od rođenja do njegove treće godine kao i sve one divne uspavanke koje su nama pjevali kroz djetinjstvo, a mi smo ih zaboravili 

Sigurni smo da ćete se puuuno igrati!

 

Bebimil žitna kašica s mlijekom - gris

Komentari