Kako nastaje adaptirano mlijeko i koje su vrste?

Baza adaptiranog mlijeka je kravlje mlijeko kojem se tijekom tehnoloških procesa smanjuje udio bjelančevina i mineralnih soli te se zamjenjuju teško probavljive zasićene masne kiseline. 

Adaptirano mlijeko, odnosno dojenački mliječni pripravak, posebno je mlijeko koje se svojim sastavom pokušava što više približiti sastavu majčina mlijeka te pratiti sve potrebe malenog ljudskog organizma

Dojenački mliječni pripravak osnovna je hrana koja u dojenačkoj dobi predstavlja zamjenu za majčino mlijeko, kada majka iz određenih razloga ne može dojiti.

Osnova za proizvodnju adaptiranog mlijeka je kravlje mlijeko. No mliječne formule za dojenčad svojim su sastavom daleko od izvornog kravljeg mlijeka. Njihov se sastav tehnološkim procesima prilagođava potrebama malih beba. 

Mliječne formule za dojenčad svojim su sastavom daleko od izvornog kravljeg mlijeka.

Promjena se prvenstveno odnosi na smanjenje udjela bjelančevina i mineralnih soli kojih u kravljem mlijeku ima u puno većim količinama nego u majčinom mlijeku (kravlje mlijeko puno je jače jer se njime ipak mora othraniti telić). 

Mineralne soli mogu loše utjecati na rad još nezrelih bubrega dojenčeta. Uz mineralne soli u procesu prerade kravljeg mlijeka u mliječnu formulu bitna je zamjena teško probavljivih zasićenih masnih kiselina.

One se zamjenjuju biljnim uljima, bogatim jednostruko i višestruko nezasićenim masnim kiselinama (koje su prisutne i u majčinom mlijeku).

Kravljem se mlijeku povećava udio mliječnog šećera (laktoze), kako bi se postigla koncentracija kao u majčinom mlijeku. Potrebno je i dodatno obogaćivanje s vitaminima i mineralima, naročito željezom i cinkom, jer ih je u kravljem mlijeku premalo.

Formula adaptiranog mlijeka prati potrebe dojenčadi i male djece kako se razvijaju i zato je to jedina prava prehrana za dojenčad ako majka ne može dojiti ili je dojenje iz nekog razloga prekinuto. 

Kako se bebe vrlo brzo razvijaju, mijenjaju se i njihove prehrambene potrebe i adaptirano mlijeko kojim se hrane.

Vrste adaptiranog mlijeka

Adaptirano mlijeko tj. dojenački mliječni pripravci dijele se na početne i prijelazne

VIDEO KUTAK: Što znače brojevi u nazivima mliječnih pripravaka i kako prijeći s početnog na prijelazni mliječni pripravak?


Početna mliječna hrana Bebimil 1 

  • Za dojenčad od rođenja do šest mjeseci starosti.
  • Svojim sastavom je maksimalno približen sastavu majčinog mlijeka.
  • Jedini ugljikohidrat koji smije biti prisutan je laktoza (baš kao u majčinom mlijeku).


Prijelazna mliječna hrana Bebimil 2
 

  • Za dojenčad od šest mjeseci starosti.
  • Sastavom svih hranjivih tvari, vitamina i minerala je prilagođena dobi djeteta.
  • Gušća je i zasitnija zbog dodatka maltodekstrina ili škroba.

 

Prijelazna mliječna hrana Bebimil 3

 

Postoji još i mlijeko namijenjeno djeci iznad godinu dana starosti, kao što je Bebimil Junior. 

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do druge godine, a ako se ne doji najbolja je zamjena upravo mliječna formula.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @bebimil.hr

 

INFOGRAFIKA: Praktični savjeti kako koristiti Bebimil

Nakon godine dana djeca već mogu piti kravlje ili kozje mlijeko.

Specijalne mliječne formule

Uz ove klasične formule postoje i specijalne mliječne formule koje su namijenjene dojenčadi koje imaju:

  • alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka
  • različite poremećaje u funkciji probavnih organa
  • metaboličke poremećaje
  • intoleranciju na laktozu


Ako iz bilo kojeg razloga dijete ne možete dojiti uvijek se prvo posavjetujte s pedijatrom oko odabira prave mliječne formule. 

Bebimil je za vas pripremio i niz video savjeta o pripremi mliječnih formula, a savjet uvijek možete dobiti i od Bebimil stručnih suradnika. Sve što vas zanima pitajte na telefon ili pitanje pošaljite na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari