Kolike (dojenački grčevi)

Što su dojenački grčevi i kako možete pomoći svojoj bebi?

Tijekom prvog tromjesečja bebinog života, nije rijetkost da potpuno zdrava beba odjednom počne jako i neutješno plakati, grčevito se sklupča, zacrveni joj se lice, ima nadut i tvrd trbuščić, vjetrove...

Bebu je gotovo nemoguće smiriti. Prestane plakati tek toliko da uzme dah ili kad od iscrpljenosti zaspi. Ako liječnik otkloni druge mogućnosti, ovo su najčešći simptomi dojenačkih kolika (grčeva), koje bebu i roditelje mogu jako uplašiti i iscrpiti.

Najčešći obrazac kolika je sljedeći; traju više od 3 sata na dan, ponavljaju se kroz najmanje 3 dana u tjednu, a prestaju u dobi od oko 3 mjeseca starosti djeteta.

Važno je znati da dojenačke kolike nisu bolest. U većini slučajeva, uzrok dojenačkih kolika nije poznat. Tipično se javljaju iza drugog ili trećeg tjedna života, obično su najizraženije oko šestog do osmog tjedna, nakon čega postupno jenjavaju i prestaju negdje oko navršenog trećeg mjeseca života. Neka djeca imaju samo nekoliko napadaja kolika u prvim mjesecima života, a druga pak imaju svakodnevne kolike do puna tri mjeseca starosti, kada se najčešće simptomi spontano smire i grčevi nestaju bez posljedica.

Što uzrokuje dojenačke grčeve?

Novorođenčad ima nerazvijen i nježan probavni sustav koji nikada nije probavljao hranu, pa mu treba vremena da sazrije i u potpunosti preuzme svoju funkciju.

Kolike se tradicionalno povezuju s hranom, iako za to nema znanstvenih dokaza. Katkad su povezane s glađu, a drugi put s preuhranjivanjem i javljaju se bez obzira na to je li beba dojena ili je hranjena mliječnim pripravkom za dojenčad.

Ako dojite, način života, lijekovi i hrana koju konzumirate mogu utjecati na kvalitetu vašeg mlijeka. Neka jela i napitci, koja i kod odraslih izazivaju nadimanje (stvaranje plinova), mogu iste simptome uzrokovati i kod beba. Opisane simptome često tada pomiješamo sa simptomima kolika

Ukoliko se takve nelagode kod bebe ponove nakon što ste opet pojeli određenu namirnicu preporuka je da istu izbjegavate kroz mjesec ili dva. Nakon toga ponovno pokušajte pojesti istu namirnicu jer možda bebi uopće više neće smetati (bebi sazrijeva probavni sustav i ono što joj je smetalo s mjesec dana ne mora joj više smetati s dva ili dva i pol mjeseca).

? Ovdje saznajte više o prehrani tijekom dojenja. ?

Bebe prilikom hranjenja ili dok plaču gutaju zrak, koji također uzrokuje nadimanje što može dodatno uzrokovati nelagodu i pojačati grčeve.

Neka djeca imaju samo nekoliko napadaja kolika u prvim mjesecima života.

Ako bebu hranite mliječnim pripravkom za dojenčad, pripremajte manje obroke, više puta na dan. Važna je veličina rupice na dudi i položaj bočice. Nastojte nabaviti sisače i bočice protiv kolika. Bočicu trebate držati što okomitije, tako da bude ispunjena mlijekom kako beba ne bi gutala pjenu ili zrak. Ako se kod pripreme obroka mlijeko "zapjeni", ostavite bočicu na ravnoj podlozi dok mjehurići zraka ne nestanu.

Roditelji često griješe misleći da je uzrok kolika neadekvatan mliječni pripravak i brzo ga zamijene drugim, zatim trećim itd. Kod inače zdrave bebe, promjena mliječnog pripravka za dojenčad najčešće neće spriječiti kolike. U ranoj dojenačkoj dobi nije preporučljivo mijenjati mliječne pripravke, a o svakoj se promjeni posavjetujte s pedijatrom.

Kolike se obično javljaju u kasno poslijepodne ili navečer, pa se pretpostavlja da uzrok kolika može biti umor ili naporan dan (puno posjeta, velika buka...). Najveća pomoć bebi je vaše strpljenje i smirenost.

Bez obzira je li dijete dojeno ili hranjeno mliječnim pripravkom preporučljivo ga je tijekom i obavezno nakon hranjenja uspraviti i pomoći mu da podrigne i ispusti višak zraka.

Budite pažljivi, pružite utjehu svojoj bebi.

Kako pomoći bebi?

Nekim bebama pomažu lagana masaža trbuščića (kružni pokreti od pupka u smjeru kazaljke na satu opuštaju crijeva) i lagano gibanje nožica (kao da vozi bicikl), koje olakšavaju izlazak plinova iz crijeva.

Pokušajte dijete poleći i masirati mu stopala ili ga staviti na svoja koljena i lagano mu masirati leđa.

Topla i suha gazica na djetetovom trbuhu je još jedan od načina opuštanja crijeva i olakšavanja oslobađanja plinova iz probavnog trakta. Pripazite samo da tkanina ne bude pretopla prije stavljanja na bebin trbuh.

Topla kupka je vrlo opuštajuća za bebu.

"Bijeli" šumovi mogu pomoći jer su slični onima koje je dijete slušalo u maternici. Kućanski aparati koji emitiraju takve zvukove su npr. sušilo za kosu ili perilica rublja, a danas na tržištu postoje plišane igračke koje imaju upravo tu svrhu, emitirati "bijele šumove".

Nošenje bebe i vožnja u kolicima - roditeljska blizina, kao i ritmični pokreti koji se ponavljaju pomažu bebama da se smire.

Budite pažljivi, i uvijek pružite utjehu svojoj bebi. Ako se simptomi ne smiruju i postaju jači, prije negoli bebi date bilo kakav pripravak, obavezno se posavjetujte s pedijatrom.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

Najvažnije od svega je da pokušate ostati smireni i svojoj bebi pružite potrebnu utjehu. 

Ispiši

Komentari