Jastuk za bebe: treba li ga beba i kakav treba biti?

Male bebe trebale bi spavati na ravnom, bez jastuka i stvari koje joj mogu remetiti san, ili je čak dovesti u opasnost. Prvi bebin jastuk trebao bi biti tanak i adekvatne čistoće. 

Beba dolazi… već imate krevetić, pronašli ste divnu posteljinu i dekice sa simpatičnim likovima. A što je s jastukom za bebe?

Kada je pravo vrijeme za jastuk za bebu? I kakav on treba biti?  

Kad je vrijeme za jastuk za bebu?

Kada je beba sasvim malena, ne preporučuje se spavanje na jastuku. 

Zapravo, studija koju su proveli istraživači s američkog Nacionalnog instituta dječjeg i ljudskog razvoja Eunice Kennedy Shriver  ističe kako spavanje na jastuku u pojedinim slučajevima može dovesti do gušenja bebe. 

To se događa ako beba spava na velikim i dubokim jastucima, tada postoji mogućnost da u njih utone ili se iz nekog razloga jastuk nađe na bebinom licu i blokira bebine dišne puteve. Beba s jastuka može i otkliziti, a veće bebe (od pet ili šest mjeseci) koje se počinju dizati mogu jastuk iskoristiti kao stepenicu za izlazak tj. pad s visoko postavljenog krevetića. 

Jastuk bebi možete staviti u krevetić najranije s navršenih godinu dana, a mnogi ističu kako je vrijeme za jastuk u krevetiću nakon drugog rođendana. 

Zapravo, dijete je spremno za jastuk u krevetiću kada možete staviti kvačicu kraj sljedećih znakova:

  • Dijete se tijekom noći konstantno budi i prevrće.
  • Dijete na kauču naslanja glavu na ukrasne jastučiće. 
  • Dijete tijekom spavanja na velikom krevetu (s tatom i mamom) traži jastuk. 
  • Ramena mališana su šira od glavice što znači da će djetetu biti ugodnije spavati na jastuku nego na ravnom madracu.

Dijete će samo reći kad je spremno za jastuk, samo trebate pratiti znakove

Kakav jastuk odabrati za dijete?

Djeci treba dječji jastuk. Jastuci za odrasle dizajnirani su za velike ljude i njihove odnose širina ramena i glave te vrata.

Mala djeca imaju veću glavicu u odnosu na trup i širinu ramena pa kako bi im kralježnica bila u pravilnom položaju, dječji jastuk treba biti tanji od jastuka za odrasle. 

Kako bi saznali koja je savršena debljina jastuka za dijete, mališana polegnite na bok i provjerite prazninu između djetetova vrata i madraca. Jastuk prave debljine ispunjava prazninu. 

Pročitajte koje su to najčešće pogreške koje čine roditelji ?

Druga stvar na koju bi trebali pripaziti je tvrdoća jastuka za dijete. 
Kako bi bili sigurni je li tvrdoća jastuka dobra, testirajte ga:
Šakom pritisnite jastuk prema dolje i maknite ruku. Ako se jastuk ne vraća u početni oblik onda je premekan. S druge strane, ako pritisnete jastuk i on ostane u početnom položaju, tada je jastuk pretvrd i teško da će pružiti udobno spavanje.

Treća stvar bitna kod odabira jastuka je materijal jastuka. Na tržištu doista postoji niz varijanti punjenja jastuka - od klasičnih guščjih pera sve do anatomskih jastuka od memorijske pjene s kojekakvim gel punjenjima. 
Ako dijete nije alergičar, možete uzeti koji god jastuk prave debljine i odgovarajuće tvrdoće, no za alergičare je najbolje odabrati antialergijski jastuk. 

Jastuk za bebe da, ali poseban i to ako su bolesne

Bolesnim bebama koje ne mogu disati pomaže spavanje na povišenom

Napisali smo da jastuk nije za bebe. No vrlo često, pogotovo u hladnim zimskim mjesecima bebe šmrcaju, a kako ne mogu ispuhati nosić, ne mogu normalno disati pa ni spavati.

U tim slučajevima i pedijatar će vam preporučiti da bebu stavite u povišeni položaj kada spava.  Pokušajte tada naći ukošeni jastuk za bebe ili bebu smjestite u jastuk za dojenje (on je u obliku slova U).

Nadamo se da su vam bili korisni naši savjeti oko jastuka za bebe. 

Želite naći još korisnih savjeta?

Zavirite u Bebimil savjetovalište.

 

Bebimil JUNIOR 12+ mjeseci

Ispiši

Komentari