4 jednostavna načina kako prirodno povećati količinu majčina mlijeka

Nema ništa ljepše od male bebe koja fino papa i zadovoljna zaspi. No, kada je beba nakon dojenja nemirna, razdražljiva i plače, mame odmah posumnjaju da nemaju dovoljno mlijeka.

Skok u razvoju, zubi koji izbijaju ili strah od odvajanja, sve to može rezultirati željom bebe za više mlijeka. 

Neke mame se prestraše kada im dojke više nisu tvrde kao na početku, više ne osjećaju refleks otpuštanja mlijeka ili izdoje jako malu količinu. Ni jedna od tih činjenica ne mora biti razlog za zabrinutost ako beba normalno napreduje na težini i ima dovoljan broj mokrih i pokakanih pelena. 

U većini slučajeva mlijeka ima dovoljno, samo se dojke bolje prilagode bebinim navikama hranjenja. No, ako beba stagnira na težini ili mršavi, postoji nekoliko načina da se prirodno potakne laktacija bez potrebe za nadohranom.

Što više nudite, više mlijeka ćete imati 

Proizvodnja mlijeka uistinu je fascinantna. Iz mlijeka beba dobiva sve što joj je potrebno prvih šest mjeseci i u pravilu ga ima dovoljno za sve njezine potrebe.

Proizvodnja mlijeka funkcionira na principu ponude i potražnje.

Količina proizvedenog mlijeka uvjetovana je količinom mlijeka kojeg beba pojede, zato se i kaže da proizvodnja mlijeka funkcionira na principu ponude i potražnje.

Kod dojenja na zahtjev (kada beba pokaže želju za hranjenjem) osigurava se optimalna količina mlijeka jer se dojke tijekom podoja pripremaju za sljedeći. 

Male bebe često ne znaju za raspored pa ponekad može proći samo pola sata između podoja, a ponekad nekoliko sati.

Kod većeg razmaka između podoja proizvodnja mlijeka može stagnirati, pa je ustvari pogrešno odgađati dojenje u nadi da će se "nakupiti više mlijeka".

Infografika: Koliko mlijeka treba beba? ?❔

Neke bebe mogu biti nervoznije kako dan odmiče jer je tada razina hormona zaslužnih za proizvodnju mlijeka niža pa se tada proizvodi manje mlijeka nego u jutarnjim satima. Razlog tome može biti i nepražnjenje dojke do kraja prilikom svakog podoja čime im se šalje signal da nije potrebno proizvoditi mlijeko u toj količini.

Dojenje na zahtjev najbolje regulira količinu mlijeka.

Ako je beba prava spavalica i prođe nekoliko sati između hranjenja, može biti nezadovoljna količinom mlijeka nakon što se probudi. Mame koje ne žele buditi svoju bebu (a kroz 24 sata imaju zadovoljavajući broj podoja) mogu posegnuti za izdajalicom kako bi zadržale količinu mlijeka. 

Često nuđenje dojke, osiguravanje pravilnog hvata i pražnjenje dojke do kraja zasigurno će povećati proizvodnju mlijeka. 

Bez tekućine nema mlijeka

Bebi se redovito nudi da siše, pravilno prihvaća dojku i isprazni je, a još negoduje nakon obroka?

Briga o maloj bebi oduzima skoro 100% vremena nove mame. Toliko brige da ona čak zaboravi na sebe. Osnovne stvari kao što su voda, hrana i tuširanje postaju sporedne kada u obitelj stigne novi član. 

No, upravo to može smanjiti proizvodnju mlijeka za bebu, tako da se ipak treba posvetiti sebi. Ako majka ne unosi dovoljno tekućine, tijelo će crpiti zalihe iz njezina tijela za proizvodnju mlijeka. Kada se zalihe potroše, proizvodit će se manje mlijeka.

Lako je zaboraviti na vodu, no tome se može doskočiti konzumacijom čaše vode svaki puta kada beba doji. Takva praksa brzo prelazi u naviku i osigurava dovoljno tekućine za nesmetanu proizvodnju mlijeka.

Posebnu pozornost hidraciji potrebno je posvetiti kada majka gubi velike količine tekućine iz organizma, kao što je primjerice proljev, jer je tada treba što prije nadoknaditi kako se ne bi poremetila proizvodnja mlijeka.

Novim mamama treba mnogo tekućine.

Mnogi proizvođači u svojoj ponudi imaju i specijalizirane čajeve za dojilje. Nažalost, oni ne mogu magično stvoriti velike količine mlijeka i ne može se osloniti samo na njih.

Ne štete mamama ni bebama, ali pomažu boljoj hidraciji. Često su ugodnog okusa pa ih sve ljubiteljice čajeva slobodno uvrste u svoj dnevni jelovnik.

Hrana za proizvodnju mlijeka

Prehrana dojilja još je uvijek kontroverzna tema. Kada se spoje svi savjeti o brzom gubitku kilograma nakon poroda, namirnicama koje se moraju izbjegavati kako beba ne bi dobila grčeve i namirnicama koje se moraju jesti kako bi se potaknula proizvodnja mlijeka, mame na kraju ne znaju što smiju jesti. 

Bitno je da je prehrana dojilje raznovrsna, bogata vitaminima i mineralima i redovita. Mnoge mame često zaborave jesti ili se žele što prije riješiti kilograma nakupljenih u trudnoći pritom zaboravljajući da je za proizvodnju mlijeka potrebno otprilike dodatnih 500 kilokalorija.

Zdrava hrana najbolji je izbor za dojilju.

Ako mama jede premalo, njezino tijelo će teško proizvoditi mlijeko koje je potrebno bebi.  

Mame bi se trebale naoružati svježim voćem i povrćem i bogatim juhama, a mogu ispeći i kolačiće za laktaciju na bazi zobi.

Mama si tijekom dana također može pripremiti i zdjelicu žitarica kao npr. griz ili rižu na mlijeku, palentu (žganci) s jogurtom ili kefirom, ili zobene pahuljice s malo sušenog  voća i orašastih plodova i omiljenim mliječnim napitkom. Žitarice (posebno cjelovite) bogate su B vitaminom koji doprinosi otpuštanju mlijeka, te će takav obrok pridonijeti laktaciji.

Iako nije dokazano, mnogim ženama zobene pahuljice pomažu u proizvodnji mlijeka pa su odličan doručak u kombinaciji sa svježim voćem. 

Do više mlijeka uz opuštanje

Malo je teško opustiti se kada malo zlato plače iz petnih žila zbog grčeva ili zuba koji izbijaju. Ili kada je cijele dane “prikopčano” na mamu zbog skoka u razvoju. 

Ako k tome još dodamo i ručak koji treba skuhati i hrpu rublja koje čeka na pranje, stres je neizbježan.

Upravo stres može biti glavni krivac za stagnaciju u proizvodnji mlijeka te bi ga novopečene mame trebale izbjegavati. 

Dojenje u krevetu opušta mamu i bebu.

To je puno lakše reći no provesti u djelo, ali može se olakšati pomoću nekoliko trikova.

Vrijeme je da mame “unovče” sve ponude za pomoć koje su dobile tijekom trudnoće i delegiraju neke od obaveza

Još jedan trik je dojenje na boku, u krevetu. Taj udoban položaj opustit će i mamu i bebu, čime će beba mirnije jesti i bolje isprazniti dojke pa će one proizvoditi više mlijeka.

Prije i tijekom dojenja može se izvesti i lagana masaža dojki kako bi se potaknulo otpuštanje mlijeka.

Nadamo se da ćete uz ove savjete uspješno potaknuti laktaciju. Ako to nažalost nije slučaj, posavjetujte se sa svojim pedijatrom o nadohrani koja će biti najbolja za vašu bebu, jer sita beba je sretna beba. 

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari