Kad tata hrani bebu: 5 savjeta za veću povezanost

Tate drugačije komuniciraju s bebom, istina je. Tate ne mogu roditi djecu niti ih mogu dojiti, no to ne znači da ne mogu s njima ostvarivati bliskost od prvog dana. 

Tata može bebu nositi, držati je u naručju, kupati je, presvlačiti, šetati, igrati se, leći s njom u krevet i pričati s njom. Očevi čije se bebe hrane na bočicu imaju i priliku ostvariti bliskost kroz hranjenje. 

Trenuci hranjenja bebe koji uključuju nježne poglede, dodire koža na kožu i sigurnost, idealno su vrijeme za povezivanje. 

Bebama koje sišu priroda je podarila stvaranje posebne veze između mame i bebe. Bebe koje se hrane na bočicu bliskost tijekom hranjenja mogu ostvariti i s mamom i s tatom. 

Pročitajte kako se igrati s bebom do 12 mjeseci starosti


Tate jednako dobro mogu nahraniti bebu kao i mama. I to bi trebali raditi često jer:

  • od najranijih dana uspostavljaju odnos s djetetom 
  • mami daju malo slobodnog vremena


I dok mamama držanje i nošenje novorođenčeta nakon što su ga devet mjeseci nosile u trbuhu dolazi prirodno, tate su često zbunjeni. Strah ih je da ne učine nešto pogrešno dok u naručju drže maleno, krhko biće. 

No početna zbunjenost brzo prolazi, pa dragi tate, ako imate priliku hraniti svoje dijete, to i učinite. 

Pripremili smo vam i nekoliko savjeta kako ostvariti veću povezanost s djetetom tijekom hranjenja.

1. Kada hranite bebu, držite je blizu sebe

Bebu tijekom hranjennja držite blizu sebe i izmjenjujte nježne poglede

 

Bebe koje sišu, tijekom dojenja osjećaju majčinu toplinu i bliskost i osluškuju otkucaje majčina srca. Bebama hranjenim na bočicu nikako ne bi smjeli uskratiti tu bliskost. 


Držite bebu u naručju kada je hranite kako bi se osjećala udobno i sigurno.

2. Budite smireni i sigurni u sebe

Bebe osjećaju nervozu roditelja. Ako mama i tata nisu dobro, beba plače i razdražljiva jeBebe osjećaju i nesigurnost, a to je česta odlika novopečenih roditelja. Zapamtite to svaki put kada primate malo dijete u naručje. Potražite savjet stručnog osoblja (pedijatra ili patronažne sestre) ukoliko niste sigurni kako postupati s bebom.

 ? Prvih mjesec dana s bebom: što očekivati❔

3. Budite nježni s dudicom bočice

Možda se čini očitim, no posebnu pozornost posvetite tome kako sisač bočice (dudicu) stavljate u bebina usta: nježno pogurnite bebinu donju usnu i ugurajte dudicu bočice iznad jezika. Beba će je sama znati primiti i počet će sisati

4. Tata je odgovaran za podrigivanje

Podrigivanje je pravo vrijeme za ostvarivanje bliskosti

Podrigivanje je važno. Nakon završetka hranjenja dijete obavezno treba podrignuti kako bi izbacilo sav progutani zrak. Dijete treba držati uspravno naslonjeno na rame ili ga položiti u krilo. 

Tata može "preuzeti" podrigivanje čak i kada mama hrani dijete, čak i kad beba siše. To tati pruža priliku da bebu u trenucima kada je najzadovoljnija nježno prisloni na prsa i tako joj kaže: volim te, sigurna si u mojim rukama. 

5. I tata neka se probudi usred noći za hranjenje

Kada beba siše, noćna buđenja i hranjena rezervirana su za mamu. Čest razvoj situacije u tim slučajevima je zajedničko spavanje mame i bebe u velikom krevetu, dok tata spava na kauču.

Kada se beba hrani na bočicu i tata može preuzeti poneko noćno hranjenje. Pa čak i ako se ujutro mora ustati za posao. Nove mame tijekom prvih mjeseci doista pate od nedostatka sna i samo jedna ili dvije noći u kojima se mogu naspavati u komadu doista im mogu pomoći da se oporave ili da skupe dovoljno snage. 

Tate drugačije komuniciraju s bebama, a ako su od prvog dana uključeni u brigu s djetetom to dovodi do bolje povezanosti cijele obitelji. 

 Pripremiti adaptirano mlijeko doista je lako, a postupak možete pogledati ovdje:

Ako imate pitanja vezana uz prehranu svojeg djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected]

Komentari