Kako izgledaju male bebe nakon poroda?

Rumeni obraščići, preslatke okice, mekani jastučići na ručicama i nožicama, medeni bezubi osmijeh - velik broj ljudi nakon poroda očekuje svoje maleno klupko veselja.

No, stvarnost je ipak drugačija i novi se roditelji često iznenade kada po prvi puta ugledaju svoju bebu jer ona ne izgleda ni slično kao bebe na reklamama.

I bebe se umore kod poroda

Rođenje je najnaporniji događaj u životu male bebe. Dolazak na veliki svijet preko uskog prolaza iz sigurnosti i topline majčinog trbuha može biti velika trauma za tako maleno biće. Još kada ih nekoliko sati prije stišću zidovi dosadašnjeg doma, nije ni čudno što bebe dolaze na svijet plačući.

Da, porod je iscrpljujući i za mamu i za bebu, naročito kada traje nekoliko sati, a kod prvorotkinja može trajati čak 16 sati.

I mama i beba iscrpljeni su poslije poroda.

A to znači da je i beba cijelo to vrijeme pod stresom jer osjeća kontrakcije zidova maternice koji je guraju prema rodnici.

Kada je beba konačno vani, mora obaviti još jedan jako težak zadatak: prvi puta udahnuti zrak svojim malenim plućima. Taj je prvi udah često popraćen i prvim plačem.

Nakon toliko posla, nije ni čudno što bebe ne izgledaju kao na reklamama već kao mali crveni naboranci. Da, male, tek rođene bebe izgledaju čudno, ali ne zadugo.

Nježno kao bebina koža - ili ipak ne?

Prvo što novopečeni roditelji ugledaju je naborana sluzava koža male bebe. Ona može biti crvena, pa čak i ljubičastih tonova, ovisno o tome koliko je trajao porod, a mogu se vidjeti i masnice, koje spadaju pod najčešće lakše ozljede novorođenčeta prilikom vaginalnog porođaja.

Kontrakcije i sam prolazak kroz porođajni kanal ostavljaju traga na nježnoj bebinoj koži i bebe mogu neko vrijeme biti intenzivne boje, no to se brzo povlači.

Naborana sluzava koža male bebe prvo je što novopečeni roditelji ugledaju.

Osim bora i boje, bebe na svijet dolaze prekrivene bijelom sluzi koja ih je u posteljici štitila od plodne vode, a mogu imati i sitne bijele dlačice - lanugo, koje su ih također štitile u maminom trbuhu. Te sitne dlačice otpadaju u roku od nekoliko tjedana i nisu razlog za zabrinutost.

Bebama rođenim iza 40. tjedna trudnoće koža može izgedati naborano ili “ljuskavo”. Par dana nakon poroda takvi nabori se izravnaju, a ljuskice otpadnu i koža će poprimiti pravi izgled.

Neke se bebe rađaju s takozvanim rodinim ugrizom, nakupinom ili proširenjem krvnih žila na koži koje se mogu povući unutar godine dana ili ostati trajno na koži.

Rodin ugriz prilično je česta pojava (ima je otprilike 30-50% novorođenčadi) i ne treba se posebno tretirati.

Bebina glava neobičnog je oblika

Osim kože intenzivne boje, male bebe koje se rode prirodnim putem imaju blago izduženu glavicu koja može podsjećati na čunj. Kosti bebine lubanje nisu srasle kako bi beba mogla lakše proći kroz porođajni kanal. Glava se prilagođava kanalu i neko vrijeme može biti izdužena, no vraća se u svoj oblik za nekoliko dana.

Kako se kosti lubanje vračaju na mjesto, tako se mogu primijetiti i mekši dijelovi na bebinoj glavici koji se zovu fontanele.

One se nalaze na tjemenu (prednja ili velika fontanela) i na potiljku (mala ili zadnja fontanela) i srastaju kako beba raste.

Neke bebe dolaze na svijet s bujnom kosom dok su druge potpuno ćelave. No, u kom god se obliku pojavi, bebina prva kosa u pravilu otpada, a njezino mjesto zauzima prava, trajna kosica.

Pročitajte više: Prvih mjesec dana s bebom ?

Prvi pogledi

Bebine okice često su natečene nakon poroda iz istog razloga zbog kojeg je glava izdužena - naporan prolazak kroz porođajni kanal.

Otekline će se ubrzo smanjiti i roditelji će uživati u najslađim pogledima. Početna natečenost može otežati i raspoznavanje boje bebinih očiju, a čija se prava boja formira otprilike do šestog mjeseca života.

Bebine okice često su natečene nakon poroda.

Roditelji koji uspiju uloviti pogled svog malog uspavanog mališana ne moraju brinuti ako on škilji ili je malo razrok. Očni mišići još su relativno slabi i treba im nekoliko tjedana da ojačaju tako da nema razloga za zabrinutost.

Što još očekivati?

Tanke nožice i ručice krase mali prstići na kojima su mali noktići. Ako je beba rođena nakon termina noktići će u većini slučajeva biti malo duži.

Iako dugi nokti na tako malim prstićima mogu izgledati kao nemoguća misija za rezanje, no ti su noktići mekani i ne bi trebali stvarati probleme. 

Osim očiju, bebama mogu biti natečene i grudi i genitalije, a krivac za to su majčini trudnički hormoni čije se djelovanje smanjuje kroz nekoliko tjedana nakon poroda.

Majčini hormoni mogu uzrokovati i pojavu malenih prištića na bebinoj koži, no oni se ne tretiraju već prolaze s vremenom.

Vaša beba uskoro će izgledati drugačije.

Ako vas je izgled vaše male bebe malo iznenadio, budite bez brige. Kroz nekoliko tjedana i vaša će beba izgledati kao one na reklamama, samo što će biti nebrojeno puta ljepša. 

 

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

 

 

Komentari