Kada bebe počinju raspoznavati boje i kako boje utječu na njih?

Vid se razvija prve bebine godine, a tek s četiri mjeseca beba uočava osnovne boje. Različite boje različito utječu na raspoloženje beba i djece. 

Što moja beba vidi? Raspoznaje li boje?

Svijet beba za roditelje je pun šarenih boja, simpatičnih likova i veselih tonova. Bebe pak sasvim drugačije vide taj isti svijet. 

Bebin vid razvija se kroz cijelu prvu godinu. Beba se rađa s razvijenim očnim organima, no sami centri odgovorni za vid u mozgu nisu do kraja razvijeni po rođenju. Također, tijekom prve godine jačaju i očni mišići.

Prvih nekoliko tjedana nakon rođenja sve što bebe gledaju je mutno, one ne mogu jasno vidjeti ni predmete ni lica. U tom razdoblju bebine oči reagiraju na svjetlo i mrak te uočavaju kontrast crnog i bijelog.

Tijekom drugog mjeseca vid se izoštrava, pa beba jasno vidi predmete na udaljenosti od 25 centimetara. 

Negdje oko četvrtog mjeseca beba počinje uočavati boje, a radi se o osnovnim jarkim bojama: crvenoj, žutoj, zelenoj i plavoj. Ostale boje i tonove beba vidi okom no centar u mozgu još nije dovoljno razvijen da bi ih beba raspoznala. 

U razdoblju od četvrtog do 18. mjeseca beba uči raspoznavati boje, a počinje primjećivati sličnosti i razlike između različitih veličina, oblika i tekstura. 

Neka djeca već oko druge godine mogu imenovati i razvrstavati boje, dok ih većina ipak počinje raspoznavati tek oko treće godine. 

Koju boju odabrati za dječju sobu?

Boje okružuju naš svijet i na isti način kao što utječu na raspoloženje odraslih mogu utjecati i na raspoloženje beba i djece.

Nekoliko činjenica o bojama i djeci: 
 

  • Djeca dobro reagiraju na jarke boje zato što su živahne baš poput njih.
  • Nježne i pastelne boje najbolji su izbor za dječje spavaće sobe.
  • Jarka žuta boja može izazvati srdžbu i ljutnju kao i frustracije kod male djece.
  • Kod male djece koja se bore s napadima bijesa može pomoći svijetlo plava boja.

Pročitajte koliko vaši mališani optimalno dobivaju na težini do prvog rođendana ?

Boja može inspirirati, oduševiti ili umiriti - boje treba znati koristiti.  Ako imate mogućnost, zidove u svom domu obojajte prema tome kako utječu na raspoloženje. Pametno i odaberite boje za dječju i spavaću sobu.

Crvena boja i djeca 
Crvena boja ne koristi se slučajno za signalizaciju i alarm, to je boja koja privlači pažnju. Ona izaziva moćne osjećaje poput strasti, snage i želje.

Nije najbolji izbor za dječju sobu, ali može spriječiti bezvoljnost i letargiju. Crvena boja dobra je u malim dozama.

Plava boja i djeca
Plavo je nebo i plava je voda, dvije najveće prirodne površine. Plava boja uvijek se povezuje s mirom, čistoćom i smirenošću, to je boja jedinstva, harmonije i sigurnosti.

Plava potiče relaksaciju i posjeduje sposobnost hlađenja pa je dobra i za bebe koje su bolesne i imaju povišenu temperaturu.


Plava boja uvijek se povezuje s mirom i čistoćom i smirenošću

Žuta boja i djeca
Previše žute boje može izazvati ljutnju i frustraciju, no u malim količinama može djelovati stimulativno.

Narančasta boja i djeca
Narančasta je mješavina žute i crvene. To je boja sreće i radosti, a potiče samopouzdanje i samostalnost. 

Zelena boja i djeca
Zelena boja uvijek unosi dašak prirode. To je boja koja opušta i smatra se da je uz nju svaki oporavak lakši.

Zelena potiče i koncentraciju, pa su djeca koja odrastaju uz zeleno smirenija i lakše se usredotoče na pojedine zadatke. 

Ljubičasta boja i djeca
Ljubičasta je uvijek povezana s duhovnošću, a ujedno je i boja koja smiruje.

Baš kao i plava, svijetlo ljubičasta je vrlo dobar izbor za zidove dječje spavaće sobe.

Bijela i crna i djeca
Bijela boja simbolizira čistoću i nevinost i savršen je izbor za bilo koji prostor, pogotovo za sobu za novorođenče. Bijelo se povezuje sa svime što je dobro, a uz bijelo odgovaraju sve druge boje. 

Crna je boja koja je simbol elegancije i bogatstva, a odiše moći i autoritetom. No velike količine crne boje mogu previše zamračiti sobu što nije dobro tijekom dječjeg razvoja.

No manje količine crne u kombinaciji s bijelom ili svijetlim bojama čine veliki kontrast kojeg već mogu uočiti i male bebe.

Kako dijete naučiti razlikovati boje?

Malo prije drugog rođendana, u ono vrijeme kada dijete već svašta počinje brbljati te upija informacije poput spužvice vrijeme je za igranje s bojama. 

Počnite skromno, s osnovnim bojama i igrajte se jednostavno. Uzmite gomilu plastičnih laganih loptica i bacajte ih u košaru izgovarajući njihovu boju. 

Zajedno s djetetom razvrstajte ih tako da sve žute loptice stavite na jednu hrpu, a sve plave na drugu. To isto možete učiniti i sa šarenim kockicama. Pozovite dijete da se igra boja s vama! Bit će zabavno.  

Djetetu morate pokazati kako bi shvatilo. Kada čitate, pokazujte koja je koja boja i pitajte dijete što misli o bojama. Tijekom šetnje pokazujte kako je list zelen, oblak bijel, a nebo plavo.

Želimo vam puno zabave.

Ispiši

Komentari