Kad beba plače

S vremenom, roditelji uglavnom nauče prepoznavati vrste plača svoje bebe...

Bebe plaču. To je njihov prvi način uspostavljanja komunikacije sa svijetom na koji su stigle. Plačem skreću pozornost na svoje osnovne potrebe; hranu, toplinu i utjehu, a istraživanja pokazuju kako je plač beba i instiktivan mehanizam preživljavanja.

Naime, mnoge će majke potvrditi kako plač njihove bebe uzrokuje spontano naviranje majčinog mlijeka. Ako beba plače, okolina će se puno brže potruditi zadovoljiti njezine potrebe. 

S vremenom, roditelji uglavnom nauče prepoznavati vrste plača svojeg novorođenčeta. To ih u znatnoj mjeri oslobađa onog početnog stresa kojega uzrokuje strah je li sa bebom sve u redu. Nadalje, emotivno i psihičko stanje majke uvelike utječe na novorođenče, pa kad majka uspostavi ravnotežu u tom novom životnom poretku, i beba je smirenija. 

Svako je dijete drugačije i ne postoje striktne upute za način i duljinu trajanja plača djeteta, a svaki plač kojeg roditelji uz sva nastojanja ne mogu zaustaviti, zahtijeva savjetovanje s pedijatrom. 

Ipak, većina roditelja može prepoznati značenje plača po visini glasa, tonu i upornosti, a ovdje vam donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu olakšati prepoznavanje:

Glad

Ritmičan, ponavljajuć plač, u kombinaciji s pokretima poput trljanja šačice po ustima ili sisanja prsta (traženje dojke). U prvo će vrijeme ova vrsta plača biti najčešća jer beba u jednom podoju može popiti vrlo malo mlijeka.

Čim više bebu stavljajte na prsa. Osim što ćete je nahraniti, zadovoljit ćete i bebinu potrebu za bliskošću i toplinom.

Ukoliko beba nastavlja plakati i nakon što se zasitila, vjerojatno treba podrignuti ili možete očekivati punu pelenicu.

Umor

Plač koji polako dobija na intenzitetu. Praćen je zijevanjem ili kod nešto starijeg dojenčeta, trljanjem očiju.

Uznemirenost, strah

Nemiran, piskav plač ili vrisak. Posve male bebice u strahu imaju užasnut pogled, a nešto starija dojenčad okreće glavicu kako bi se instiktivno distancirala od prizora ili zvukova koji ih uznemiravaju i plaše.

I beba ima neka svoja pravila! Pročitajte koja ?

Grčevi (kolike)

Intenzivni krici praćeni vrpoljenjem. Obično se javljaju kasno popodne ili navečer, traju i do tri sata, nekoliko dana u tjednu. Iako nema "čarobnog lijeka", posavjetujte se s pedijatrom kako biste bili sigurni da se radi o kolikama.

Bebin plač s vremenom se može raspoznati ovisno o uzroku

Bolovi

Iznenadan, glasan i intenzivan plač koji je neuobičajen za vašu bebu. Ako vaše dijete tijekom plača gubi dah, povraća, ima proljev..., obavezno se javite liječniku.

Slabost, neudobnost

Tihi plač koji se također razlikuje od bebinog uobičajenog plača. Obratite pozornost na bebino opće stanje (izgled, je li aktivna ili pasivna).

Provjerite je li bebi možda prehladno, pretoplo, smeta li je odjeća, je li pelena ispravno postavljena ili je prejako stisnuta.

Potreba za ljubavlju i utjehom, usamljenost

Prigušen, "gunđajući plač" ili jednostavno, beba plače tužno. Doziva vas. Uzmite je u naručje, utješite nježnim glasom i uspavankom. Mazite je i čuvajte.

Neka djeca imaju konstantnu potrebu za roditeljskom blizinom. Nemojte zanemariti tu potrebu, ona je vrlo važna za emocionalni razvoj vašeg djeteta. Za vrijeme budnosti djeteta, stavite bebicu u nosiljku, a nosiljku postavite na mjesto s kojega vas cijelo vrijeme može vidjeti i osjetiti.

Osim važnosti zadovoljenja osnovnih potreba bebe i roditeljske smirenosti, vrlo važan faktor u svakodnevici jest uvođenje rutine. Uspostavite približno vrijeme hranjenja, spavanja, kupanja i igranja. Na taj ćete način znatno lakše utvrditi što je vašoj bebi tog trenutka potrebno.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

I ne zaboravite!

Metode ignoriranja plača novorođenčeta su davno pobijene, štoviše dokazano su štetne za djetetovo psihofizičko zdravlje. Plač je uvijek važan poziv! Novorođenčad ne pokušava manipulirati roditeljima, nego signaliziraju da im treba pomoć. 

Rano roditeljstvo će vas prilično iscrpiti, ali ne zaboravite da niste sami. Ako osjetite da više ne možete izdržati plač svoje bebe jer isprobali ste sve, od hranjenja, mijenjanja pelena i nošenja, učinite idući korak kojim ćete sebe dovesti u smireno stanje.

Ako je moguće, zamolite blisku osobu da vas zamijeni na neko vrijeme, otuširajte se, prošećite, odrijemajte, bez grižnje savijesti. Vratit ćete se u svoju ulogu onakvi kakvi želite biti svojem djetetu.

Ispiši

Komentari