Kada beba može u prvu šetnju i kako svježi zrak utječe na zdravlje

Bebe koje su svaki dan na zraku dobivaju dovoljno vitamina D i čvršće spavaju što pozitivno utječe na njihovo bolje raspoloženje i imunitet.

Stigla je beba! Beba se privikava na svijet oko sebe, a vi se još niste oporavili kako treba. Sve je novo u životu pa čak i oblik vašeg tijela.

Nakon nekoliko dana u bolnici gdje se niste mogli ili baš smjeli puno kretati žudite za malo svježeg zraka i zelenila. 
Patronažna sestra rekla vam je kako morate čekati 10 dana da bi izašli na šetnju. Vaša baka uporno vam tvrdi da s bebom ne smijete izaći prvih 40 dana od poroda, a mama samo potvrđuje tu teoriju. 

Odmah da vam kažemo - u ovom slučaju nemojte slušati mamu i baku. Nekada davno, kada nisu postojali higijenski ulošci, to se pravilo poštivalo jer tih 40 dana zapravo je vrijeme babinja u kojem žena krvari i zato žene nisu izlazile iz kuće.

Postoji samo jedno bitno pravilo kod izlaženja na šetnju nakon poroda: Ako se dobro osjećate i ništa vas ne boli možete izaći na šetnju

A beba?

Kada je beba spremna za prvu šetnju?

U šetnju s bebom možete izaći čim se budete osjećali bolje nakon poroda

Postoje doista različite teorije o prvom izlasku bebe na svježi zrak. 

Šetnja s bebom ovisno o godišnjem dobu ?

Ona jako stara povezana s trajanjem babinja ne vrijedi, baš kao što niti beba ne treba čekati 40 dana na prvu šetnju. 

Negdje ćete pak pronaći princip postepenog produljivanja vremena šetnje s bebom. Prva šetnja po tome bi trebala trajati 10 minuta, a nakon toga bi svaka druga šetnja trebala trajati pet minuta više, a u bebinih prvih mjesec ili dva izlasci bi maksimalno trebali trajati sat ili dva. 

Naravno, duljina šetnje kao i sam izlazak na svježi zrak ovise o vremenskim prilikama i godišnjem dobu. Zimi bi s djetetom na kratko trebalo izlaziti oko podneva, a ljeti izbjegavati podnevno sunce. 

Nasuprot teorijama o čekanju za izlazak iz kuće pa i o izbjegavanju niskih temperatura zimi postoji pak i jedno drugačije mišljenje na koje smo naišli: Ako je beba zdrava i sve je u redu s njom, može na svježi zrak od izlaska iz bolnice pod uvjetom da je dobro obučena s obzirom na vremenske prilike i nahranjena.

Dakle, vrijeme je za prvu šetnju kada se mama dobro osjeća, a beba je zdrava i ima dovoljno odjeće da joj je uvijek dovoljno toplo kada je zima i ugodno kada je ljeto.

Zašto bebama treba šetnja?

Bebe stvarno uživaju u šetnjama

Mama s kolicima u gradu ili u parku. To je nešto poput simbola porodiljnog dopusta  No bebe doista uživaju u tim obilascima kolicima. 

Postoji barem 5 dobrobiti šetnje kolicima na svježem zraku: 

1. Beba u kolicima istražuje svijet
Za bebu je sve novo. Svaki prizor, svaki zvuk i miris bebi su nepoznati. Različita godišnja doba znače i nova znanja za bebu. Kiša, snijeg i sunce - sve to ima ulogu u bebinom učenju. 

2. Gradnja društvenih vještina iz kolica
Kada mama šeće pozdravlja poznate, razgovara s prodavačima i poznanicima, a bebi se mnogi smješkaju u prolazu.
Sav taj socijalni kontakt tijekom šetnje beba upija te kroz njega uči kako će jednog dana komunicirati s okolinom.

3. Beba u kolicima spava, ali i bolje spava nakon šetnje
Mnogim bebama nakon nekoliko desetaka metara vožnje počinju se sklapati okice i samo utonu u san. I da znamo, ima i onih kojima ta vožnja u kolicima nikako ne odgovara. 
No baš kao i odrasli i bebe bolje spavaju nakon boravka na svježem zraku. Zapravo, ako je beba nervozna prije spavanja - pokušajte je odvesti na kratku šetnju.

4. Šetnjom do vitamina D
 Ranojutarnje šetnje odličan su izvor vitamina D. Tada sunčeve zrake još nisu jake i opasne (čak ni ljeti), a bebi mnogo znače. Samo se treba dići rano ujutro 

5. Bolji imunitet
Dovoljno vitamina D te dobar i čvrst san pomažu pri izgradnji djetetova imuniteta. Djeca koja više vremena provode na zraku zdravija su, a od svježeg zraka puno su bolje volje 

Svježeg zraka nikad se ne treba bojati. Što više vremena provodite vani, bit će vam bolje. 

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Komentari