Koliko spavaju bebe?

Članak možete i poslušati

Bebe u prvoj godini spavaju puno jer jako brzo rastu. Naime, tijekom spavanja luči se hormon rasta. Novorođenče spava do 17 sati na dan, a jednogodišnje dijete 14 sati. 

Bebe puno spavaju, pogotovo u početku. Čak 17 sati na dan. Spavanje, to mirno stanje svijesti, vjerojatno je dar prirode kako bi se u prvim danima bebama olakšao šok dolaska na svijet.

Postoji i drugo objašnjenje, malo manje simpatično, a više znanstveno. Bebe toliko puno spavaju u prvim danima jer nikad toliko brzo ne rastu. Naime, tijekom spavanja luči se hormon rasta koji kod djece ima izraziti učinak na rast tijela. S vremenom se rast djece usporava pa se smanjuje i vrijeme koje provode spavajući.

Vratimo se na početak. Trudnicama koje ovo čitaju sigurno se ovih 17 sati sna bebe čini prilično dobro. No moramo vam reći da se tih 17 sati ne događa u jednom, dva pa čak ni u tri navrata spavanja. Beba dugo ne spava u komadu, često sve do prvog rođendana.

Zato se dobro naspavajte u trudnoći jer koliko god da vas budi žgaravica ili se dižete usred noći jer vam beba "skače po mjehuru", ta noćna buđenja nisu ništa prema onima kad se beba rodi 

Kad novorođenče zaplače morate se doista razbuditi i nahraniti ga, a često i premotati. Ali ne brinite, brzo ćete se naviknuti na isprekidani san.

Prije nego što krenemo s rasporedom spavanja moramo samo naglasiti da nisu sve bebe iste. Neke su od početka budnije i aktivnije, a druge pak toliko čvrsto spavaju da ih mame i tate stalno provjeravaju.

Koliko sna trebaju bebe

Novorođenče i spavanje: prva 2 tjedna do mjesec dana

Prvih dva tjedna novorođenče ne može biti budno dulje od 40 do 50 minuta, a ukupno spava 17 sati na dan. 

Bebe koje sišu često spavaju kada se hrane pa mame koje doje ulove dodatne minute sna u noćnim podojima. Mnoge mame koje doje ističu to kao veliki dodatni plus dojenju. 

Novorođenče i spavanje: do 3 mjeseca

Nakon prva dva tjedna, beba počinje shvaćati da joj i nije tako loše budnoj pa treba proći 45 do 80 minuta prije nego što opet zaspi. I dalje spava do 17 sati unutar 24 sata, od čega osam u nekoliko serija tijekom dana, a devet isprekidanih sati tijekom noći.

Znate li zašto se mijenja boja bebinih očiju

Nakon mjesec dana bebe već lagano počinju hvatati ritam hranjenja svaka dva do tri sata. Beba jede često, a to je i razdoblje kad se javljaju kolike koje nažalost prati plač, grčenje i nespavanje. Bebe koje pate od kolika nešto manje spavaju.

Bebe i spavanje: od 3 do 6 mjeseci

Nakon što proslavite bebin treći mjesec, već polako možete vidjeti neke naznake rutine u spavanju. Također, beba u tom razdoblju nastoji sve više biti budna.

Broj sati spavanja u se smanjuje na 16 sati unutar 24 sata, od čega su šest tijekom dana, a 10 tijekom noći.

Neki roditelji ne zamaraju se sa spavanjem svoje bebe i puštaju dijete da ulovi neki svoj prirodni ritam spavanja.

Drugi pak odlučuju “programirati” ritam spavanja: stavljaju bebu na spavanje svakih 90 do 150 minuta kako bi beba ulovila ritam do dva ili tri drijemanja uz jedan dulji dnevni san.

Neke bebe, u razdoblju između četvrtog i šestog mjeseca već su spremne za doista dugo noćno spavanje bez buđenja do 10 sati. No, ne zabrinjavajte se, većina djece za to je spremna tek nakon devet mjeseci.

Bebe i spavanje: od 6 do 9 mjeseci

Bebe od šest do devet mjeseci u svih 24 sata spavaju do 15 sati. Tijekom dana spavaju pet sati, a tijekom noći 10 sati.

Sa šest mjeseci kolike više sigurno ne remete san bebe, no beba koja je do sada i bila čvrsti spavač mogla bi se početi nervozno buditi:

* Neke bebe loše reagiraju na uvođenje kašica tj. krute hrane u prehranu. Zbog problema s trbuščićem bude se iz sna.

* Počinju rasti zubići. Velikom broju beba prvi zubići izbiju baš u dobi od 6. do 9. mjeseca. Kod nekih to prođe bez poteškoća, dok drugim bebicama izbijanje zubića poremeti i dnevnu i noćnu rutinu.

* Beba je aktivnija pa i gladnija. Ako je to razlog buđenja pokušajte mliječno-žitne kašice poslužiti za večeru. Žitarice se sporije probavljaju i dulje pružaju osjećaj sitosti.

Počinju osjećati strah od odvajanja. Kada se probude i shvate da nema nikoga pokraj, počinju plakati. U tom razdoblju mnogi roditelji počnu spavati u istom krevetu s bebom (ili nastave spavati zajedno).

Djeca se počinju buditi jer osjećaju strah od odvajanja. Mnogi roditelji tada počinju spavati s bebom

Bebe i spavanje: od 9 do 12 mjeseci

U dobi od devet do 12 mjeseci bebe počinju spavati 14 sati unutar 24 sata. Od toga spavaju tri sata tijekom dana, a 11 sati tijekom noći.

Beba počinje puzati i hodati, a svijet je doista postao njezina pozornica. Spavanje baš više i nije toliko zabavno, a zabavno je igrati se, nositi se i papati kašice.

U tom razdoblju mnoga djeca već imaju dosta ustaljenu rutinu spavanja, a možete je i početi trenirati. Uvijek prije spavanja možete pročitati koju slikovnicu, malo se pomaziti i otpjevati uspavanku.

Vi najbolje znate svoje dijete i sebe. Odaberite neku jednostavnu rutinu koja će vam najbolje odgovarati.

Želimo vam miran san i lijepe snove 

 

Ispiši

Komentari