Igre s bebom od 6-12 mjeseci

Nakon 6. mjeseca starosti, beba otkriva novi svijet...

Od 6. do 7. mjeseca

Vaša beba počinje polako sjediti i to joj daje uzbudljiv i nov pogled na svijet oko sebe. Možete bebi dati neki mali predmet, tako da uvježbava tzv. "pinceta zahvat" (hvatanje kažiprstom i palcem), ali oprez - ne toliko mali da ga može progutati. 

Igrajte se i pjevajte pljeskajući dlanovima. Koristite u igri mekanu loptu i prve kockice.  Dok beba sjedi, stavite loptu pred nju i pokažite bebi kako da loptu odgurne ručicama ili nožicama i tako je vrati nazad.

Bebe vole ritmičku buku. Zato vole sve iz mamine kuhinje. Prepoznaju niske i visoke tonove različitih materijala i uče koristiti istovremeno obje ruke. 

Kada se beba već može okretati, igrajte se igara na podu. Neka beba pokuša uhvatiti igračku jednom rukom, dok leži potrbuške. 

Ovo je pravo vrijeme za slikovnice sa slikama životinja. Pričajte bebi, recite joj kako se koja životinja glasa. Prve knjige ne trebaju imati tekst, dovoljne će biti jednostavne slike s veselim, živim bojama te po mogućnosti raznih tekstura. Potaknite bebu da dodirne i osjeti razne materijale na slikovnici. 

Stavite bebine prstiće na svoje usne i brujite usnama, neka osjeti vibraciju - jako će se začuditi tom novom otkriću.

Bebe s radošću prihvaćaju pjesmice koje uključuju cupkanje i pljeskanje, a uskoro će same početi oponašati i pjevati, na svoj preslatki način. 

Pročitajte više o igri s bebom od rođenja do 6 mjeseci starosti

Bebe obožavaju igre skrivača. Sakrijte igračku i pitajte bebu gdje je. Izaberite igračku koja ima zvuk koji će bebi pomoći pri traženju.

Od 7. do 8. mjeseca

Igrajte igrice s bebinim prstićima
Ne zaboravite na igre prilikom kupanja, tako da i kupanje bude zabava. 

Možete se igrati igara uzimanja i davanja. Stavite neki predmet u bebin dlan, potom nježno uzmite predmet i recite: "Bravo, dala/dao si mami! Evo poljubac, a sad će ti mama vratiti." Ponavljajte igru. 

Igre "da i ne": Sjednite s bebom na pod, a neka igračka bude ispred nje. Govorite: "Ima li mama tu igračku? Neee...!", a pri izgovaranju odmahnite glavom. Potom postavite drugo pitanje na koje je odgovor "da", te popratite taj odgovor kimanjem glave. 

Kada beba zna okretati svoje tijelo, vrijeme je za igre "rolanja". Lezite na pod pored bebe. Pozovite je imenom i okrenite je prema sebi. Dajte joj poljubac. Sada ponovite isto, ali je okrenite na drugu stranu.

Lezite licem prema bebi, sakrijte igračku, pa je zajedno pronađite. 
Sortiranje igračaka nije lako, no možete pokušati ponešto. Posložite čarapice, igračku, jabuku..., ali neka sve bude u, primjerice, crvenoj boji, te potom to bebi i objasnite.

Od 8. do 9. mjeseca

Beba sada već sjedi, ali i počinje puzati. Sjednite s njom na pod i igrajte se, posjednite bebu na svoja koljena i pjevajte. 

Igrajte igru "tunel zabave". Tunel možete napraviti jednostavno od kartonskih kutija, od stolaca ili kupiti gotov tunel. Neka tunel bude kratak kako bi beba što prije došla do vas. Ta igra ohrabruje dijete. Možda će beba biti u početku malo nesigurna, ali uskoro će naučiti uživati u igri, naročito ako je na kraju tunela dočeka zagrljaj. 

Ohrabrite bebu pitanjima: "Što želiš?" ili "Pokaži tati!". Neka vas beba oponaša. 
Pokažite joj kako će složiti baby kocke. 

Svaki put kad nekamo idete ili netko odlazi, recite "pa-pa". Sve što radite svakodnevno opisujte i pokazujte. 
Igračke su bebino blago. Sakupite zajedno i selektirajte zanimljive igračke (šuškalice, kocke, lopte, čarape...), stavite ih zajedno u mekanu kutiju. Zašuškajte.

Kada se beba zainteresira, pustite je da istražuje. Neka na kraju igre pokuša vratiti igračke u kutiju.

Igranje s bebom

 

Od 9. do 10. mjeseca

Postavljajte bebi jednostavna pitanja. 

Ne zaboravite kako bebe vole koristiti stvari iz mamine kuhinje kao igračke. 

Pročitajte više o igri s djetetom od 1 do 3 godine starosti

Ponavljajte riječi i slogove, npr. "vau-vau" za psa. Ako beba kaže "vau-vau", vi odgovorite: "Da, to je pas!". 

Igrajte se puno igara na podu ili, ako možete, vani na travi. Prevrćite se na podu lijevo-desno. Koristite neki predmet (neka bude mekan i ne previsok, npr. jastuk) kao prepreku kada beba puzi. Naravno, uvijek budite uz bebu i određujte joj smjer. 

Igrajte se s lutkama, oponašajte zvukove i pjevajte. Možete i sami napraviti jednostavne lutke koje se navuku na ruku. Oprez - pazite da su svi dijelovi igračke dobro učvršćeni ili zašiveni.

Od 10. do 11. mjeseca 

Često zajedno sortirajte igračke po nekom smislu ili boji. Sve igračke mogu biti kockastog, a drugi puta kružnog oblika. Svaki put objasnite bebi što radite. 

Zabavite se sa smjesom koja nalikuje plastelinu, a napravite je sami: dobro umijesite 2 čaše brašna, čašu soli, 2 velike žlice ulja te 1 žličicu jestive boje. Smjesu spremite u plastične vrećice. Možete napraviti i smjesu za obično tijesto te u nju dodati jestivu boju. Izradite razne figurice, napravite likove s očima, ustima, ušima... Pritom pazite da beba smjesu ne stavlja u usta.

U ovoj dobi, djeca razumiju koncept jednostavne priče, zato im pričajte priče svojim riječima, što jednostavnije. 

Bebe vole proizvoditi svoju glazbu. Osim sa stvarima iz mamine kuhinje, beba može stvarati svoju glazbu na malom bubnju ili sličnim igračkama po kojima može udarati i stvarati zvukove.

Od 11. do 12. mjeseca

U ovom razdoblju, vidjet ćete kako je vaša beba narasla u živahno jednogodišnje dijete. 
Gledajte zajedno foto albume i govorite djetetu tko je tko na slikama vaše obitelji. Ne predugo, jer je djetetova koncentracija još kratka. 

Dijete će zavoljeti slikovnice jer voli to vrijeme provedeno s vama. 
Koristite boje. Upoznajte dijete s crtanjem i pustite ga da bude kreativno - neka jestivim bojama crta prstićima ili radite otiske dlana. Dijete će s veseljem napraviti nered i eksperimentirati s bojama. 

Ohrabrujte prve riječi, ponavljajte rime i pjesmice, čitajte. 
Pomozite djetetu u sklapanju prijateljstava, neka se druži s vršnjacima.

Ispiši

Komentari