Kako imati bebu, a prespavati noć u komadu?

Je li moguće imati malu bebu i spavati cijelu noć? Legenda kaže da postoje bebe spavalice, koje roditelji trebaju buditi za hranjenje. No, imati bebu koja od samih početaka krasno papa i još bolje spava nije baš česta pojava...

Prvi mjeseci nakon rođenja

„Konačno sam odspavala 8 sati. Za to mi je trebalo 4 dana.“

Žena ne zna koliko može biti umorna dok ne postane majka. Iako je tu najčešće i tata, možda i baka koji su spremni dežurati i omogućiti mami malo odmora, njezina biološka uloga je takva da je to u prvo vrijeme vrlo teško, pogotovo kad mama doji svoju bebu. Dojenje na zahtjev je preporuka, a male bebice ne razlikuju dan i noć, i imaju prirodnu potrebu biti čim više pripijene uz svoje majke.

Beba je stigla, što sad?

Uz hranjenje, tu je i poznata majčinska zabrinutost. Poslijeporođajni stres i hormoni tome dodatno doprinose, pa mama u vrtlogu svih mogućih emocija ima potrebu bdjeti nad svojom bebom, vjerujući zapravo samo sebi.

Strahovito iscrpljujuće, pa će mama ubrzo shvatiti da bez odmora ne može funkcionirati. 

Kad bebica i mama malo ojačaju, i stvori se nekakva rutina, roditelji se nadaju da će stvari postati jednostavnije. I postaju; roditelji i beba su se dobro upoznali i znaju što mogu očekivati jedni od drugih Praksa je čudo, pa je potrebno minimalno vremena za prematanje, podrigivanje, kupanje i uspavlji... Da, ovo potonje je tema. Jer uspavljivanje i spavanje noću bez buđenja ili uz tek poneko buđenje je san svakog roditelja. Naravno, „legenda kaže“ da postoje bebe spavalice, koje (u dogovoru s pedijatrom ili patronažnom sestrom ukoliko beba ne napreduje dovoljno na tjelesnoj masi) roditelji trebaju buditi za hranjenje. No, imati bebu koja od samih početaka krasno papa i još bolje spava nije česta pojava. Do te faze ponekad prođe pola godine, a najčešće i više.

Kad će moja beba prespavati noć?

Prespavati noć bi otprilike značilo da se beba probudi jednom tijekom noći bez plača, odnosno spavanje cijelu noć kod beba bi značilo spavanje od barem 5 sati u komadu.

Do oko godine i pol starosti djeteta, buđenja noću su sasvim normalna (u toj dobi će se dijete možda probuditi 1-2 puta).

I odrasli spavaju u ciklusima, a kod beba i djece su ciklusi spavanja upola kraći. To može značiti da imaju i desetak buđenja noću, odnosno prilikom svake izmjene ciklusa sna. Za razliku od odraslih, posve mala djeca ne znaju samostalno zaspati i prilikom svake izmjene ciklusa sna se razbude i trebaju pomoć kako bi ponovno zaspali.

Koliko sna treba beba?

Prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja bebe, s razlogom se nazivaju 4. tromjesečje: bebe se prilagođavaju životu izvan toplog i sigurnog maminog tijela.

Zbog toga im je potreban kontakt kože na kožu, a zamatanje, nošenje i ljuljanje ih podsjeća na njihov prvi dom u maternici.Isto tako, ciklusi budnosti i spavanja su kod novorođenčadi povezani s osjećajem gladi, neugodom (mokra pelena, bebi je prehladno ili prevruće, grčevi i sl.) ili s potrebom za majčinom blizinom. Pratite ritam svoje bebe. Obično tek oko četvrtog mjeseca života bebe nauče razlikovati dan od noći, a sa šest mjeseci neke bebe mogu prespavati noć.

* Nakon dobi od 18 mjeseci djeca često imaju potrebu samo za jednim dnevnim spavanjem. U ovoj dobi se mogu javiti neke (specifične, razvojne) smetnje spavanja, poput dugog uspavljivanja ili noćnog ustajanja iz krevetića i dozivanja roditelja. Budite ustrajni u nježnosti, proći će.

Važnost rutine

Za bolje uspavljivanje, uvijek pripremajte dijete za spavanje na sličan način i držite se uobičajenog vremena odlaska na spavanje. Umirite bebu toplom kupkom, umirujućom masažom, uspavankama. Ipak, pratite reakcije svojeg djeteta, pa ako primijetite da neki od ovih postupaka vašu bebu pobuđuju na aktivnost – zamijenite ga s onim koji će joj više odgovarati za uspavljivanje. 

Uspavanke

Mislite li da će dijete bolje spavati noću uskratite li mu dnevni spavanac, varate se. Isto je i ako dijete duže držite budnim. Neće zbog toga brže zaspati ili spavati više sati. Dnevni odmor je važan dio bebine rutine, a pretjerani umor poremetit će noćni san.

Ako djetetu rastu zubići, umorno je, prehlađeno, prolazi skok u razvoju ili sl. očekujte nemirnu noć bez obzira na rutinu i slušajte svoju intuiciju.
 

Dnevnik spavanja

Pokušajte kroz nekoliko dana voditi dnevnik spavanja kako biste stekli bolji uvid koliko zapravo vaše dijete spava. Potom usporedite svoj dnevnik spavanja sa statistikom. Spava li vam dijete generalno znatno manje od prosjeka, zapitajte se što bi tome mogao biti uzrok. Je li okruženje za bebin san odgovarajuće? Ide li dijete prekasno navečer spavati? Dobiva li danju premalo sna? Budi li se prerano? No, ne zaboravite. Svako dijete je drugačije.

Uvjeti za spavanje

Adekvatni uvjeti za spavanje bebe ne razlikuju se bitno od onih za odrasle. Potrebno je osigurati: prikladnu temperaturu (od 18 do 20 stupnjeva) i zamračenost u prostoriji, utaženu glad/žeđ i idealno vrijeme za spavanje (ovisno o dobi djeteta).

Obroci za miran san

Osim ovih uvjeta, beba treba osjećati sigurnost, ljubav i smirenost roditelja (koja se prenosi na dijete). Što više dajemo sebe djetetu u prvim mjesecima, veća je šansa da će dijete s vremenom razviti vještine potrebne za samosmirivanje.
 

Savjeti za mame
 

Baš kao što bebe u različito vrijeme propužu, prohodaju, progovore ili se odviknu od pelena isto je i sa spavanjem i usvajanjem određenih navika. Svaki od ovih koraka je skup određenih napredaka u emocionalnom, psihičkom i fizičkom razvoju, stoga je pitanje vremena kada će i vaša beba razviti određenu rutinu spavanja.

Do tada:

1. Pokušajte imati realna očekivanja. To će smanjiti frustracije i osjećaj krivnje tako poznat svim mamama. Ovaj period je naprosto takav i vaše dijete je takvo kakvo je, sa svojim potrebama kroz dan i kroz noć. U roditeljstvu nije moguća kontrola nad svime. Malo biće koje ste donijeli na svijet je posebno i cijeli život ćete zapravo učiti o njemu. Dojenče se ne može prilagoditi nama, već samo mi njemu.

2. Nedostatak noćnoga sna nadoknađujte danju. Iako to zvuči „lakše reći nego učiniti“, pokušajte. Vaše se tijelo već naviklo na noćna buđenja. Kad bi netko samo zalutao u cipele majke male bebe, dugo bi se nakon toga oporavljao jer nije isto spavati danju i spavati noću, noć se teže nadoknadi. Ali vaš bioritam je već dobro upoznat s vašom novom ulogom. Stoga, spavajte kad i vaša beba koliko god se više da, i prihvatite pomoć najbližih.

3. Beba ne smije biti gladna. Plač je krajnji pokazatelj gladi i tada je dojenče teže umiriti i nahraniti, bilo danju ili noću. Mama je najmirnija kad ima dovoljno svojeg mlijeka i uspije uspostaviti dojenje. No, ponekad to nije moguće, što dodatno otežava prve dane majčinstva. Osim gladi, beba osjeća i emocije svoje majke. Stoga, ako ste pokušale sve kako bi dojile svoju bebu, ali u tome niste uspjele, umirite se i ponudite svojoj bebi odgovarajuću zamjenu za majčino mlijeko. Bebimil 1 mliječni pripravak je svojim sastavom maksimalno približen sastavu majčinog mlijeka. Uz njega i uz mamin smireni zagrljaj, beba će zdravo napredovati, a sita beba će svakako i bolje spavati.

I za kraj, nema generalnog trika, niti apsolutne filozofije za cjelonoćno spavanje bebe (pa tako i roditelja). Budite svjesni da ne postoji savršenstvo u roditeljstvu te da ćete i po pitanju spavanja griješiti. Sve dok na svojim greškama učite i nastavljate davati sve od sebe - radite kako treba. 

Preporuka

Ako vaša beba nakon navršenih 6 mjeseci počne skraćivati vrijeme između obroka, tražiti veće količine mlijeka ili se noću buditi, preporučujemo prelazak na Bebimil 2. Ova mliječna hrana svojim visokovrijednim sastavom malom trbuščiću donosi osjećaj punoće i sitosti, važne za miran san.
 

 

Ispiši

Komentari