Dječja kolica: prvo vozilo vašeg mališana

Izbor prve "jurilice" nikad nije lak. Donosimo vam kratak vodič za odabir kolica za bebu.

Nestrpljivo očekujete dolazak svojeg malog čuda, odjeća i krevetić već su kod kuće, a sljedeća stavka na popisu je nabava kolica za bebe. 

Dječja kolica dolaze u puno različitih verzija, no njihove glavne značajke trebaju biti funkcionalnost i udobnost.

Na tri ili četiri kotača, sportska, robusna, sa ili bez „jajeta“, pojmovi su koji mogu lako zbuniti buduće roditelje. 

Ako ste se odlučili za kupnju novih kolica preporučuje se kupovina klasičnih 2u1 ili 3u1 kolica. 

Takva se kolica duže koriste jer se mogu modificirati, dok su "kišobran kolica" pogodnija za malo veću djecu, i odlična su za putovanja. 

Od čega se sastoje kolica za bebe?

Glavno prijevozno sredstvo vaše prinove sastoji se od:

  • Konstrukcija: Većinom je izrađena od aluminija kako bi bila što lakša. Na konstrukciju se pričvršćuje košara za novorođenče, sportsko sjedalo, autosjedalica grupe 0+ (takozvano jaje) te razni dodaci. 
  • Košara za novorođenče: Glavni dio kolica za bebe do trenutka kada mogu samostalno sjediti. Najčešće ima fleksibilan krov za dodatnu zaštitu od sunca i ostalih vremenskih (ne)prilika. Košara omogućuje da beba leži ravno, što je uz pravilno podizanje i spuštanje, vrlo važno u prvih nekoliko mjeseci bebinog života.
  • Sportsko sjedalo: Koristi se za djecu koja samostalno sjede. Omogućuje bolji pregled okoline te je kod većine proizvođača moguće mijenjati nagib.

Sportska kolica na tri kotača

  • Dodaci; kao što su autosjedalica, torba, suncobran, zaštita od kiše, zimska vreća, mreža protiv kukaca, nastavak za bočicu i slično.

Većina proizvođača nudi sisteme kolica pa tako birate između 1u1, 2u1, te 3u1 kolica. 

1u1 kolica u pravilu se sastoje od konstrukcije i sportskog sjedala, 2u1 kolica sastoje se od konstrukcije, košare i sportskog sjedala dok 3u1 sistemi dolaze i s autosjedalicom. 

U čemu se razlikuju kolica za bebe?

Osim po broju elemenata od kojih se sastoje, dizajnu i boji, kolica za bebe razlikuju se i prema načinu sklapanja, težini, veličini kotača te amortizerima. 

Proizvođači opreme za bebe prate trendove i često razvijaju nove modele s različitim načinima sklapanja kako bi što više olakšali roditeljima i smanjili volumen sklopljenih kolica. 

Tako možete birati između kolica koja imaju samo sportsko sjedalo, dok se kod drugih obavezno mora odvojiti košara pa zamijeniti sjedalo.

Postoje kolica koja su dizajnirana za sklapanje i rasklapanje jednom rukom, te ona malo kompliciranija koja se sklapaju u više pokreta.

Težinu kod većine kolica definira konstrukcija, točnije njezina veličina i materijali od kojih je izrađena. 

Pročitajte kako odabrati bočicu za vaše dijete ?

Može se birati između laganih kolica koja su pogodna za nošenje po stepenicama te robusnijih modela koji su odlični za zahtjevnije terene. 

Izbor kotača ovisi o terenu kojim planirate svog mališana upoznavati sa svijetom. Ako vas zanimaju ugodne gradske vožnje po asfaltu, tada su manji i okretniji kotači bolji izbor. 

Za avanturiste koji vole istraživanje prirode preporučuju se kolica s velikim kotačima koja mogu lako proći po manje prohodnom tlu.

Sportska kolica

Izbor između kolica s tri ili četiri kotača također ovisi o terenu: želite li biti mobilniji, tri kotača pravi su izbor za vas, no ako vam je bitna stabilnost, sigurniji ste s četiri kotača

Kolica bez amortizera, kolica sa šest amortizera, ona koja imaju amortizere samo na prednjim kotačima, ili pak ona s amortizerima na stražnjim kotačima - izbor je veoma raznolik.

Iako amortizeri nisu dio standardne opreme svih dječjih kolica, uvelike utječu na kvalitetu i udobnost vožnje. Podesivi amortizeri vašoj će bebi zasigurno pružiti dodatnu udobnost u vožnji kolicima. 

Što je stvarno bitno u izboru kolica za bebe?

Uz pregršt savjeta o pronalasku savršenog vozila za prinove, budući roditelji često traže i mišljenja drugih roditelja koji su prve vožnje s dječjim kolicima već odavno prošli.

Čitajući i proučavajući razne forume i tekstove o kolicima za bebe, ustanovili smo da je mamama i tatama veoma važno da:

•    se kolica jednostavno i brzo sklapaju i rasklapaju
•    imaju amortizere koji omogućuju ugodnu vožnju
•    imaju okretne kotače koji lako prelaze i izbjegavaju prepreke
•    su izrađena od kvalitetnih materijala
•    su lagana i prenosiva
•    imaju kotače punjene pjenom koji se ne mogu probušiti
•    imaju ručku u jednom komadu koja omogućuje upravljanje jednom rukom, te da
•    se unutrašnjost košare može prati.

Sam izbor modela kolica uvijek ovisi o potrebama i mogućnostima svakog roditelja.

beba u kolicima

Ako imate ograničen prostor u prtljažniku automobila logičan izbor su kompaktnija kolica, ako živite na četvrtom katu zgrade bez dizala, najvjerojatnije ćete odabrati kolica manje težine.

Svejedno je hoćete li odabrati lagana kolica s manjim kotačima za gradsku vožnju ili robusnija s velikim kotačima za vožnju po prirodi, sigurni smo da će svaka šetnja koristiti vama i vašoj bebi. 

Ispiši

Komentari