Kako prepoznati da bebi ne odgovara adaptirano mlijeko?

Članak možete i poslušati

Novorođenoj bebi je mlijeko osnovna hrana. Ako je beba osjetljiva na pojedini sastojak mlijeka, to može ugroziti njezino zdravlje. Saznajte kako prepoznati simptome. 

Male bebe često plaču, tako komuniciraju sa svijetom u kojeg su tek stigle. Kada ih nešto boli ili kada im nešto smeta, to ne mogu reći. Zadaća roditelja je prepoznati što im beba poručuje, a to nije baš lako. 

Ima li beba grčeve? Izbijaju li joj zubići? Ima li temperaturu? Zašto ne spava koliko bi trebala? Koliko joj je česta stolica i kakve je boje i gustoće? Zašto ne dobiva na težini? Bljucka li beba previše? Kakve su to točkice na bebinoj koži? Zašto toliko plače? 

Ovo su samo neka od pitanja koja roditeljima svakodnevno prolaze kroz glavu i po više desetaka puta. Ponekad je doista teško shvatiti što su uobičajene nelagode, a što je razlog za posjet pedijatru.

Na bebu u prvim mjesecima bitno utječe prehrana. U nekim slučajevima neadekvatna mliječna formula doista može uzrokovati probavne smetnje kod bebe ili alergijsku reakciju.

Što je to alergija?

Alergije su usko vezane uz bebin imunitet. Proteini mlijeka i soje najčešći su uzroci alergija kod tek rođenih beba.

Čak i najmanje količine mogu potaknuti alergijske reakcije kod beba osjetljivih na navedene proteine.

Alergijske reakcije na hranu najčešće izazivaju probleme u probavnom sustavu, dišnim putevima i na koži, a pratiti ih mogu povraćanje, proljev, kašalj, kihanje, opstruktivno disanje, mrlje i osip. 

Proteini mlijeka i soje najčešći su uzroci alergija kod tek rođenih beba.


Bebe alergičari imaju i poteškoće s dobivanjem na tjelesnoj masi zbog učestalog povraćanja i proljeva.

Ukoliko se ustanovi kako je beba alergična na određeni protein, potrebno je uz preporuku pedijatra ili specijalista gastroenterologa odabrati odgovarajući mliječni pripravak.

Ovdje saznaj više ➡️ 4 obavezna koraka prilikom promjene adaptiranog mlijeka

Što je to intolerancija na mliječnu hranu?

Intolerancija znači da bebin probavni sustav ne razgrađuje adekvatno hranjive tvari iz mlijeka.

Najčešće se radi o laktozi, a simptomi se javljaju u probavnom sustavu, i uključuju proljev, grčeve, slabo dobiva na tjelesnoj masi te pojačano stvaranje plinova u crijevima.

Intolerancija na hranu razlikuje se od alergija po tome što male količine nekog sastojka ne uzrokuju smetnje, poteškoće se javljaju ako se kontinuirano unose veće količine sastojka koje organizam ne tolerira.

Kako prepoznati smeta li bebi adaptirano mlijeko (simptomi):

1. Beba pretjerano bljucka ili često povraća mlijeko 

Mnoge bebe bljuckaju  nakon hranjenja. Bljuckanje može biti samo prolazna nelagoda. 

No povraćanje je, za razliku od bljuckanja, stvar na koju je potrebno obratiti pažnju. Ono može biti znak alergije ili intolerancije na neki od sastojaka mliječne formule. Česta povraćanja prati nadut trbuščić i slabo dobivanje na tjelesnoj masi.

2. Beba često ima proljev

Roditelji često imaju problema u raspoznavanju normalne stolice od proljeva jer je stolica tek rođenih beba znatno drugačija od stolice odraslih ljudi. 

Novorođenče može imati jednu, pa čak i osam stolica dnevno, a sasvim je normalno ako ima i jednu stolicu u tri dana
 


No ako beba ima vodenaste stolice, ako su one jako česte i vrlo neugodnog mirisa, te ako u njima ima previše sluzi -  potražite savjet pedijatra. Česti proljevi mogu ukazati da se radi o alergiji ili intoleranciji na adaptirano mlijeko.

3. Bebi izbija osip na koži

Promjene na bebinoj koži (točkice, mrlje, crvenilo) ponekad mogu ukazivati da bebi ne odgovara mliječni pripravak. 

Atopijski dermatitis je osip koji svrbi i peruta se, a vrlo često javlja se upravo kao simptom alergijske reakcije na hranu. Kod beba se najčešće javlja na licu, vlasištu, rukama i nogama. 

4. Beba se muči s grčevima

Grčevi se javljaju tijekom prvog tromjesečja bebinog života.

Kolike ili dojenački grčevi najčešće se javljaju tijekom prvog tromjesečja bebinog života, a u većini slučajeva njihov točan uzrok nije poznat.

Jedno od objašnjenja je da djetetov probavni sustav nije dovoljno razvijen ili se stvara previše plinova.

Adaptirano mlijeko ne bi trebalo biti uzročnik grčeva, no ako mislite da bi ga trebalo promijeniti, prije odluke posavjetujte se s pedijatrom. Dodatak probiotskih kapi nekim će bebama pomoći ublažiti ovu nelagodu.

5. Beba ima problema s disanjem

Piskanje je visokofrekventni zvuk koji se stvara tijekom disanja uzrokovan upalom i suženjem dišnih puteva. 20 do 25% beba koje se muče s alergijama na hranu pri disanju proizvodi piskavi zvuk. U slučajevima koji uključuju kronični kašalj, začepljeni nos ili nos koji curi također je moguće da se radi o alergiji.

Problemi s dišnim sustavom u kombinaciji s plikovima na koži i osipom često upućuju upravo na alergije. U takvim je slučajevima potrebno odmah potražiti savjet i pomoć pedijatra.

Što učiniti ako posumnjam kako bebi ne odgovara adaptirano mlijeko?

Ako se susretnete s bilo kojim od navedenih simptoma, čim prije se posavjetujte s djetetovim pedijatrom. 

Pravilno odabrana mliječna formula ključna je za djetetov razvoj i ne bi je smjeli mijenjati bez savjetovanja s pedijatrom. 
 

Bebimil 3 Aktiv 10+ mjeseci

Česte i brzoplete promjene adaptiranog mlijeka u dojenačkoj dobi mogu biti uzrok još većih probavnih smetnji kasnije.

I Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili poslati na mail: [email protected].

Ispiši

Komentari