Kozje mlijeko

U posljednje vrijeme, u porastu je upotreba kozjeg mlijeka, koje dobiva epitet "zdravog" mlijeka.
Datum objave: 25.02.2016.

Potrebe dojenčeta, majčino mlijeko i usporedba s kozjim i kravljim mlijekom... Ukoliko niste u mogućnosti dojiti svoje dijete, jedina ispravna zamjena za majčino mlijeko je majčini pripravak za...

Najbolji i najsavršeniji izbor za svako dijete je mlijeko njegove majke, budući da se ono stvara samo za njega.

Kada zbog različitih okolnosti majka nije u mogućnosti dojiti, pedijatri i nutricionisti, djeci do godine dana starosti, preporučuju isključivo visokokvalitetne mliječne pripravke za dojenčad.

Mlijeka životinja, kao ni napitci od žitarica ili mahunarki (soja, zob...), svojim sastavom ne mogu zadovoljiti sve potrebe malog organizma u njegovu normalnom rastu i razvoju.

Majčino mlijeko je potpuno uravnotežena namirnica, jer sadrži sve hranjive tvari potrebne organizmu u razdoblju rasta i razvoja.

Najčešće se konzumira kravlje mlijeko i koristi se za proizvodnju drugih mliječnih proizvoda.

Pročitajte više o nedostacima korištenja kravljeg mlijeka u dojenačkoj dobi

U posljednje vrijeme, u porastu je upotreba kozjeg mlijeka, koje dobiva epitet "zdravog" mlijeka. Međutim, kozje mlijeko u odnosu na kravlje mlijeko nema većih prehrambenih (hranjivih) vrijednosti.

Prednost kozjeg mlijeka je veći sadržaj masnih kiselina srednjeg i kratkog lanca, koje se brže metaboliziraju od masnih kiselina dugog lanca, koje prevladavaju u kravljem mlijeku. Zbog toga se kozje mlijeko probavi za 40-tak minuta, dok za probavu kravljeg treba oko 2,5 sata.

Što se tiče vitaminsko-mineralnog sastava, kozje mlijeko sadrži veći udio kalcija i fosfora (bitnih za mineralizaciju kostiju), kalija (održavanje razine krvnog tlaka i ispravnog rada srca) te antioksidansa selena (zaštitnik stanica s antikancerogenim svojstvima).

Treba naglasiti da kozje mlijeko sadrži jako nisku razinu folne kiseline, važne za resorpciju željeza i sintezu hemoglobina, o čemu treba posebno voditi računa kod male djece. Kozje i kravlje mlijeko ne sadrže željezo u količini dovoljnoj da se zadovolje potrebe organizma dojenčadi i male djece.

Ukoliko iz subjektivnog ili objektivnog razloga niste u mogućnosti dojiti svoje dijete, jedina ispravna zamjena za majčino mlijeko je mliječni pripravak za dojenčad, koji je svojim sastavom najviše približen majčinom mlijeku.

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad.

 

Komentari