Kada beba može u prvu šetnju i kako svježi zrak utječe na zdravlje

Bebe koje su svaki dan na zraku dobivaju dovoljno vitamina D i bolje spavaju, što pozitivno utječe na njihov imunitet i raspoloženje.

Stigla je beba! Beba se privikava na svijet oko sebe, a vi se oporavljate i privikavate na novu životnu dinamiku.

Nakon nekoliko dana u bolnici gdje se niste mogli ili smjeli puno kretati, žudite za malo svježeg zraka i zelenila. 

Možda ćete čuti kako morate čekati 10 dana da bi izašli u šetnju. Najstariji ukućani bi vam mogli reći da s bebom ne smijete izaći prvih 40 dana od poroda, a taj savjet je svakako zastario. Tih 40 dana se zapravo odnosilo na vrijeme babinja u kojem su se žene oporavljale od poroda, i nisu izlazile iz kuće.

Za vas postoji samo jedno važno pravilo kod izlaženja u šetnju nakon poroda: Ako se dobro osjećate i ništa vas ne boli možete izaći u šetnju

A beba?

Kada je beba spremna za prvu šetnju?

U šetnju s bebom možete izaći čim se budete osjećali bolje nakon poroda

I tu postoje različite preporuke kada bi bilo pravo vrijeme za prvu šetnju s bebom.

Šetnja s bebom ovisno o godišnjem dobu ?

Dakle, ona jako stara teorija povezana s trajanjem babinja ne vrijedi, baš kao što niti beba ne treba čekati 40 dana na prvu šetnju. 

Najčešća preporuka je princip postepenog produljivanja vremena šetnje s bebom. Prva šetnja po tome bi trebala trajati 10 minuta, a nakon toga bi svaka druga šetnja trebala trajati pet minuta više, a u bebinih prvih mjesec ili dva izlasci bi maksimalno trebali trajati sat ili dva. 

Naravno, duljina šetnje kao i sam izlazak na svježi zrak ovise o vremenskim prilikama i godišnjem dobu. Zimi bi s djetetom na kratko trebalo izlaziti oko podneva, a ljeti izbjegavati podnevno sunce. 

Nasuprot teorijama o čekanju za izlazak iz kuće pa i o izbjegavanju niskih temperatura zimi postoji pak i jedno drugačije mišljenje na koje smo naišli: Ako je beba zdrava i sve je u redu s njom, može na svježi zrak od izlaska iz bolnice pod uvjetom da je dobro obučena s obzirom na vremenske prilike i nahranjena.

Dakle, vrijeme je za prvu šetnju kada se mama dobro osjeća, a beba je zdrava i ima dovoljno odjeće da joj je uvijek dovoljno toplo kada je zima i ugodno kada je ljeto.

Zašto bebama treba šetnja?

Bebe stvarno uživaju u šetnjama

Mama s kolicima u gradu ili u parku... nešto poput simbola porodiljnog dopusta 
A bebe doista uživaju u tim obilascima kolicima. 

Postoji barem 5 dobrobiti šetnje kolicima na svježem zraku: 

1. Beba u kolicima istražuje svijet
Za bebu je sve novo. Svaki prizor, svaki zvuk i miris bebi su novi i zanimljivi. Različita godišnja doba znače i nova iskustva za bebu. Sunce, kiša i snijeg - sve to ima ulogu u bebinom učenju. 

2. Gradnja društvenih vještina iz kolica
Kada mama šeće, pozdravlja poznate, razgovara s prodavačima i poznanicima, a bebi se mnogi smješkaju u prolazu.
Taj socijalni kontakt tijekom šetnje beba upija te kroz njega uči kako će jednog dana komunicirati s okolinom.

3. Beba u kolicima spava, ali i bolje spava nakon šetnje
Mnogim bebama nakon nekoliko desetaka metara vožnje počinju se sklapati okice i samo utonu u san. No, ima i onih kojima vožnja u kolicima baš ne odgovara, i potrebno je neko vrijeme da se naviknu. No, baš kao i odrasli i bebe bolje spavaju nakon boravka na svježem zraku. Zapravo, ako je beba nervozna prije spavanja - pokušajte je odvesti na kratku šetnju.

4. Šetnjom do vitamina D
Ranojutarnje šetnje odličan su izvor vitamina D. Tada sunčeve zrake još nisu jake i opasne (čak ni ljeti), a bebi mnogo znače.

5. Bolji imunitet
Dovoljno vitamina D te dobar i čvrst san pomažu pri izgradnji djetetova imuniteta. Djeca koja više vremena provode na zraku zdravija su, a od svježeg zraka su i puno bolje volje!
 

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari