Kako izgleda beba nakon poroda?

Pravilna glavica, rumeni obraščići, prelijepe oči, maleni nosić... - tako najčešće roditelji očekuju da će izgledati njihova beba nakon poroda.

No, stvarnost je ipak drugačija i novi se roditelji često iznenade kad po prvi puta ugledaju svoju bebu jer ona ne izgleda kao bebe na reklamama.

I bebe se umore kod poroda

Rođenje je najnaporniji događaj u životu male bebe. Dolazak na veliki svijet iz sigurnosti i topline majčinog tijela je satima dugo, iscrpljujuće putovanje.
 

I mama i beba iscrpljeni su poslije poroda.

Beba osjeća kontrakcije zidova maternice koji je guraju prema rodnici, a nakon rođenja mora obaviti još jedan važan zadatak; prvi puta udahnuti zrak svojim malenim plućima.

Nakon toliko muke, nije čudno što tek rođene bebe ne izgledaju onako kako će izgledati već za koji dan.
 

Nježno kao bebina koža

Koža tek rođene bebe može biti naborana, intenzivno crvena, pa čak i ljubičastih tonova, ovisno o tome koliko je trajao porod.

Tragove na nježnoj bebinoj koži ostavljaju kontrakcije i sam prolazak kroz porođajni kanal.

Naborana sluzava koža male bebe prvo je što novopečeni roditelji ugledaju.

Zatim, bebe na svijet dolaze prekrivene bijelom sluzi koja ih je u posteljici štitila od plodne vode, a mogu imati i meke, bijele dlačice - lanugo, koje su ih također štitile u maminom trbuhu. Te sitne dlačice otpadaju u roku od nekoliko tjedana.

Bebama rođenim iza 40. tjedna trudnoće koža može izgedati naborano ili “ljuskavo”. Par dana nakon poroda takvi nabori se izravnaju, a ljuskice otpadnu i koža će poprimiti pravi izgled.

Neke se bebe rađaju s takozvanim rodinim ugrizom, nakupinom ili proširenjem krvnih žila na koži koje se mogu povući unutar godine dana ili ostati trajno na koži.

"Rodin ugriz" prilično je česta pojava (ima je otprilike 30-50% novorođenčadi) i ne treba se posebno tretirati.

Bebina glava neobičnog je oblika

Bebe koje se rode prirodnim putem, često imaju blago izduženu glavicu. Kosti bebine lubanje nisu srasle kako bi beba mogla lakše proći kroz porođajni kanal. Glavica se prilagođava kanalu i neko vrijeme može biti izdužena, no vraća se u svoj oblik za nekoliko dana.

Kako se kosti lubanje vraćaju na mjesto, tako se mogu primijetiti i mekši dijelovi na bebinoj glavici koji se zovu fontanele.

One se nalaze na tjemenu (prednja ili velika fontanela) i na potiljku (mala ili zadnja fontanela) i srastaju kako beba raste.

Neke bebe dolaze na svijet s bujnom kosom, dok su druge potpuno ćelave. No, bebina prva kosa u pravilu otpada, a njezino mjesto zauzima prava, trajna kosica.

Pročitajte više: Prvih mjesec dana s bebom ?

Prvi pogled

Bebine oči često su natečene nakon poroda iz istog razloga zbog kojeg je glavica izdužena - naporan prolazak kroz porođajni kanal.

Otekline će se ubrzo smanjiti i roditelji će uživati u najslađim pogledima. Početna natečenost može otežati i raspoznavanje boje bebinih očiju, no prava boja očiju se ionako formira otprilike do šestog mjeseca života.

Bebine okice često su natečene nakon poroda.

Roditelji koji uspiju uloviti pogled svojeg malog uspavanog mališana ne moraju brinuti ako on škilji ili je malo razrok. Očni mišići još su relativno slabi i treba im nekoliko tjedana da ojačaju.

Što još očekivati?

Tanke nožice i ručice krase mali prstići na kojima su mali noktići. Ako je beba rođena nakon termina, noktići će u većini slučajeva biti malo duži.

Osim očiju, bebama mogu biti natečene i grudi i genitalije, a krivac za to su majčini trudnički hormoni čije se djelovanje smanjuje kroz nekoliko tjedana nakon poroda.

Majčini hormoni mogu uzrokovati i pojavu malenih prištića na bebinoj koži, no oni se ne tretiraju već prolaze s vremenom.

Vaša beba uskoro će izgledati drugačije.

Ako vas je izgled vaše bebe malo iznenadio, budite bez brige. Kroz nekoliko tjedana vaša beba ne samo da će izgledati kao bebe na reklamama, već će biti nebrojeno puta ljepša. 

 

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

 

 

Ispiši

Komentari