Igre s djetetom od 1-3 godine

Najvažnije je omogućiti mališanima puno istraživanja i igre...

Jednogodišnjaci

Vaše dijete hoda uz oslonac, a uskoro će se pojaviti i prvi samostalni koraci. Jednogodišnjaci kombiniraju pokrete ruku i počinju se organizirano igrati. 

Pripremite posudice raznih veličina pa se zabavljajte stavljanjem manjih u veće. Mališani obožavaju vaditi stvari pa im osigurajte neku "škrinju s blagom". Veseli ih i nošenje stvari koje onda smisleno ispuštaju tamo gdje žele. 

Nabavite velike, raznobojne kocke. Dijete će uspjeti složiti toranj od nekoliko kocaka, a vi pohvalite njegov napredak. 
Pomagat će vam pri kupanju i oblačenju, dopustite mu da samo pripremi igračke za kupanje i samo odabere odjeću. Na neko će ga vrijeme zainteresirati slaganje odjeće. 

Pročitajte više o igri s bebom od rođenja do 6 mjeseci starosti

Zabavljajte se igrama skrivanja, crtanjem bojama za djecu, igrama loptom ili balonima, sviranjem i lupanjem, šetnjama, igrama u parku. 

Jednogodišnjaci "brbljaju" uz kombiniranje suglasnika i vokala, reagiraju na svakodnevne riječi i pitanja, mašu na pozdrav i pokazuju prstom. Puno pričajte, čitajte, pjevajte, plešite i smijte se! 

To su male mudrice koje poput spužvice upijaju sve oko sebe, pa eto ideje za igru! Uzmite spužvu ili meku krpicu, jednu posudicu s toplom vodom i jednu praznu posudicu. Dijete će uživati močeći spužvu i cijedeći je u praznu posudicu!

Dvogodišnjaci

Dvogodišnjaci su neodoljivi, ali znaju biti prilično tvrdoglavi i nepredvidljivi. Budite dosljedni, strpljivi i nastojte zadržati smisao za humor! 

Npr. kad ne znate što ćete, uzviknite: "Vlakić!". Vi ćete biti "lokomotiva", a dijete će se uhvatiti za vašu odjeću i biti "vagon". Kružite stanom uz zvukove vlaka i zastajkivanje na "postajama". 


Igre u kući: 
- preoblačite se u raznu odjeću i obuću, radite male predstava s igračkama, pjevajte i plešite, igrajte se lovice i skrivača, bacajte lopticu u zrak uz pomoć nategnute tkanine, slažite kockice, crtajte i slikajte, izrađujte i oblikujte tijesto, igrajte se sa sirovom tjesteninom s kojom ćete zveckati, presipavati je i bojiti, vježbajte prstiće otkopčavajući i zakopčavajući gumbiće 

Igranje u kući

Igre na otvorenom: 
- u vrtu ili na terasi sadite cvijeće ili začinsko bilje, loptajte se, posjetite Zoološki vrt, igrajte se u parku, šetajte prirodom i proučavajte je, pušite balone od sapunice, crtajte kredom, neka dijete vozi ili gura vozilo na kotačima, uspostavljajte kontakte s drugom djecom

Igrajte se igre "Dan i noć"; kad kažete "dan", dijete ostaje stajati, kad kažete "noć", dijete treba čučnuti! 

Oko druge godine, djeca ubrzano svladavaju riječi i povezuju ih u kratke rečenice. Ohrabrujte ih s puno međusobne komunikacije, čitajte slikovnice, imenujte osobe, mjesta i stvari, i puno se volite!

Pročitajte više o igri s bebom od 6 do 12 mjeseci starosti

Trogodišnjaci

Dijete je postalo svjesno sebe i svoje odvojenosti od roditelja. Sada jasno izražava svoju volju u okviru postavljenih granica. Ovladalo je mnogim složenim motoričkim vještinama i prilično je samostalno. 

Najvažnije je omogućiti trogodišnjaku da se iskuša i sudjeluje u raznim aktivnostima, naročito onima za koje pokazuje talent. S obzirom da su dosta nesigurni, trogodišnjacima je vrlo važno emocionalno toplo i podržavajuće okruženje.

Nikad dijete nemojte uspoređivati s drugom djecom. 

Trogodišnjaci su iznimno radoznali, pa strpljivo odgovarajte na njihovo "Zašto?"

Čitajte različite slikovnice i knjige, te one koje nude objašnjenja na najčešća dječja pitanja. Igrajte se igara u kojima ćete pogađati čega ima više, što je manje ili veće, ispred ili iza, kojeg je oblika i čemu služi. 

U ovoj se dobi djeca rado igraju igara pretvaranja kroz zamjene uloga, igre različitih zanimanja (liječnik, kuhar...), improvizirane predstave. Ovakve simboličke igre im pomažu da se lakše nose sa svakodnevnim izazovima, a ujedno ih uče o odnosima i pravilima. 


Druge zabavne igre: s kutijama, s dječjim kartama, igre pamćenja (memory) i druge društvene igre, šator od deka, igre s pijeskom kojega ćete izraditi od brašna i ulja u omjeru 8:1 (8 šalica brašna, 1 šalica ulja), igre plastelinom, crtanje, slikanje, izrezivanje, lijepljenje, slaganje puzzli, istraživačke igre na otvorenom. 

Posjećujte kazališne i slične predstave i potičite igre s vršnjacima. A prije spavanja, stisnite se uz svoju pametnu glavicu, nježno si pričajte i pomazite se, a onda (barem ponekad, dragi mama i tata), ukradite se svijetu pa skupa utonite u najljepši san.

Ispiši

Komentari