Kolike (dojenački grčevi)

Kolike se najčešće javljaju nakon obroka, bez obzira na to je li beba dojena ili je hranjena mliječnim pripravkom za dojenčad.
Datum objave: 01.03.2016.

Što su i kako pomoći djetetu?

Tijekom prvog tromjesečja bebinog života, nije rijetkost da potpuno zdrava beba odjednom počne jako i neutješno plakati, grčevito se sklupča, zacrveni joj se lice, ima nabrekli i tvrdi trbuh, vjetrove...

Bebu je nemoguće smiriti. Prestane plakati tek toliko da uzme dah ili kad od iscrpljenosti klone i zaspi. Ako liječnik otkloni druge mogućnosti, ovo su najčešći simptomi dojenačkih kolika (grčeva), koje bebu i roditelje mogu jako uplašiti i potpuno iscrpiti.

Dojenačke kolike nisu bolest. U većini slučajeva, uzrok kolika nije poznat. Neka djeca imaju samo nekoliko napadaja kolika u prvim mjesecima života, a druga pak imaju svakodnevne kolike do puna tri mjeseca starosti, kada se najčešće simptomi spontano smire i nestaju bez posljedica.

Novorođenčad ima nerazvijen i nježan probavni sustav koji nikada nije probavljao hranu, pa mu treba vremena da sazrije i u potpunosti preuzme svoju funkciju.

Kolike se najčešće javljaju nakon obroka, bez obzira na to je li beba dojena ili je hranjena mliječnim pripravkom za dojenčad.

Ukoliko dojite, način života, lijekovi i hrana koju konzumirate mogu utjecati na kvalitetu vašeg mlijeka. Neka jela i napitci, koja i kod odraslih izazivaju nadimanje (stvaranje plinova), mogu iste simptome uzrokovati i kod beba. Izbjegavajte hranu i pića koja nadimaju (zelje, mahunarke, gazirana pića, grickalice...)

Bebe prilikom hranjenja ili dok plaču gutaju zrak, koji također uzrokuje nadimanje što može dodatno uzrokovati nelagodu i pojačati kolike.Ukoliko bebu hranite mliječnim pripravkom za dojenčad, pripremajte manje obroke, više puta na dan. Važna je veličina rupice na dudi i položaj bočice. Bočicu trebate držati što okomitije, tako da bude ispunjena mlijekom kako beba ne bi gutala pjenu ili zrak.
Roditelji često griješe misleći da je uzrok kolika neadekvatan mliječni pripravak i brzo ga zamijene drugim, zatim trećim itd.
Kod inače zdrave bebe, promjena mliječnog pripravka za dojenčad najčešće neće spriječiti kolike. U ranoj dojenačkoj dobi nije preporučljivo mijenjati mliječne pripravke, a o svakoj se promjeni posavjetujte s pedijatrom.

Pretpostavlja se da uzrok kolika može biti umor ili naporan dan (puno posjeta, velika buka...), pa se kod takve djece one češće javljaju predvečer i noću.
Najveća pomoć bebi je Vaše strpljenje i smirenost.
Djecu koja "halapljivo" sišu, preporučljivo je tijekom hranjenja uspraviti i pomoći im da podrignu i ispuste višak zraka.

dojenački grčevi


Nekim bebama pomažu lagana masaža trbuščića (kružni pokreti od pupka u smjeru kazaljke na satu opuštaju crijeva) i lagano gibanje nožica (kao da vozi bicikl), koje olakšavaju izlazak plinova iz crijeva.

Pokušajte dijete poleći i masirati mu stopala ili ga staviti na svoja koljena i lagano mu masirati leđa.

Topao termofor na djetetovom trbuhu je još jedan od načina opuštanja crijeva i olakšavanja oslobađanja plinova iz probavnog trakta. Pripazite da termofor ne bude prevruć (temperaturu vode za termofor provjerite na unutarnjoj strani Vaše podlaktice) i za dodatnu zaštitu, termofor omotajte ručnikom prije stavljanja bebi na trbuh.

Budite pažljivi, pružite utjehu svojoj bebi. Ukoliko se simptomi ne smiruju i postaju jači, prije negoli bebi date bilo kakav pripravak, obavezno se posavjetujte s pedijatrom.

Komentari