Kad tata hrani bebu: 5 savjeta za veću povezanost

Tate drugačije komuniciraju s bebom, istina je. Tate ne mogu roditi djecu niti ih mogu dojiti, no to ne znači da ne mogu s njima ostvarivati bliskost od prvog dana

Tata može bebu nositi, držati je u naručju, kupati je, presvlačiti, šetati, igrati se, leći s njom u krevet i pričati s njom. Očevi čije se bebe hrane na bočicu imaju i priliku ostvariti bliskost kroz hranjenje. 

Trenuci hranjenja bebe koji uključuju nježne poglede, dodire koža na kožu i sigurnost, idealno su vrijeme za povezivanje. 

Bebama koje sišu priroda je podarila stvaranje posebne veze između mame i bebe. Bebe koje se hrane na bočicu bliskost tijekom hranjenja mogu ostvariti i s mamom i s tatom. 

Pročitajte kako se igrati s bebom do 12 mjeseci starosti


Tate jednako dobro mogu nahraniti bebu. I to bi trebali raditi često jer:

  • od najranijih dana uspostavljaju odnos s djetetom 
  • mami omogućuju vrijeme za odmor i oporavak


I dok mamama držanje i nošenje novorođenčeta nakon što su ga devet mjeseci nosile u trbuhu dolazi prirodnije, tate su često zbunjeni. Strah ih je da ne učine nešto pogrešno dok u naručju drže to maleno biće. 

No početna zbunjenost brzo prolazi, pa dragi tate, ako imate priliku hraniti svoje dijete, to i učinite. 

Pripremili smo vam i nekoliko savjeta kako ostvariti veću povezanost s djetetom tijekom hranjenja.

1. Kada hranite bebu, držite je blizu sebe

Bebu tijekom hranjennja držite blizu sebe i izmjenjujte nježne poglede

 

Bebe koje sišu, tijekom dojenja osjećaju majčinu toplinu i bliskost i osluškuju otkucaje majčina srca. Bebama hranjenim na bočicu nikako ne bi smjeli uskratiti tu bliskost. 


Držite bebu u naručju kada je hranite kako bi se osjećala udobno i sigurno.

2. Budite smireni i sigurni u sebe

Bebe osjećaju raspoloženje roditelja. Ako mama i tata nisu dobro, beba plače i razdražljiva jeBebe osjećaju i nesigurnost, koja je posve razumljiva kod novih roditelja. Sjetite se toga kada primate malo dijete u naručje. Zasigurno će vam biti lakše i brže ćete steći potrebno znanje i mirnoću ukoliko potražite savjet stručnog osoblja (pedijatra ili patronažne sestre). Oni će vam pokazati kako postupati s bebom.

Prvih mjesec dana s bebom: što očekivati

3. Budite nježni s dudicom bočice

Možda se čini očitim, no posebnu pozornost posvetite tome kako sisač bočice (dudicu) stavljate u bebina usta: nježno pogurnite bebinu donju usnu i ugurajte dudicu bočice iznad jezika. Beba će je sama znati primiti i počet će sisati

4. Tata je glavni za podrigivanje

Podrigivanje je pravo vrijeme za ostvarivanje bliskosti

Podrigivanje je važno. Nakon završetka hranjenja dijete obavezno treba podrignuti kako bi izbacilo sav progutani zrak. Dijete treba držati uspravno naslonjeno na rame ili ga položiti u krilo. 

Tata može "preuzeti" podrigivanje čak i kada mama hrani dijete, čak i kad beba siše. To tati pruža priliku da bebu u trenucima kada je najzadovoljnija nježno prisloni uz sebe i tako joj kaže: volim te, sigurna si u mojim rukama. 

5. I tata neka se probudi usred noći za hranjenje

Kada beba siše, noćna buđenja i hranjena rezervirana su za mamu. Čest razvoj situacije tada je zajedničko spavanje.

Kada se beba hrani na bočicu i tata može preuzeti poneko noćno hranjenje. Pa čak i ako ujutro mora ustati za posao. Mami tijekom prvih mjeseci doista nedostaje sna i samo jedna ili dvije noći u kojima se može naspavati u komadu mogu joj pomoći da prikupi snagu. 

Kad su tate od prvog dana uključeni u brigu oko djeteta, to dovodi do bolje povezanosti cijele obitelji.

Saznajte više: Tata i beba

 Pripremiti adaptirano mlijeko doista je lako, a postupak možete pogledati ovdje:

Ako imate pitanja vezana uz prehranu svojeg djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari