Kako znati da bebi ne odgovara adaptirano mlijeko?

Članak možete i poslušati

Bebama je mlijeko osnovna hrana. Ako su bebe osjetljive na pojedini sastojak mlijeka to može ugroziti njihovo zdravlje. Saznajte kako prepoznati simptome. 

Male bebe često plaču, tako komuniciraju sa svijetom u kojeg su tek stigle. Kada ih nešto boli ili kada im nešto smeta to ne mogu reći. Zadaća roditelja je prepoznati ono što beba želi reći, a to često nije baš lako. 

Ima li beba grčeve? Izbijaju li joj zubići? Ima li temperaturu? Zašto ne spava koliko bi trebala? Koliko joj je česta stolica i kakve je boje i gustoće? Zašto ne dobiva težini? Bljucka li beba previše? Kakve su to točkice na bebinoj koži? Zašto toliko plače? 

Ovo su samo neka od pitanja koja roditeljima svakodnevno prolaze kroz glavu i po više desetaka puta. Nekada je doista teško shvatiti što sve kod beba prolazi "pod normalno", što su uobičajene nelagode, a što je razlog za posjet pedijatru. 

Pedijatri često na kontrolnim pregledima ispituju roditelje plače li beba puno, koliko često jede i jesu li primijetili nešto neuobičajeno.

Na bebin život u prvim mjesecima jako utječe ono što beba jede. U nekim slučajevima mliječne formule doista mogu uzrokovati probleme kojih ne bi trebalo biti. 

Bebina hrana mnogo puta nije jedini uzrok plača ili nezadovoljstva djeteta, ali u nekim slučajevima doista može uzrokovati probleme koje ne bi trebala.

Što je to alergija?

Alergije su usko vezane uz bebin imunitet. Proteini mlijeka i soje najčešći su uzroci alergija kod tek rođenih beba. 

Čak i najmanje količine problematičnih proteina mogu potaknuti alergijske reakcije kod osjetljivih beba.

Alergijske reakcije na hranu najčešće izazivaju probleme u probavnom sustavu, dišnim putevima i na koži, a prate ih povraćanje, proljev, kašalj, kihanje, pištanje, mrlje i osip. 

Proteini mlijeka i soje najčešći su uzroci alergija kod tek rođenih beba.


Bebe alergičari imaju i problema s dobivanjem na tjelesnoj masi zbog učestalog povraćanja i proljeva. 

Zbog tih simptoma bebe se osjećaju nelagodno i nezadovoljno i ne mogu se dobro naspavati što ih čini još razdražljivijima. 

Kada se ustanovi kako je beba alergična na određeni protein potrebno je uz preporuku pedijatra ili specijalista gastroenterologa odabrati odgovarajući mliječni pripravak.

Ovdje saznaj više ➡️ 4 obavezna koraka prilikom promjene adaptiranog mlijeka

Što je to intolerancija na mliječnu hranu?

Intolerancija znači da bebin probavni sustav adekvatno dobro ne razgrađuje hranjive tvari iz mlijeka.

Najčešće se radi o laktozi a simptomi se javljaju u probavnom sustavu: beba dobije proljev, ima grčeve, slabo dobiva na tjelesnoj masi i ima problema s stvaranjem plinova u crijevima.

Intolerancija na hranu razlikuje se od alergija po tome što male količine nekog sastojka ne uzrokuju nikakve probleme, problemi se javljaju ako se kontinuirano u organizam unose njegove veće količine.

Kako prepoznati smeta li bebi adaptirano mlijeko (simptomi):

1. Beba pretjerano bljucka ili često povraća mlijeko 

Mnoge bebe često bljuckaju  nakon hranjenja. Bljuckanje može biti samo prolazna nelagoda. 

No povraćanje je, za razliku od bljuckanja, stvar na koju trebate obratiti pažnju. Ono može biti znak alergije ili intolerancije na neki od sastojaka mliječne formule. Česta povraćanja prati napuhnut trbuščić i slabo dobivanje na tjelesnoj masi.

2. Beba često ima proljev

Roditelji često imaju problema u raspoznavanju normalne stolice od proljeva jer je stolica tek rođenih beba znatno drugačija od stolice odraslih ljudi. 

Novorođenče može imati jednu pa čak osam stolica dnevno, oko čega se ne trebate zabrinjavati. Sasvim je normalno ako ima i jednu stolicu u tri dana

No ako vaša beba ima vodenaste stolice, ako su one jako česte i vrlo neugodnog mirisa i ako u njima ima previše sluzi -  potražite savjet pedijatra. Česti proljevi mogu ukazati da se radi o alergiji ili intoleranciji na adaptirano mlijeko.

3. Bebi izbija osip na koži

Promjene na bebinoj koži (točkice, flekice, crvenilo) ponekad mogu ukazivati da bebi ne odgovara mliječni pripravak. 

Atopijski dermatitis je osip koji svrbi i peruta se, a vrlo često javlja se upravo kao simptom alergijske reakcije na hranu. Kod beba se najčešće javlja na licu, vlasištu, rukama i nogama. 

4. Beba se muči s grčevima

Grčevi se javljaju tijekom prvog tromjesečja bebinog života.

Kolike ili dojenački grčevi najčešće se javljaju tijekom prvog tromjesečja bebinog života, a u većini slučajeva njihov točan uzrok nije poznat.

Jedno od objašnjenja je da djetetov probavni sustav nije dovoljno razvijen ili se stvara previše plinova.

Adaptirano mlijeko ne bi trebalo biti uzročnik grčeva, ne mijenjajte adaptirano mlijeko „na svoju ruku“. Ako pak mislite da bi ga trebalo promijeniti, prije odluke posavjetujte s pedijatrom. Dodatak probiotskih kapi nekim će bebama pomoći ublažiti ovu nelagodu.

5. Beba ima problema s disanjem

Pištanje je visokofrekventni zvuk koji se stvara tijekom disanja uzrokovan upalom i suženjem dišnih puteva. 20 do 25% beba koje se muče s alergijama na hranu - pišti. U slučajevima koji uključuju kronični kašalj, začepljeni nos ili nos koji curi također je moguće da se radi o alergiji.

Problemi s dišnim sustavom u kombinaciji s plikovima na koži i osipom često upućuju upravo na alergije.


Što učiniti ako posumnjam kako bebi ne odgovara adaptirano mlijeko?

Ako se susretnete s bilo kojim od navedenih nabrojanih simptoma posavjetujte se s pedijatrom. 
Pravilno odabrana mliječna formula ključna je za djetetov razvoj i ne bi je smjeli mijenjati "na slijepo". 

Bebimil 3 Aktiv 10+ mjeseci

Česte i brzoplete promjene adaptiranog mlijeka u dojenačkoj dobi mogu biti uzrok još većih probavnih problema kasnije.

I Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili poslati na mail: [email protected]

Komentari