Igre s bebom od 0-6 mjeseci

Pjevanje je najbolja igra za male bebe.
Datum objave: 11.03.2016.

Bebe od rođenja prate što se događa oko njih. Uživajte u zajedničkoj, nježnoj igri...

Od rođenja do 1. mjeseca

Trudnoća i porod su iza Vas i dugo očekivano djetešce je konačno u Vašem naručju. 

Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja prilagodbe. Po rođenju, beba ne vidi dobro, ali čuje Vaš glas i druge zvukove.

Nakon otprilike tjedan dana, beba vidi na udaljenosti od 30-tak cm, a do kraja mjeseca gledati će u Vaše oči i mirno proučavati Vaše lice. Prepoznavati će glas i miris svoje majke. 

Potreba beba za toplinom i bliskošću, gotovo je jednaka potrebi za hranom. Čim više mazite svoju bebu. Pričajte joj tihim, umirujućim glasom, pjevušite joj i nježno je ljuljuškajte.

Ostvarujte kontakt "koža na kožu", naročito pri hranjenju, a nakon što beba podrigne, ostanite još neko vrijeme u tom nezamjenjivom položaju i opuštajte se zajedno uz nježnu glazbu. 

Pratite bebine pokrete, lagano i nježno je masirajte. Beba u prvim tjednima drži jako stisnute ručice. Nježno joj mazite prstiće, to će je ohrabriti da otvori šačicu.

Od 1. do 2. mjeseca

Pričajte s bebom, pjevajte joj i slušajte opuštajuću glazbu. Beba sada ispušta jednostavne zvukove, prepoznaje Vas i prati što se događa. Uživati ćete u njezinim prvim osmijesima, uvidjeti kako možete zadržati njezinu pažnju i kako Vam uzvraća javljanjem. 

Ponad krevetića ovjesite mobilnu igračku čije kretanje prate ugodni tonovi. Beba će je proučavati sa sve više zanimanja. 

Beba polako otvara dlanove, a pokreti ruku i nogu su sve manje nezgrapni. Svojim rukama i prstima privucite bebinu pozornost i uočavajte prati li Vaše pokrete, i na kojoj razdaljini. 

Nježno masirajte i dodirujte bebu, govoreći joj što činite; "Moja beba ima nosić, mama mazi trbuščić..."

Od 2. do 3. mjeseca

Vaša je beba ojačala i daje Vam na znanje da želi sudjelovati u aktivnostima koje se zbivaju oko nje. Nastoji sve vidjeti, pokretna je i otkriva svoj glas.

Uživa u njemu i spoznaji da je neodoljiv dragim licima koja je okružuju. Uvijek budite svjesni prisutnosti svoje bebe, pozdravljajte je i pričajte joj što radite. 

igre s bebom su sada veselije. Beba je radoznala pa joj čim više omogućite upoznavanje s čudesnim svijetom. Za lijepoga vremena šećite prirodom i pritom razgovarajte s bebom.

Zastajkujte da biste joj nešto pokazali, podignite je iz kolica da bi mogla promotriti stablo, cvijet, djecu kako se igraju... 

U kući nježno bebu polegnite na trbuh i lezite nasuprot nje. Pozovite je, šuškajte šuškalicom veselih boja ili mekanim, šuštavim papirom.

Smiješite se svojoj bebi, toplo je gledajući u oči. Ovakve igre traju kratko, čim primijetite bebin zamor, stavite je u položaj koji će joj više odgovarati.

Beba sada jasno negoduje, nezadovoljstvo će najčešće artikulirati glasovima: m, p i b, a zadovoljstvo glasovima: a, j i k. Ponavljajte glasove koji je čine sretnom. 

Beba otkriva svoje tijelo, naročito prstiće, i počinje hvatati svoju odjeću i materijale koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Budite oprezni kako ne bi tkaninu navukla na svoje lice.  Bebina koža je vrlo osjetljiva na različite teksture i materijale. Nabavite šuškave papučice pa se poigrajte "šuškavim" nožicama.

Od 3. do 4. mjeseca

Periodi budnosti Vaše bebe su sve dulji, a Vaš međusobni odnos sve bogatiji. Vaša beba uživa u poznatim licima, stvarima i mjestima, prepoznaje ih i reagira. Voli se smijati pa je nasmijavajte vedrim izrazima lica i zvukovima. 

Jedna od najdražih bebinih igara će svakako biti "Igra skrivača"! Stavite ruku ili meku gazicu preko lica pa recite bebi; "Gdje je mama?", potom se brzo pojavite uz usklik; "Tu jeee..." 

Sada je već vrijeme i za prvo upoznavanje sa slikovnicama. Neka to budu one izrađene od meke plastike ili tkanine, s jasnim slikama poznatih predmeta u jarkim bojama. ,

Pokazujte bebi slike i pritom joj pričajte, dozvolite joj da uzme slikovnicu u ručice i "okusi" je. Naravno, vodite računa o higijeni svih stvari koje se nalaze u bebinoj blizini. 

Beba će uživati u rimama i jednostavnim brojalicama, pogotovo ako je uz to nježno stimulirate dodirom. 

Bebin dlan nježno držite otvorenim, pa "šetajte" njime prstima: 


"Ide, ide bubamara, 
ne zna mala, gdje bi stala, 
sletjela je na tvoj dlan: 
Hajde bubamaro van!" 

Poigrajte se i nožicama. Mazite bebina stopala i bebine nožne prstiće: 

"Tko to viri iza brijega?
To se mali pačić gega,
a uz njega mama patka, 
večera ih čeka slatka!" 

U ovoj dobi, većina dojenčadi uživa u kupanju. Beba će se smijati "šljapkajući" ručicama i nožicama! Zabavljajte se s veselim, plutajućim igračkama.

Igranje s bebom

Od 4. do 5. mjeseca

Beba sada već razlikuje noć i dan i voli rutinu hranjenja, spavanja, kupanja, igre... S držanjem glavice više nema problema, pa je jednostavnije igrati se s bebom. 

Kad leži na trbuhu, beba odiže tijelo uz potporu istegnutih ruku i već se može preokrenuti na leđa. Svojem malom istraživaču omogućite sigurnu okolinu i zabava može početi! 

Lezite potrbuške nasuprot bebi i potičite je da oponaša Vaše pokrete. Pritom joj cijelo vrijeme veselo pričajte, obraćajte joj se njezinim imenom.

Beba će uživati u kotrljanju, na jednu pa na drugu stranu, pažljivo i na mekoj podlozi. Tako se poigrajte i s mekom lopticom, neka je beba sama zakotrlja. 

Upoznavajte bebu s raznim predmetima, raznih oblika, boja i tekstura. Svi predmeti mogu proizvesti zvuk. One koji su meki i lagani pružite bebi kako bi ih upoznala i sama proizvela šuštavi, zvonki ili prigušeni zvuk. 

Izradite od šarene čarape neku životinju, možete je i nacrtati na bijeloj čarapi, a potom bebi pričajte o toj životinji, neka se kreće i glasa.

Tako se možete igrati i s plišanim igračkama: "maca kaže - mijau, zeko skače - hop". 
Ne zaboravite na šetnje u kojima će beba svakodnevno otkrivati nešto novo. 

I dalje nježno masirajte bebu; kod prematanja, nakon kupanja, u igri. Imenujte dijelove njezinog tijela kojima prelazite rukama: "Kako su ovo lijepa leđa, kako su ovo lijepe nožice...". 

Koristite brojalice
"Jedna pusa - dirni usta,
žuta, plava - tu je glava,
crni kos - tu je nos,
lete ptice - dirni lice." 

Zabavljajte se prilikom kupanja!

Od 5. do 6. mjeseca

Beba je savladala okretanje s trbuščića na leđa. Kad leži na leđima, odiže glavicu u želji da se podigne u sjedeći položaj. Do kraja šestog mjeseca, beba pri sjedenju još treba oslonac. Najbolji oslonac će biti Vaše naručje. 

Sada već možete uključiti igru "Điha, điha", tako što ćete bebu nasloniti na svoje tijelo i držeći je na koljenima koja ćete lagano odizati, pjevati: "Điha, điha, moj konjiću, na sve četiri krute, điha-điha, mi idemo na daleke pute..." 

Beba će obožavati Vaše lice i kosu, dopustite joj da istražuje! Pritom joj govorite; "To sam ja, tvoja mama, mama ima oko, mama ima kosu..." 

Beba će uživati i u svojem odrazu u ogledalu. Postoje prostirke (baby gym), opremljene s raznim šarenim i zveckavim igračkama, malim plastičnim ogledalcima, po kojima će se beba kretati i istraživati. 

Što više čitajte bebi i pokazujte joj slike. To su još uvijek meke slikovnice koje će beba sada pokušati grickati prvim zubićima pa budite oprezni.

Isto je i s mekim kockicama koje će posvuda valjati i sa zanimanjem prebacivati po ručicama. 
Ručice su bebin alat i uvijek radosno sredstvo igre. Brojite prstiće, pljeskajte dlanom od dlan, a sve uz brojalice dječje pjesmice. 

Broji se od palca:

"Ovaj ide u lov,
ovaj za njim,
ovaj kuću čuva,
ovaj ručak kuha,
a ovaj: cigu-ligu, maci figu!"
(tu se mali prstić vrti i škaklja)

Komentari