Koliko bebi treba sna?

Roditelji su često u nedoumici, spavaju li njihove bebe dovoljno...

Roditelji vrlo brzo nauče raspoznavati znakove pospanosti djeteta. Ipak, često nisu sigurni spavaju li njihove bebe dovoljno.

Najbolje što roditelji novorođenih beba mogu učiniti jest da puste svoje bebe da spavaju kad god to one žele, te da brzo odgovaraju na njihove potrebe. 

Nemoguće je "razmaziti" novorođenu bebu i uvesti striktan režim spavanja. Bebama je jednostavno potrebna stalna pažnja i njega

Iako ne trebaju sva djeca jednaku količinu sna (baš kao što je slučaj i s odraslima), postoje određene smjernice vezane za spavanje beba i male djece:

Jedan do tri mjeseca 

Neke bebe su jednostavno "noćne ptice", što ćete vjerojatno moći prepoznati i prema njihovoj aktivnosti dok će još biti u Vašoj maternici. Baš kada ćete Vi biti spremni za spavanje, oni će biti najaktivniji.

To nećete moći promijeniti odmah po rođenju, ali već nakon nekoliko tjedana možete polako početi učiti dijete razlikovanju dana od noći

To možete postići na način da se danju ne suzdržavate od standardnih zvukova (glasno pričanje, TV, radio, kućanski aparati, kuhanje...), dok ćete po noći osigurati mir i tišinu.

Kad se dijete probudi u noći, nemojte se igrati s njim, a danju to činite. Vrlo brzo, Vaša će beba početi raspoznavati razliku. Tu je, naravno, vrlo važna rutina, koja je bebama i djeci neophodna.


Tri do šest mjeseci 

Bebe bi u ovom razdoblju života trebale spavati sveukupno (dan i noć) oko 15 sati. Već bi trebala biti uspostavljena rutina u dnevnom i u noćnom spavanju, s više-manje točnim obrascima spavanja i buđenja.

U određenom periodu između četiri i šest mjeseci, beba bi trebala biti u stanju prespavati cijelu noć, odnosno spavati u komadu između 8 i 12 sati. No, ako Vaša beba ne spava cijelu noć, ne brinite. Mnoge bebe tek nakon osam ili 10 mjeseci počinju spavati cijelu noć. Neke i kasnije.

Isto tako, mnogo toga ovisi o Vama, odnosno o Vašim tehnikama uspavljivanja. Možda ćete trebati iskušati više tehnika prije negoli neku od njih Vaše dijete prihvati.

Što je zajedničko spavanje? 

Šest do devet mjeseci

Bebe u dobi od šest mjeseci trebale bi spavati oko 14 sati, s time da spavanje tijekom dana može značiti dva do tri spavanja ujutro, popodne i predvečer.

Ako Vaša beba spava između devet i 10 sati tijekom noći, znači da je dobar "spavač" i da mu odgovara rutina koju provodite (pod pretpostavkom da dijete i preko dana dovoljno spava).

Vrlo često se može dogoditi da se beba koja je s pet ili šest mjeseci spavala cijelu noć, sada budi nekoliko puta na noć.

Naime, osim "problema" sa zubićima koji mogu ometati spavanje, bebe se u toj fazi lakše okreću u krevetiću, pužu i slično, što čine i u snu.

Imaju vrlo žive snove te su otkrile strah od odvojenosti od roditelja. Stoga, ako se beba budi po noći, ne znači nužno da je gladna.

Mnogi odrasli se tijekom noći bude nekoliko puta i vrlo brzo ponovno utonu u san. Tako je i s bebama, osim što one ne znaju kako se same mogu ponovno uljuljati u san pa počnu plakati.

Koliko beba treba sna?

Devet do 12 mjeseci


S devet mjeseci, Vaša bi beba trebala spavati oko 14 sati na dan (devet do 11 sati tijekom noći i po sat i pol do dva sata, dva puta na dan).

Razlozi buđenja Vašeg djeteta više-manje mogu biti isti kao i oni kod djeteta od šest do devet mjeseci, no u ovom periodu možete puno bolje trenirati rutinu spavanja.

Nemojte zanemarivati rituale prije spavanja, a ako je potrebno, možete ih malo i promijeniti.

Uspavajte vašu bebu pjevanjem ?

Primjerice, ako Vaše dijete ne voli kupanje prije spavanja, okupajte ga nešto ranije. Pokušajte s vježbama samostalnog uspavljivanja ili s pjevanjem uspavanke, pričanjem priče...

Dajte djetetu priliku da zaspi samo, bez ljuljkanja i dojenja (ako još dojite). Isto tako, imajte na umu da će dijete noću bolje spavati ako će imati ustaljenu dnevnu rutinu spavanja.

12 do 18 mjeseci


S 12 mjeseci, Vaš mališan više nije beba već malo dijete koje polako priča, puzi ili hoda, te je spremno za vrtić.

U tom periodu, djetetu je obično potrebno oko 13-15 sati sna; od toga 11 sati po noći, a ostatak može biti raspoređen tijekom dana u dva navrata (s tendencijom privikavanja djeteta na jedno spavanje tijekom dana, koje će prakticirati do šeste godine života).

U ovom periodu, dobro je početi učiti dijete da zaspi samo, no odluka je Vaša. Kad se dijete probudi u noći, vjerojatno se neće uspjeti samo uspavati, nego će tražiti Vas.

Buđenja tijekom noći mogu potencirati događaji i uzbuđenja koja dijete doživljava tijekom dana.

Ispiši

Komentari