Kako prepoznati pelenski osip i kako ga se riješiti

Pelenski osip barem jednom tijekom prve godine ima svako dijete. Kada se javi, valja češće mijenjati pelene i dobro čistiti nadraženo područje. 

Pelenski osip imala je svaka guza!

Prije 20 do 30 godina, kada su današnji roditelji bili djeca pelenski osip podrazumijevao se za svaki bebu koja je nosila pelene. 

Danas blago zacrvenjeno područje na kojem se kroz nekoliko dana pojave crvene točkice izaziva brigu mnogih roditelja. 

No obični pelenski osip nije razlog za brigu, on brzo prolazi uz pravilnu njegu..

Je li to pelenski osip? 

Pelenski osip možete lako prepoznati:

 • Bebina guza je zacrvenjena i nadražena.
 • Koža je na dodir topla i zadebljana.
 • Nakon crvenila na koži se pojavljuju crvene točkice.
 • Pelenski osip uglavnom se zadržava na pelenskom području, ali može se proširiti i na trbuh baš kao i na bedra.

Zašto se javlja pelenski osip?

Pelenski osip javlja se kao reakcija na novu hranu, najčešće kisele sokove i voće

Kod svakog djeteta koje nosi pelene bar jednom u prvih godinu dana razvije se pelenski osip.

Može se javiti u bilo koje vrijeme, a najčešće se javlja kod beba starih od šest do devet mjeseci, u vrijeme kada se najintenzivnije uvode nove namirnice. 

Pročitajte koje su bolje - jednokratne ili platnene pelene? ?

Pelenski osip ne dobivaju isključivo bebe koje su dugo u jednoj peleni. 
Zašto se sve javlja pelenski osip:

1. Uvođenje nove hrane

Pelenski osip najčešća je popratna pojava uvođenja novih namirnica, pogotovo kiselog voća i voćnih sokova.
To ne znači da djeci ne bi trebali ponuditi voćne sokove i voće, ali tijekom pelenskog osipa možda bi ih trebalo malo odložiti na stranu. 

2. Vlažno pelensko područje

Jednokratne pelene jako dobro upijaju, istina je. No, uz svu tu plastiku iz pelena i urin beba je i dalje vlažna. Kod platnenih pelena pak bebina koža je u većem doticaju s urinom. 

Mokra pelena je jedan od uzroka pelenskog osipa, no on se puno češće razvija kada je beba dulje u pokakanoj peleni, a pelenski osip gotovo uvijek prati proljev. 
Mnogi roditelji u strahu od pelenskog osipa bebama mijenjaju pelene svakih sat vremena. No, to nije garancija da beba neće dobiti pelenski osip

3. Beba reagira na određeni kemijski spoj

Bebino pelensko područje stalno je zatvoreno pelenama koje danas doista ne propuštaju, bilo one platnene ili jednokratne. Jednokratne pelene u sebi sadrže razne kemikalije, a osjetljiva bebina koža vrlo lako može reagirati na neku od njih. 

Radi se o mirisu koji proizvođači stavljaju u pelene ili o boji koja se koristi za šarene likove. Mnoge mame često se drže jedne robne marke jednokratnih pelena upravo zato što su primijetile da se pri promjeni u drugu marku javlja pelenski osip.

Pelene nisu jedino na što može reagirati osjetljiva bebina koža. Uzrok mogu biti i kemikalije iz vlažnih maramica ili iz kremice. 
I ne postoje pelene, krema ili mast koji su univerzalno dobri: ono što je dobro jednom djetetu, ne znači da će odgovarati drugom. 

4. Terapija antibioticima

I male bebe zbog upala moraju uzimati antibiotike. I kod odraslih antibiotici poremete ravnotežu bakterija crijevne flore, a to se gotovo uvijek dogodi kod male djece. U konačnici, i zbog antibiotika se može javiti pelenski osip.

Pelenski osip - liječenje

Kod pelenskog osipa bitno je češće mijenjati pelene i ostavljati što više guzu "na zraku"

Kada primijetite pelenski osip prvo ga pokušajte liječiti kod kuće: 

 • Pelene mijenjajte češće, svaka dva sata. Ako je pelenski osip jak, promijenite djetetu i noćnu pelenu. 
   
 • Prilikom svakog mijenjanja pelena dobro operite pelensko područje. Umjesto vlažnih maramica koristite vatu i toplu vodu. Pelensko područje treba biti suho. Dobro ga osušite, ali ne trljajte nego tapkajte sva vlažna područja. Mnoge mame kod pelenskog osipa za ispiranje koriste i nevenov čaj. 
   
 • Nakon čišćenja koristite kreme koje sprječavaju nastanak pelenskog osipa. Kreme i masti rade zaštitni sloj između djetetove kože i urina i stolice, a postoje različite vrste: na bazi voska, petrolejske masti, cink oksid kreme… 
   
 • Pokušajte držati bebu van pelene. Ako je dijete maleno, stavite ga na ručnik i zračite područje pelenskog osipa. Ako je dijete veće i puže ili hoda, a u kući je toplo ili je vani toplo vrijeme, pustite dijete da hoda bez pelena. 
   
 • Namjestite pelenu labavo ili kupite veći broj pelena. Malo zraka koji struji između pelene može samo pomoći koži da se brže oporavi.  


Ako se nakon pet do sedam dana osip ne smanjuje, ako se sitne male točkice pretvore u gnojne prištiće, žuljeve ili rane posjetite pedijatra.

U tim slučajevima liječnik će znati prepisati posebnu kremu. Nadamo se da smo vam pomogli! 

Zavirite u naše savjetovalište, pronaći ćete puno dobrih savjeta.

 

Bebimil 2 je prijelazna mliječna hrana za dojenčad.

Ispiši

Komentari