Bebina prva zima: Kada je vrijeme za šetnju?

Bebe trebaju svjež zrak i sunčevu svjetlost i mogu uživati na otvorenom tijekom cijele godine uz odgovarajuću zaštitu. Ali, ako vam je ovo prvo dijete, možda ne znate na što točno pripaziti za sigurnu zimsku šetnju.

Imate li malu bebu, to ne znači da morate cijeli dan boraviti u zatvorenom prostoru - sigurno se veselite povremenim izlascima iz kuće ili stana. Teško je cijele dane provoditi unutar četiri zida, pa čak i kada su vani niske temperature. 

Istovremeno, pitate se je li sigurno izaći na hladan svježi zrak s malom bebom.

S jedne strane izlazak na svježi zrak itekako je važan za jačanje bebina imuniteta, a s druge strane treba i malo opreza. Dakle, vrijeme za prvu šetnju je kada se mama dobro osjeća, a beba je zdrava, adekvatno obučena i nahranjena.

Organizam bebe još se razvija, "sustav" za hlađenje i grijanje još ne radi kako bi trebao. Tako bebe puno brže gube toplinu od odraslih i teže je nadoknađuju. Također, male bebe ne mogu pokazati da im je hladno jer još nemaju sposobnost zagrijati tijelo drhtanjem. Zato je kod prvih zimskih šetnji važno biti oprezan.

Prve zimske šetnje s bebom

Zima u svim krajevima nije ista. Dok u Delnicama padaju guste pahulje i Gorani odmeću i do pola metra snježnog pokrivača, u Metkoviću ili Dubrovniku vrijeme može biti idealno za šetnju, pa čak i ispijanje kave u tankim jaknama. 

Usred zime zna zapuhati i jugo pa se i u kontinentalnom dijelu Hrvatske temperature popnu i do 18 stupnjeva. Što želimo reći? Za prve šetnje s bebom bitni su temperatura i vremenski uvjeti, a ne datum na kalendaru

Kada izlazite s bebom promatrajte vremenske uvjete, a ne datum na kalendaru

Zato, ako je temperatura na termometru niža od 10°C, svakako pričekajte prvih mjesec dana prije nego što izađete na prvu šetnju s bebom. Nakon prvih mjesec dana za izlazak u šetnju dovoljno je da temperatura bude viša od 0°C.

U Hrvatskoj je zima puna suhih sunčanih dana, a kako se radi o “zubatom suncu” najbolje je prve šetnje odraditi kada je najtoplije - oko podneva. 

Kako obući bebu u ljetnim mjesecima? ?

Prva bebina zimska šetnja trebala bi trajati 10 do 15 minuta, a nakon toga je svaki dan možete produljiti za kojih pet do deset minuta. 

Ako vidite da beba uživa u tim izlascima, možete ponoviti šetnju nekoliko puta na dan. Mnoge mame koriste marame i nosiljke za kratke zimske šetnjice umjesto kolica, a u njima je bebama još toplije jer su prislonjene uz mamu. 

Zašto je doista važno izaći na svježi zrak?

Svježi zrak doista čini čuda za raspoloženje i zdravlje, kako roditelja tako i beba. U hladnoj Skandinaviji gdje se temperature od 5°C smatraju proljećem puno se vremena od najranije dobi provodi na svježem zraku. 

Sjevernjaci su kroz dugogodišnju praksu izvođenja beba i djece na hladni svježi zrak došli do zaključka kako djeca koja više vremena provode na svježem zraku čvršće spavaju, rjeđe obolijevaju od prehlade i gripe, a kasnije lakše podnose hladnoću. 

U skandinavskim zemljama uobičajeno je i vidjeti dječja kolica na balkonima kao i "parkirana" ispred, primjerice, kafića (naravno uz budno oko roditelja) - baš kako bi bebe spavale na svježem zraku

Finska čak ima i službenu preporuku Ministarstva zdravstva u kojoj se roditeljima savjetuje boravak i spavanje beba u kolicima na svježem zraku uz objašnjenje svih koristi koje to donosi. Prve izlaske na zrak preporučuju već dva tjedna nakon rođenja.

Kako odijevati bebu zimi?

Bez obzira u kojem gradu živite, pravilo za odijevanje je jednako: kada izlazite s bebom na hladan svježi zrak, odjenite joj jedan sloj odjeće više nego sebi i pokrijte dekom.

No, zimi veći problem može biti pravilno odijevanje bebe u zatvorenom, grijanom prostoru.

Vrlo često novi roditelji grijanje pojačaju na puno višu temperaturu od uobičajene i preporučena 22 stupnja, a istovremeno bebu odjenu kao da je spremna za šetnju. Zato što je vani hladno. 

Pravilno odijevanje bebe važno je tijekom zime prilikom izlazaka, ali i unutar doma

Previše odjeće i utopljavanja može biti jednako opasno kao i pothlađivanje. Bebe su vrlo osjetljive na toplinu, a uslijed pregrijavanja povećava se mogućnost od sindroma iznenadne smrti dojenčeta. 

Zato snizite temperaturu u prostoru, tijekom noći može biti i na 20 stupnjeva, a to je temperatura za laganu odjeću.

Koristite pamučnu odjeću koja diše, baš kao i pamučne plahte te dekice i prekrivače. Bebu odijevajte slojevito i ne stavljajte je da spava blizu radijatora, peći ili ispod klime koja puše topli zrak. 

Kako bi provjerili je li bebi pretoplo ili prehladno provjerite njen trbuščić. Hladne ručice i nožice nisu pouzdan znak za hladnoću jer bebina cirkulacija ne radi kao u odrasle osobe.

Hladnoća, grijanje i suhi zrak

Kod zime je važno obratiti pozornost i na suhi zrak. Kako na svježem zraku, tako kod kuće. Prozračivanje je važno tijekom cijele godine. Tijekom zimskih mjeseci trebali biste prozračiti prostor najmanje jednom dnevno, bez obzira na to koliko su vani niske temperature. 

Ako primijetite da je bebina koža suha, pogotovo koža lica, namažite je adekvatnom kremom ili uljem za bebe.

Uživajte u slatkim zimskim radostima!

 

Bebimil 1 je početna mliječna hrana za dojenčad

 

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz prehranu djeteta, Bebimil je tu za vas. Naši stručni suradnici uvijek će vam rado pomoći svojim savjetima. Sve što vas zanima možete pitati na telefon: 01/65 93 790 ili svoje pitanje poslati na mail: info@bebimil.hr.

Komentari