Igre s bebom od 0-6 mjeseci

Bebe od rođenja prate što se događa oko njih. Uživajte u zajedničkoj, nježnoj igri...

Od rođenja do 1. mjeseca

Trudnoća i porod su iza vas i vaše djetešce je konačno u vašem naručju. 

Prvi mjesec je vrijeme upoznavanja prilagodbe. Po rođenju, beba ne vidi dobro, ali čuje vaš glas i druge zvukove.

Nakon otprilike tjedan dana, beba vidi na udaljenosti od 30-ak cm, a do kraja mjeseca gledat će vas u oči i mirno proučavati vaše lice. Prepoznavati će glas i miris svoje majke. 

Potreba beba za toplinom i bliskošću, gotovo je jednaka potrebi za hranom. Čim više mazite svoju bebu. Pričajte joj tihim, umirujućim glasom, pjevušite joj i nježno je ljuljuškajte.

Ostvarujte kontakt "koža na kožu", naročito pri hranjenju, a nakon što beba podrigne, ostanite još neko vrijeme u tom položaju i opuštajte se zajedno uz nježnu glazbu. 

Pratite bebine pokrete, lagano i nježno je masirajte. Beba u prvim tjednima drži jako stisnute ručice. Nježno joj mazite prstiće, to će je ohrabriti da otvori šačicu.

Od 1. do 2. mjeseca

Pričajte s bebom, pjevajte joj i slušajte nježnu, opuštajuću glazbu. Beba sada ispušta jednostavne zvukove, prepoznaje vas i prati što se događa. Uživat ćete u njezinim prvim osmijesima, uvidjeti kako možete zadržati bebinu pažnju i kako vam uzvraća javljanjem. 

Iznad krevetića ovjesite mobilnu igračku čije kretanje prate ugodni tonovi. Beba će je proučavati sa sve više zanimanja. 

Beba polako otvara dlanove, a pokreti ruku i nogu su sve skladniji. Svojim rukama i prstima privucite bebinu pažnju i uočavajte prati li vaše pokrete, i na kojoj razdaljini. 

Nježno masirajte i dodirujte bebu, govoreći joj što činite; "Moja beba ima nosić, mama mazi trbuščić..."

Od 2. do 3. mjeseca

Vaša je beba ojačala i pokazuje vam da želi sudjelovati u aktivnostima koje se događaju oko nje. Pokušava sve vidjeti, pokretna je i otkriva svoj glas.

Uživa u njemu i spoznaji da je neodoljiv dragim licima koja je okružuju. Uvijek budite svjesni prisutnosti svoje bebe, pozdravljajte ju i pričajte joj što radite. 

igre s bebom su sada veselije. Beba je radoznala pa joj čim više omogućite upoznavanje s čudesnim svijetom. Kad je lijepo vrijeme šećite prirodom i razgovarajte s bebom.

Zastanite da biste joj nešto pokazali, podignite je iz kolica da bi mogla vidjeti stablo, cvijet, djecu kako se igraju... 

U kući nježno bebu polegnite na trbuh i lezite nasuprot nje. Pozovite je, šuškajte šuškalicom veselih boja ili mekanim, šuštavim papirom.

Smiješite se svojoj bebi, toplo je gledajući u oči. Ovakve igre traju kratko, čim primijetite da se beba umorila, stavite je u položaj koji će joj više odgovarati.

Beba sada jasno negoduje, nezadovoljstvo će najčešće artikulirati glasovima: m, p i b, a zadovoljstvo glasovima: a, j i k. Ponavljajte glasove koji je čine sretnom. 

Pročitajte više o igri s bebom od 6 do 12 mjeseci


Beba otkriva svoje tijelo, naročito prstiće, i počinje hvatati svoju odjeću i materijale koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Budite oprezni kako ne bi tkaninu navukla na svoje lice.  Bebina koža je vrlo osjetljiva na različite teksture i materijale. Nabavite šuškave papučice pa se poigrajte "šuškavim" nožicama.

Od 3. do 4. mjeseca

Periodi budnosti vaše bebe su sve dulji, a vaš međusobni odnos sve bogatiji. Vaša beba uživa u poznatim licima, stvarima i mjestima, prepoznaje ih i reagira. Voli se smijati pa je nasmijavajte vedrim izrazima lica i zvukovima. 

Jedna od najdražih bebinih igara će svakako biti "Igra skrivača"! Stavite ruku ili meku gazicu preko lica pa recite bebi; "Gdje je mama?", potom se brzo pojavite uz usklik; "Tu jeee..." 

Sada je već vrijeme i za prvo upoznavanje sa slikovnicama. Neka to budu one izrađene od meke plastike ili tkanine, s jasnim slikama poznatih predmeta u jarkim bojama.

Pokazujte bebi slike i pritom joj pričajte, dozvolite joj da uzme slikovnicu u ručice i "okusi" je. Naravno, vodite računa o higijeni svih stvari koje se nalaze u bebinoj blizini. 

Beba će uživati u rimama i jednostavnim brojalicama, pogotovo ako je uz to nježno dodirujete. 

Bebin dlan nježno držite otvorenim, pa prelazite njime prstima: 


"Ide, ide bubamara, 
ne zna mala, gdje bi stala, 
sletjela je na tvoj dlan: 
Hajde bubamaro van!" 

Poigrajte se i s bebinim nožicama. Mazite bebina stopala i bebine nožne prstiće: 

"Tko to viri iza brijega?
To se mali pačić gega,
a uz njega mama patka, 
večera ih čeka slatka!" 

U ovoj dobi, većina dojenčadi uživa u kupanju. Beba će se smijati "šljapkajući" ručicama i nožicama! Zabavljajte se s veselim, plutajućim igračkama.

Igranje s bebom

Od 4. do 5. mjeseca

Beba sada već razlikuje noć i dan i voli rutinu hranjenja, spavanja, kupanja, igre... S držanjem glavice više nema problema, pa je jednostavnije igrati se s bebom. 

Kad leži na trbuhu, beba podiže tijelo uz potporu istegnutih ruku i već se može preokrenuti na leđa. Svojem malom istraživaču omogućite sigurnu okolinu i zabava može početi! 

Lezite potrbuške nasuprot bebi i potičite je da oponaša vaše pokrete. Pritom joj cijelo vrijeme veselo pričajte, obraćajte joj se njenim imenom.

Beba će uživati u kotrljanju, na jednu pa na drugu stranu, pažljivo i na mekoj podlozi. Tako se poigrajte i s mekom lopticom, neka je beba sama zakotrlja. 

Upoznavajte bebu s raznim predmetima, raznih oblika, boja i tekstura. Svi predmeti mogu proizvesti zvuk. One koji su meki i lagani pružite bebi kako bi ih upoznala i sama proizvela šuštavi, zvonki ili prigušeni zvuk. 

Izradite od šarene čarape neku životinju, možete je i nacrtati na bijeloj čarapi, a potom bebi pričajte o toj životinji, neka se kreće i glasa.

Tako se možete igrati i s plišanim igračkama: "maca kaže - mijau, zeko skače - hop". 
Ne zaboravite na šetnje u kojima će beba svakodnevno otkrivati nešto novo. 

I dalje nježno masirajte bebu; kod prematanja, nakon kupanja, u igri. Imenujte dijelove njezinog tijela kojima prelazite rukama: "Kako su ovo lijepe ručice, kako su ovo lijepe nožice...". 

Koristite brojalice
"Jedna pusa - dirni usta,
žuta, plava - tu je glava,
crni kos - tu je nos,
lete ptice - dirni lice." 

Zabavljajte se prilikom kupanja!

Od 5. do 6. mjeseca

Beba je savladala okretanje s trbuščića na leđa. Kad leži na leđima, diže glavicu u želji da se podigne u sjedeći položaj. Do kraja šestog mjeseca, beba pri sjedenju još treba oslonac. Najbolji oslonac će biti vaše naručje. 

Pročitajte više o igri s djetetom od 1 do 3 godine života 

Sada već možete uključiti igru "Điha, điha", tako što ćete bebu nasloniti na svoje tijelo i držeći je na koljenima koja ćete lagano odizati, pjevati: "Điha, điha, moj konjiću, na sve četiri krute, điha-điha, mi idemo na daleke pute..." 

Beba će obožavati vaše lice i kosu, dopustite joj da istražuje! Pritom joj govorite; "To sam ja, tvoja mama, mama ima oči, mama ima kosu..." 

Beba će uživati i u svojem odrazu u ogledalu. Postoje prostirke (baby gym), opremljene s raznim šarenim i zveckavim igračkama, malim plastičnim ogledalcima, po kojima će se beba kretati i istraživati. 

Što više čitajte bebi i pokazujte joj slike. To su još uvijek meke slikovnice koje će beba sada pokušati grickati prvim zubićima pa budite oprezni.

Isto je i s mekim kockicama koje će posvuda valjati i sa zanimanjem prebacivati po ručicama. 
Ručice su bebin alat i uvijek radosno sredstvo igre. Brojite prstiće, pljeskajte dlanom od dlan, a sve uz brojalice dječje pjesmice. 

Broji se od palca:

"Ovaj ide u lov,
ovaj za njim,
ovaj kuću čuva,
ovaj ručak kuha,
a ovaj: cigu-ligu, maci figu!"
(tu se mali prstić vrti i škaklja)

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari