Koje mlijeko dati djetetu nakon godine dana?

Želite li da vaš mališan bude jak i zdrav, mlijeko i mliječni proizvodi trebali bi biti dio njegove svakodnevne prehrane. 

Proslavili ste prvi rođendan! Beba je postala dvostruko teža, već naveliko brblja i priča, jasno pokazuje što želi, može hodati ili će uskoro hodati, a tu i tamo zanjiše bokovima na nekoliko poznatih pjesmica.

Beba postaje mali čovjek pa se mijenjaju i njene prehrambene navike. No mlijeko i mliječni proizvodi vrlo su važan dio prehrane bebe starije od godinu dana.

U svojim preporukama Svjetska zdravstvena organizacija naglašava kako bi dojenje trebalo biti isključiva hrana tijekom prvih šest mjeseci djetetova života, ali i da bi s dojenjem trebalo nastaviti do druge godine djetetova života. Znamo, u nekim slučajevima to nije moguće, a mnoge mame prestaju dojiti baš oko djetetova prvog rođendana, jer se tada vraćaju na posao. 

To nikako ne znači da dijete više ne treba piti mlijeko. Do druge godine iznimno je važno da mali čovječuljak dobiva dnevne doze mlijeka. Upravo ovaj napitak djecu opskrbljuje s dovoljno bjelančevina, ali i kalcija i vitamina D koji su nužni za izgradnju čvrstih kostiju. 

U toj dobi kroz mlijeko djeca unose potrebnu količinu masnih kiselina potrebnih za razvoj mozga i normalan rast

Koliko mlijeka treba piti dijete nakon godinu dana i koje mlijeko ponuditi?

Dijete koje je navršilo 12 mjeseci trebalo bi svaki dan popiti ukupno oko pola litre mlijeka, raspoređeno u dva ili više navrata. Neke dane dijete će popiti više, a druge manje i nikako ga ne bi smjeli tjerati da do kraja popije svoju porciju.  

No, koje mlijeko ponuditi djetetu nakon godine dana? Ako više ne dojite, možete izabrati tri vrste mlijeka:

Kravlje mlijeko za dijete staro godinu dana

Djeca nakon 18 mjeseci već mogu sama piti iz čaše

Djeci mlađoj od godinu dana ne preporučuje se kravlje mlijeko, ono je preteško i premasno i povezuje se s pojavom pretilosti kod djece. Krava daje mlijeko da bi othranila svoje malo tele pa je i logično da ljudskim bebama takva formula nikako ne odgovara. 

No nakon godine dana dječji organizam dovoljno je razvijen i može probaviti kravlje mlijekoAko se vaše dijete sasvim normalno razvija i ne pokazuje nikakve znakove pretilosti ponudite mu punomasno mlijeko no u slučaju da je tjelesna masa djeteta veća no što bi trebala biti, a u obitelji postoje problemi s povećanom tjelesnom masom, ili bolesti srca i krvnih žila, porazgovarajte s pedijatrom oko izbora mlijeka. 

❕ Ovdje saznajte zašto je majčino mlijeko najbolji izbor za svaku bebu. ?

Kozje mlijeko za dijete starije od godinu dana

Mnoge mame preferiraju kozje mlijeko nad kravljim. No, između sastava kozjeg i kravljeg mlijeka nema velike razlike, ona su vrlo slična. 
Prednost kozjeg mlijeka je u bržoj probavljivosti i u sadržaju srednjelančanih masnih kiselina, a ima i manji sadržaj laktoze nego kravlje mlijeko. Kravlje mlijeko pak ima viši udio folne kiseline.

Kozje mlijeko nikako ne bi smjela piti djeca mlađa od godinu dana, a nakon godinu dana možete ga uvesti u dječju prehranu. Preporučene su iste količine kao i kod kravljeg mlijeka. 

Adaptirano mlijeko za dijete od godinu dana

Mliječni pripravci rade se na bazi kravljeg mlijeka, no posebno su prilagođena prema potrebama beba i djece kako rastu

Kod adaptiranog mlijeka za djecu kao što je Bebimil JUNIOR bjelančevine iz mlijeka prilagođene su dobi djeteta. Unutar Bebimil mliječnog pripravka nalazi se 20 puta više željeza u odnosu na kravlje mlijeko, a sadrži optimalnu količinu omega 3 masnih kiselina koje pomažu razvoju vida i mozga kao i 13 vitamina i minerala.

 Bebimil JUNIOR 12+ mjeseci

Djeca s godinu dana mogu već piti kravlje ili kozje mlijeko, istina. No neka su osjetljivija i “pravo” mlijeko teže probavljaju. Uz to, kravlje ili kozje mlijeko kod neke djece u ranoj dobi može uzrokovati oštećenje sluznice probavnog trakta i anemiju. Uz takvo mlijeko djeca ne dobivaju niti dovoljnu količinu željeza i vitamina E i C. 

Što ako dijete odbija piti mlijeko? 

Mlijeko možete umiješati u finu kašicu ili napraviti ukusan kakao

Bebe naučene na dojku, na majčinu toplinu i kontakt ponekad odbijaju mlijeko piti iz bočice. Teško im pada odvajanje od mame, ali i novi okus mlijeka. 

Tada dijete ne bi trebali siliti da pije mlijeko no treba naći načina da mu ga ponudite. Mlijeko možete umiješati u obrok sa žitaricama, finim kašicama s voćem ili mu dati da ga pojede s kukuruznim pahuljicama ili u kombinaciji s finim dječjim keksićima.

Mlijeko možete dodati i u drugu hranu poput špinata, blitve ili pire krumpira. Možete napraviti i super smoothie u koji dodate mlijeko ili jednostavno ponuditi - kakao. 

Kako dijete raste pokušajte se riješiti i bočice s dudom. S 18 mjeseci dijete je već sposobno piti iz čaše. Navikavanje na čašu preporuča se već pri uvođenju dohrane (tijekom prve godine nudite im male količine tekućine direktno iz čaše).

I ne plačite za prolivenim mlijekom. Toga će biti, ali će prolijevanje brzo i prestati. 

Ako imate bilo kakva pitanja o prehrani vaše bebe uvijek nam se možete javiti. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili nam poslati mail: [email protected].

Ispiši

Komentari