Kašice za bebu od 6 mjeseci

Sa šest mjeseci mijenjaju se djetetove prehrambene potrebe. Iako je majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak i dalje osnovna hrana, vrijeme je da dijete kroči u svijet novih okusa i oblika hrane.

Jeste li primijetili kako se vaša beba promijenila?

Da, već ima punih šest mjeseci i sve se više smije i komunicira s vama. Jako je simpatično i kako uspijeva neko vrijeme sjediti pa se prevrne na jastuk…

A što je s prehranom? Tijekom prve godine djetetova života majčino mlijeko ili njegova zamjena u obliku adaptiranog mlijeka osnovna su namirnica u djetetovoj prehrani. Bilo da dojite ili hranite bebu dojenačkim mliječnim pripravkom, nastavite tako i dalje.
 

Od 6 mjeseci starosti, djetetu treba dnevno barem 500 mililitara mlijeka (i mliječnih proizvoda), uz redovno uvođenje dohrane.

Od šestog mjeseca pa sve do navršene prve godine života preporučena dnevna količina mlijeka iznosi minimalno 500 ml, s time da se u tu količinu uračunava mlijeko koje dijete podoji ili popije iz bočice, kao i mlijeko ili mliječni proizvodi koje je pojelo u kašicama. 

Dohrana su sve namirnice koje dajemo djetetu u obliku kašica i služe kao nadopuna njegovoj osnovnoj  hrani – majčinom ili adaptiranom mlijeku.

 

Kada je vrijeme za uvođenje prve kašice? 

Preporuka je da se s dohranom krene između 4. i 6. mjeseca starosti (ne prije navršenog 17-og niti nakon 26-tog tjedna), jer se tada događaju brojne promjene u organizmu dojenčeta kao što su sazrijevanje probavnog sustava, povećanje količine probavnih enzima i nicanje prvih zubića.

Znakovi koje beba šalje:

Kada beba polako zauzima sjedeći stav, kontrolira pokrete glavice, zainteresirano prati zbivanja u okolini, posebice kad jedu ukućani, pokušava samostalno uhvatiti predmete u svojoj blizini ili joj pak niču prvi zubići, spremna je za veliki izazov i novo iskustvo u životu koje će joj pružiti novi okusi.

Kakva treba biti kašica za bebu od 6 mjeseci?

Nakon šestog mjeseca beba može pokretati gornju usnu prema dolje pa može i sama zahvatiti ono što se nalazi na žličici. 

Iako možda beba već i ima prve zubiće ove prve kašice trebaju biti glatke strukture.

S vremenom treba smanjivati stupanj usitnjavanja kašice, kako bi se dijete navikavalo na lagano grudičastu strukturu, a kasnije i sitne komadiće hrane u kašici što je vrlo bitno za razvoj mišića lica te učenja i svladavanja žvakanja.

Pročitajte zašto je majčino mlijeko najbolji izbor za vašu bebu

Kalendari dohrane na koje ste naišli možda se međusobno ne podudaraju. Razlog je u tome što namirnice koje se uvode u djetetovu prehranu ovise o podneblju, tradiciji okoline te prehrambenim navikama obitelji. Tako je u zemljama sjeverne Europe uobičajeno početi dohranu sa žitaricama, dok se kod nas uglavnom počinje sa povrćem ili voćem.

Namirnice koje se uvode u bebinu prehranu ovise o tradiciji, podneblju te navikama obitelji.

Bez obzira na koju se kombinaciju namirnica odlučili, uvijek vodite računa o njihovoj kvaliteti i svježini, te dobroj termičkoj obradi (naročito ako su u pitanju namirnice životinjskog podrijetla – meso, riba i jaja).

Ukoliko niste sigurni u kvalitetu i sigurnost dostupnih namirnica za pripremu kašice kod kuće, pravi izbor su gotove kašice za bebe u staklenkama. One se proizvode u strogo kontroliranim uvjetima iz najkvalitetnijih sirovina te je kvaliteta njihova sastava zajamčena, a i različite namirnice su vam dostupne u bilo koje doba godine.

Raspored hranjenja za bebu od 6. do 7. mjeseca

Svaka beba je drugačija i različito prihvaća dohranu. Neke će se veseliti čim vide svoju punu zdjelicu, a neke će teškom mukom pojesti tek 2 -3 žličice pripremljene kašice.

Preporučeni raspored obroka za dijete od 6 -7 mjeseci:

Zajutrak: majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak

Doručak: voćna kašica

Ručak: povrtna kašica ili kombinacija povrća i žitarica

Užina: majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak

Večera: žitarice s mlijekom

Kasni večernji obrok: majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak

I naravno, nemojte malenom zaboraviti ponuditi tekućinu između obroka. Ponudite manju količinu vode, voćnog soka ili čaja tijekom dana, ali ne prije ili uz sam obrok, jer će dijete koje je napunilo trbuščić tekućinom vrlo vjerojatno odbiti jesti.

Želimo vam puno veselih i nezaboravnih trenutaka tijekom navikavanja djeteta na kašice, uz jednu napomenu: nered za stolom i oko njega je sasvim normalna pojava - opustite se!

 

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja o prehrani djeteta, javite se našem stručnom timu.

Postavi pitanje

Ispiši

Komentari